Adama
Agreena
AGRICOVER

Ajutor 70.000 euro/tânăr fermier! Criterii de selecție cereri pentru finanțare!

Publicat: 03 august 2023 - 13:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale au repus în dezbatere Ghidul Intervenției DR 30, sprijin instalare tineri fermieri, pentru acest an. Care sunt criteriile și principiile pentru selecția proiectelor depuse de tineri fermieri?

Criterii de selecţie ale proiectului - alocare NAŢIONALĂ

IMPORTANT
Înainte de depunerea cererii de finanţare, solicitantul trebuie să identifice, obiectiv, punctajul estimat (evaluare, prescoring) pe care aceasta îl întrunește, să anexeze cererii de finanțare, documentele pe baza cărora se certifică îndeplinirea criteriilor de selecție, în acord cu detalierea de la secțiunea aferentă selecției.

Toate proiectele vor fi punctate în acord cu criteriile de selecție menționate mai jos.

Pragul de calitate prestabilit pentru această intervenţie este de: 25 puncte.

1. Principiul nivelului de calificare

1.1 Solicitantul a absolvit cu diplomă de studii liceale, postliceale sau superioare pentru ramura agricolă vizată în proiect (vegetal/zootehnic/mixt) - 15 puncte
1.2 Solicitantul prezintă dovada urmării unui curs de calificare/instruire superior nivelului minim obligatoriu solicitat prin eligibilitate, pentru ramura
agricolă vizată în proiect (vegetal/zootehnic/mixt), cel puţin Nivelul I de calificare, conform legislaţiei aplicabile la momentul acordării certificatului de
calificare profesională - 10 p
Studiile/Formarea/Competenţele profesionale trebuie să fie în acord cu ramura agricolă vizată prin proiect (vegetal/zootehnic/mixt) în domeniul/specializarea agricol/ă.

2. Principiul promovării producției de legume în spații protejate

2.1 Solicitantul deține în cadrul exploatației cel puțin 7.100 Euro valoarea producţiei standard constituită din legume în spaţii protejate şi îşi propune
investiţii în sisteme de încălzire care să deservească întreaga suprafaţă* de spaţii protejate - 30 p
2.2 Solicitantul deține în cadrul exploatației de la 2.300 şi până la 7.100 Euro valoarea producţiei standard constituită din legume în spaţii protejate şi îsi propune prin proiect investiții în sisteme de încălzire care să deservească întreaga suprafaţă* de spaţii protejate - 20 p

*Pentru acordarea punctajului, întreaga suprafaţă de spaţii protejate (existente şi/sau propuse prin proiect) va fi dotată cu sisteme de încălzire.

3. Principiul comasării prin preluarea de exploatații

3.1 - Solicitantul preia integral cel puțin o exploatație agricolă de la un cedent cu vârsta de cel puţin 60 de ani - 10 p
3.2 - Solicitantul preia integral cel puțin două exploataţii agricole - 7 p
3.3 – Solicitantul preia integral o exploataţie agricolă - 5 p

Pentru a beneficia de punctaj conform criteriului de selecţie, preluarea exploataţiilor se realizează integral, cu toate suprafeţele şi animalele pe care le
deține cedentul în proprietate (condiția nu se aplică pentru suprafețele deţinute de cedent în baza unui contract de arendă sau alte forme, în schimb cedentul trebuie să renunțe la activitatea agricolă și să nu mai fie înregistrat ca atare, în niciun registru specfic), aşa cum apar înregistrate la APIA şi/sau la ANSVSA/ANZ şi în Registrul agricol.

Ca urmare, cedentul nu trebuie să mai fie înregistrat în Registrul unic de identificare - APIA şi/sau în Registrul exploatațiilor de la ANSVSA/ DSVSA/ ANZ/Circumscripția Veterinară şi Registrul Agricol. În cazul în care cedentul se mai regăseşte în IACS/DSVSA şi ANZ, poate fi acceptată o justificare din care reiese menţinerea unor culturi/animale pentru consum propriu în limitele definiţiei care vizează consumul propriu.

Nu este obligatorie preluarea suprafeţelor deţinute de cedenţi în arendă sau sub alte forme de folosinţă, şi nici a curții, a anexelor gospodăriei cedentului sau a animalelor destinate consumului propriu al cedentului, aşa cum este explicitat în secţiunea „Definiţii”.

Nu este obligatorie preluarea suprafețelor neagricole, încadrate în Registrul Agricol ca “Păduri și alte terenuri cu vegetație forestieră” și/sau “Ape și bălți”.
Îndeplinirea acestui criteriu de selecţie se menţine pe toată perioada de implementare şi monitorizare a proiectului.
Pentru îndeplinirea acestui principiu de selecție, se vor verifica: extras din Registrul unic de identificare - APIA şi/sau Registrul exploatațiilor de la
ANSVSA/ DSVSA/ ANZ/ Circumscripție Veterinară şi Registrul Agricol pentru cedent/cedenți, din care să reiasă situația acestora înainte și după momentul cedării exploatației/exploatațiilor agricole.

fata-liceu-agricol_b

4. Principiul apartenenţei la o formă asociativă cu rol economic (cooperativă, grup sau organizație de producători)

4.1 - Solicitantul face parte dintr-o formă asociativă cu rol economic (cooperativă, grup sau organizație de producători)* - 10 p
* Verificarea cu privire la comercializarea prin intermediul formei asociative se va face conform legislației în vigoare.

5.Principiul deținerii în proprietate a exploatației
5.1 - Solicitantul deţine în proprietate suprafeţele de teren agricol** aferente exploataţiei și totalitatea efectivelor de animale - 10 p
** Punctajul se acordă direct proporţional cu procentul de teren agricol, din exploataţie, deţinut în proprietate.

6. Principiul promovării tehnologiilor și tehnicilor de producție moderne cu impact redus asupra mediului și eficientizarea utilizării resurselor naturale***
Planul de afaceri cuprinde cel puțin una dintre următoarele acţiuni de protecție a mediului și utilizare eficientă a resurselor:
6.1 - Agricultură ecologică - 5 p
6.2 - Combaterea biologică a dăunătorilor/ polenizare biologică**** - 10 p
6.3 - Economia circulară/utilizare de energie din surse regenerabile/sisteme de irigare prin picurare independente energetic***** - 10 p
În cazul solicitanților care primesc punctaj în cadrul CS 2.1 se va acorda punctaj în cadrul CS 6.3 dacă investiția/investițiile în energie regenerabilă şi/sau de irigaţii acoperă întreaga suprafaţă de spaţii protejate vizată prin proiect.
În cazul celorlalţi solicitanţi, punctajul se va acorda daca minimum 10% din valoarea sprijinului este investită în economie circulară/energie regenerabilă/irigaţii prin picurare.
*** Punctajele aferente CS 6.1 , 6.2 si 6.3 se pot cumula.
**** În cazul polenizării biologice, la CS 6.2 se pot acorda 10 puncte solicitanţilor care utilizează metode de polenizare biologică în spaţii protejate, iar 5 puncte se pot acorda solicitanţilor care deţin minimum 5 familii de albine, chiar dacă nu deţin teren agricol.
***** În cazul solicitanților care primesc punctaj în cadrul CS 2.1 se va acorda punctaj în cadrul CS 6.3 dacă investiția/investițiile în energie regenerabilă şi/sau de irigaţii acoperă întreaga suprafaţă de spaţii protejate vizată prin proiect. În cazul celorlalţi solicitanţi, punctajul se va acorda daca minimum 10% din valoarea sprijinului este investită în economie circulară/energie regenerabilă/irigaţii prin picurare. Vor fi punctate doar acele acţiuni de economie circulară din lista prezentată în detalierea CS 6.3.
Îndeplinirea criteriilor de selecţie se menţine pe toată perioada de implementare şi monitorizare a proiectului.

Total punctaj 100 p

Atenție! Punctajul estimat (evaluare, prescoring) se va face pe propria răspundere a solicitantului și prin prezentarea de documente suport, asa cum se solicită în descierea fiecărui criteriu.

Valoare sprijin 

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se acordă sub formă de sumă forfetară potrivit prevederilor fişei tehnice a intervenției DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de implementare de minimum 2 ani si maximum trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă și este de:
- 70 000 de euro
Solicitantul trebuie să facă dovada că valoarea investițiilor prevăzute în planul de afaceri reprezintă cel puţin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil.
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranșe, astfel:
75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare;
25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă, de la semnarea contractului de finanțare.
Implementarea planului de afaceri, se va realiza până la data de 30 septembrie 2029, verificarea finală și ultima plată nu vor depăşi data de 31 decembrie 2029.

Integral Ghidul solicitantului, varianta consultativă, pe site-ul Ministerului Agriculturii, secțiunea Dezvoltare rurală, Plan Național Strategic. 

Articole pe aceeași temă: 

Diploma obligatorie anul acesta pentru ajutorul de 70.000 euro/tânăr fermier!

Regula celor 24 de luni pentru ajutorul acordat tinerilor fermieri! Cine este exclus de la acest ajutor!

 

 

Vizualizat: 6453 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

Lista asociațiilor acreditate pentru determinarea calității genetice la bovine!

04 octombrie 2024 - 12:43

Agenția Națională pentru Zootehnie a publicat lista asociațiilor acreditate pentru serviciul de determinare a calității genetice a a raselor de animale, specia bovine. Agroinfo pune la dispoziția crescătorilor de bovine interesați această listă.

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

ANF a lansat aplicația FITS pentru digitalizarea procesului de formare profesională

04 octombrie 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) anunță lansarea aplicației FITS destinată utilizatorilor profesioniști, distribuitorilor și consilierilor privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, în data de 1 octombrie 2024. Astfel, procesul de formare profesională este digitalizat.

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

Ministrul Florin Barbu efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova

03 octombrie 2024 - 20:01

O delegație condusă de ministrul Florin-Ionuț Barbu va efectua în data 4 octombrie 2024 o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația viceprim-ministrului Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

Interzicerea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina!

03 octombrie 2024 - 15:17

Având în vedere solicitarea crescătorilor de păsări din România cu privire la interzicerea importurilor de produse avicole din Ucraina, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale face următoarele precizări:

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plăți APIA cap animal!

03 octombrie 2024 - 15:01

Sprijin financiar în valoare de peste 3,98 milioane lei pentru crescătorii de animale, anunță astăzi Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

Fermierii primesc 1.000 de lei/ha!

03 octombrie 2024 - 08:34

Guvernul a aprobat în ședința din 2 octombrie 2024 Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

Document! Subvenții APIA cu un buget de 9 miliarde euro!

03 octombrie 2024 - 08:09

Un Raport special al Curții Europene de Conturi, publicat la 30 septembrie 2024, conține informații legate de plata subvențiilor pentru climă și mediu, aferente acestui an.

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

Crescător de oi, găsit mort în munți de salvamontiști!

03 octombrie 2024 - 07:36

Crescătorul de oi Grigore Virgil, județul Vâlcea, membru în Asociația Agricolă Țara Loviștei a sfârșit în munți. Salvamontiștii i-au recuperat trupul în noaptea de 1 pe 2 octombrie 2024.

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

02 octombrie 2024 - 17:36

Guvernul a aprobat astăzi, 2 octombrie 2024, Hotărârea pentru modificarea alin. (14) și alin.(11) ale art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

Guvern ASTĂZI: Bani în plus pentru fermieri!

02 octombrie 2024 - 16:34

Guvernul alocă, miercuri, bani pentru a ajuta peste 230.000 de fermieri ale căror culturi au fost afectate de secetă, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii