Adama

Ajutoare minimis fermieri, crescători animale, buget 450 milioane euro!

Publicat: 26 decembrie 2024 - 08:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Plafonul maxim al României pentru ajutoarele de minimis acordate fermierilor este, mai exact, 447.180.000 euro și reprezintă 2% din media celor mai mari trei valori ale producției agricole anuale din perioada 2012 – 2023, potrivit Regulamentului 3118 al Comisiei Europene, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 13 decembrie 2024.

Regulamentul UE 3118 modifică Regulamentul UE nr. 1408/2013 privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene asupra ajutoarelor de minimis în sectorul agricol.

Noul regulament a ridicat valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate per stat membru unei întreprinderi unice de la un nivel maxim de 20.000/25.000 de euro la un nivel maxim de 50.000 de euro pe durata oricărei perioade de 3 ani. Decizia a fost adoptată de Comisia Europeană, marți, 10 decembrie 2024 și este motivată de experiența dobândită, de inflația specifică înregistrată în sectorul agricol în ultimii ani precum și de evoluțiile așteptate în domeniul ajutoarelor de minimis, de la emiterea Regulamentului 1408/2013.

Valoarea cumulată a ajutoarelor de minimis acordate per stat membru întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole pe durata oricăror 3 ani nu trebuie să depășească plafonul maxim/limita națională.

În cazul României, după cum am precizat, această limită națională este 447.180.000 euro.

Ajutorul de minimis este acordat de statele membre din bugetul național, nu din cel european și nu este considerat ajutor de stat. Cu toate acestea, pentru a evita derapaje financiare ale statelor membre, Uniunea Europeană stabilește anumite condiții de acordare a acestui tip de sprijin financiar de la bugetul național, cum ar fi valoarea maximă acordată unui beneficiar pe o perioadă de trei ani și plafonul maxim calculat pentru fiecare stat membru în parte.

Valoarea maximă pentru un beneficiar pentru o perioadă de trei ani a crescut constant în ultimele două decenii.

În ianuarie 2007 ( data aderării României la Uniunea Europeană ) valoarea maximă a ajutorului de minimis pentru un beneficiar era de 3.000 de euro, pentru o perioadă de trei ani.

În decembrie 2007, valoarea maximă a ajutorului de minimis a fost ridicată la 7.500 de euro.

În decembrie 2013, valoarea ajutorului de minimis a fost crescută la 15.000 de euro.

ajutor minimis 2024_b

foto iStock

În februarie 2019, valoarea maximă a fost majorată la 20.000 de euro, însă, în același regulament, un paragraf mai jos, a fost specificat că ”ținând seama de necesitatea sporită de a utiliza ajutoare de minimis în unele state membre, este oportun să se permită o majorare suplimentară a valorii maxime a ajutorului per întreprindere unică la 25.000 de euro, sub rezerva unor condiții suplimentare necesare pentru garantarea funcționării corespunzătoare a pieței interne”. Condiția prealabilă pentru utilizarea unui plafon individual și a unei limite naționale mai ridicate a fost aplicarea unei limite sectoriale care să împiedice statele membre să acorde mai mult de 50 % din valoarea totală cumulată a ajutoarelor de minimis pe durata oricăror 3 exerciții financiare pentru măsuri care aduc beneficii doar unui singur sector specific de produse.

În decembrie 2024, valoarea maximă a fost mărită, din nou, la 50.000 de euro pentru un beneficiar, pe o perioadă de trei ani.

De menționat că și modul de calcul al limitei naționale a fost schimbat de-a lungul timpului.

În 2007, limita națională a fost 0,3 % din producția anuală din sectorul agricol. În 2013, 1 % din producția anuală. În 2019, 1,25 % din producția anuală, respectiv 1,5% din producția anuală.

În 2024, 2% din media celor mai mari trei valori ale producției agricole anuale din perioada 2012 – 2023.

De subliniat că un stat membru nu este obligat să acorde aceste ajutoare de minimis în domeniul agricol și nici să atingă limita națională calculată. Totodată ajutoarele de minimis din sectorul producției agricole primare ( categoria fermieri ) nu trebuie notificate Comisiei Europene, care consideră că acestea nu au niciun efect asupra schimburilor comerciale dintre statele membre și că nu denaturează sau nu amenință să denatureze concurența.

Cu toate acestea, statelor membre ar trebui să li se reamintească faptul că, chiar dacă se consideră că ajutoarele de minimis nu constituie ajutoare de stat, astfel de ajutoare nu ar trebui să implice o încălcare a legislației UE.

România a acordat în repetate rânduri ajutoare de minimis mai multor categorii de fermieri, cum ar fi crescătorii de vaci pentru lapte și de oi, cultivatorii de legume în spații protejate ( Programul ”Tomate românești în spații protejate”, lansat în 2017 de PSD, condus la acea vreme de Liviu Dragnea, a acordat un ajutor de minimis de 3.000 de euro pe an cultivatorilor de roșii în sere și solare ).

Începând de anul acesta, un beneficiar de ajutor de minimis poate încasa până la 50.000 de euro de la bugetul de stat, pentru o perioadă de trei ani, în cadrul unor scheme de ajutor de minimis adoptate prin hotărâre de guvern.

Vezi în tabelul de mai jos valorile cumulate maxime ( plafonul maxim/limita națională ) ale ajutoarelor de minimis acordate per stat membru întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare de produse agricole, menționate la articolul 3 alineatul (3) (Asociația Fermierilor din România)

plafon minimis_b

Vizualizat: 5706 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

15 ianuarie 2025 - 07:07

Între fermierii români și cei germani există diferențe uriașe în ceea ce privește creditele agricole, se arată într-o analiză făcută de zf.ro pe baza datelor Organi­zaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

15 ianuarie 2025 - 06:47

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, la data de 10 ianuarie 2025, Germania a notificat prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), apariția primului focar de febră aftoasă într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, aflat în apropiere de Berlin. Boala a fost confirmată prin analizele efectuate de Institutul Friedrich Loeffler (FLI).

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

15 ianuarie 2025 - 06:23

Vești bune pentru fermierii care au mizat pe oleaginoase: floarea-soarelui, rapiță și soia! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

14 ianuarie 2025 - 16:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie - 31 decembrie 2024).

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

14 ianuarie 2025 - 06:24

Apel către fermierii care au accesat sprijinul cuplat vegetal pentru anul 2024! Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, fost director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a lansat un apel luni seara, la Agricultura la Raport, către fermierii care au accesat în 2024 sprijinul cuplat vegetal. Fermierii sunt chemați la APIA, să depună documentele pentru a primi banii mai repede. 

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

14 ianuarie 2025 - 06:06

Ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, subvenții APIA achitate de la bugetul de stat, sunt așteptate mai cu seamă de crescătoirii de animale. Adrian Pintea, secretar de stat MADR, a anunțat luni seara, la Agricultura la Raport, Agro TV, când începe plata acestor ajutoare, cuvenite fermierilor pentru anul de cerere 2024. 

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

14 ianuarie 2025 - 05:43

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, invitat luni seara, 13 ianuarie 2025, la Agricultura la Raport, Agro TV, a anunțat că fermierii, crescătorii de animale vor avea subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lunii ianuarie. Excepție fac ajutoarele naționale tranzitorii, a căror plată e ținută în loc de aprobarea bugetului de stat pentru 2025 și sprijinul cuplat vegetal care depinde de setul de documente pe care trebuie să-l depună fermierii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

14 ianuarie 2025 - 04:56

Monitorul Oficial a publicat un Ordin al Ministerului Agriculturii care reglementează înființarea parcurilor eoliene și fotovoltaice pe pășuni.

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

13 ianuarie 2025 - 19:15

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși într-un atac comis de militanți islamici în statul Borno din nord-estul Nigeriei, a declarat luni un oficial guvernamental.

Vești de bani pentru crescătorii de oi!

Vești de bani pentru crescătorii de oi!

13 ianuarie 2025 - 14:17

Se reia exportul de ovine vii în Arabia Saudită, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat transmis Agroinfo. Delegația oficială din Regatul Arabiei Saudite și-a încheiat ieri, 12 ianuarie 2025, vizita de lucru în România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Vantage oferă soluţii integrate pentru agricultura de precizie, atât pentru cei care practică agricultura conservativă, cât şi pentru agricultura convenţională. Două dintre acestea sunt:

- semănatul de precizie, cu ajutorul tehnologiei Precision Planting prin care se realizează semănatul uniform atât în ceea ce priveşte adâncimea de semănat cât şi distanţa dintre seminţe/plante, în sistem no-till, minimum-till şi convenţional;

- erbicidarea "Spot spraying" - cu ajutorul tehnologiei Carbon Bee de la AgTech, sistemul SmartStriker - care permite detectarea precisă, în timp real, a buruienilor şi erbicidarea individuală a acestora.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Cine are puterea...?

Cine are puterea...?
Printr-o fereastră deschisă, se aude un glas de bărbat: Detalii