Peste 7.100 de fermieri din judeţul Olt înscrişi în programul pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate sunt eligibili pentru a primi ajutorul de minimis, au stabilit reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) după ce au finalizat vizitele de verificare în teren, a declarat joi, pentru Agerpres, directorul adjunct al instituţiei, Mihaela Luminiţa Mareş.
Majoritatea legumicultorilor au încheiat procesul de recoltare şi valorificare a produselor obţinute în solarii şi mai recoltează şi valorifică legume doar fermierii care au avut culturi de salată, spanac şi ceapă verde, a menţionat sursa citată.
"În acest program, cunoscut şi drept Tomata 2, cu toate că doar 15% dintre fermierii înscrişi au aut culturi de tomate, s-au finalizat vizitele în teren dar se mai continuă valorificarea de salată, ceapă verde, spanac. Sunt eligibile 7.116 dosare şi până la această dată au depus documentele privind valorificarea produselor 6. 700 fermieri Termenul limită de comercializare este 31 ianuarie 2024 iar documentele trebuie depuse până pe 10 februarie", a explicat Mihaela Luminiţa Mareş.
În judeţul Olt s-au înscris în acest program 7.149 de fermieri, care au cultivat în spaţii protejate ardei, tomate, castraveţi, fasole verde, ceapă verde, spanac şi salată. Fermierii eligibili vor beneficia de un ajutor de minimis de 1.000 de euro de beneficiar.
Valorificarea produselor a început pe 20 octombrie şi se încheie la finalul lunii ianuarie 2024, cei mai mulţi dintre legumicultorii din judeţ înscrişi în program cultivând ardei (71%) şi tomate (15%).
În cele câteva zeci de cazuri în care nu au fost întrunite condiţiile de eligibilitate, motive sunt legate de suprafaţa cultivată mai mică şi de culturi neîngrijite astfel încât să poată asigura producţia prevăzută pentru ajutorul de minimis.