Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primit 1.506 solicitări de finanțare a investițiilor în unități de procesare care depășesc ca valoare 1 miliard de euro, anunță AFIR, într-un comunicat.
În urma procesului de selecție a proiectelor de investiții, AFIR a încheiat contracte de finanțare cu 788 de procesatori pentru proiecte în valoare de 521 milioane euro.
„România produce foarte multe materii prime din activitatea agricolă și nevoia pentru dezvoltarea investițiilor în centrele de colectare, în unități de procesare, în investiții care pot asigura un lanț alimentar integrat, este tot mai mare. În România sunt foarte mulți producători agricoli cărora le-am oferit posibilitatea de a-și procesa produsele, astfel încât să crească valoarea muncii lor. Procesarea la nivel industrial este o mare provocare pe care am încercat să o gestionăm finanțând investiții relevante, investiții care să aducă produse competitive pe piața internă și externă. Avem încă nevoie de mai multe unități de procesare, iar în cadrul programării financiare viitoare, prin PNS 2023 – 2027, acest sector este prioritizat,” a menționat George Chiriță, directorul general al AFIR.
Astfel, cu finanțarea asigurată din FEADR – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, în perioada 2015 – 2022, s-au realizat în România 585 de unități de procesare a produselor agricole și pomicole, 228 investiții pentru depozitarea cerealelor sau a furajelor, 66 de proiecte pentru carne și ouă, 58 de unități pentru procesarea laptelui și 47 de investiții pentru procesarea produselor pomicole.
Totodată, prin AFIR s-au finanțat 26 de fabrici pentru procesarea legumelor și fructelor. Alte 16 proiecte prevăd procesarea semințelor și produselor oleaginoase și 8 proiecte pentru procesarea plantelor proteaginoase. Au mai obținut finanțare cu fonduri europene 9 proiecte pentru vinificație și 5 pentru procesarea mierii.
În zona montană, AFIR a sprijinit cu fonduri nerambursabile realizarea a 13 fabrici de procesare a laptelui, 11 unități de procesare a cărnii, 8 investiții în depozitarea cerealelor, precum și 5 proiecte pentru procesarea produselor pomicole și alte 3 pentru procesarea fructelor și a legumelor.