Oameni buni, laptele de vacă nu este cancerigen! Este un aliment valoros! A subliniat fostul ministru al agriculturii, Adrian Oros, prorector USAMV Cluj Napoca, într-o postare Facebook, ca replică la postarea lui Avram Fițiu, profesor USAMV Cluj Napoca, în care acesta invocă diferite studii care ar susține legătura dintre consumul de lapte de vacă și boala incurabilă.
"În ultima vreme și mai ales în spațiu virtual, multă lume are “curajul” de a promova și susține idei sau concepte controversate. Sunt trei categorii de oameni care fac acest lucru.
a. Unii o fac dezinteresat, convinși fiind că demersul este unul legitim.
b. Ații vor doar să atragă atenția asupra lor sau a subiectului.
c. Sunt și unii însă, care o fac cu bună știință, conștienți fiind că pot contribui la dezinformare și ca uneori pot produce mult rău.
Vreau sa fac câteva precizări asupra postării făcute de profesorul Fițiu, în care ne spunea cât de rău este laptele de vacă.
Nu aș fi intervenit, nu aș mai fi pus paie pe foc, dacă nu mă sunau în acest sfârșit de săptămână foarte mulți fermieri.
Argumentul că “ oaia a fost frate cu românul prin codrii și nu vaca” nu îți dă dreptul să spui că “laptele de vacă e cancerigen”.
De asemenea, “daca cămașă și cojocul tatălui nu te mai cuprind”, nu laptele de vacă este de vină.
Profesorul Fițiu uită sau se face că nu știe câteva lucruri, și îmi permit să le las aici:
1.Oaia la fel ca vaca este un poligastric, adică un rumegător. De unde și denumirea de rumegătoare mari (bovinele), și rumegătoare mici ( ovinele și caprinele).
Deci, și una și alta, sunt la fel de compatibile sau “incompatibile ecologic cu noua politică agricolă europeană, Green deal, datorită nivelului de metan și CO2 emis în atmosfera”.
Am spus-o mereu, obiectivele Green deal pentru agricultură sunt nerealiste. Nu detaliez aici.
2.Laptele de vacă, este mult mai utilizat în diverse produse procesate din lapte și mult mai studiat în ceea ce privește compoziția lui și însușirile nutritive.
Adrian Oros, în vizită la o fermă de vaci din Maramureș, pe vremea când era ministru al agriculturii. Foto arhivă Agroinfo.
Cu alte cuvinte, se știu mult mai multe lucruri despre laptele de vacă. Ca atare foarte mulți “specialiști”, din diverse domenii și cu formare diversă își dau frecvent cu părerea despre corelația între consumul laptelui de vacă și evoluția sau predispoziția la unele afecțiuni. Nu înseamnă ca au dreptate. Mecanismele intime prin care se instalează o boală sunt atât de complexe și factorii determinanții sau predispozanți sunt atăt de diverși, încât corect ar fi ca despre asta să vorbească doar medicii. Dar sigur, zilnic vedem și în media subiecte sensibile legate de sănătatea umană, dezbătute cu “părerologi”.
3.Indiferent de alimentele pe care le consumăm ( carne, lapte, legume, fructe etc.) desigur contează foarte mult compoziția naturală a acestora, de aceea trebuie să avem o hrană echilibrată.
Dar este foarte important de știut că ele pot conține unele elemente naturale în cantități mai mari sau mai mici. În funcție de unde, cum și cu ce au fost cultivate sau crescute.
Sau pot conține diverse substanțe ( reziduuri de pesticide, medicamente sau poluanți din apă , sol, aer etc.). Pentru asta sunt laboratoare.
Și aici trebuie lăsați specialiștii să își spună cuvântul.
4.Îi amintesc profesorului Fiţiu că, la mamifere în general, inclusiv la noi oamenii, primul aliment consumat încă din primele clipe ale vieții, este laptele.
Deci putem spune fără să greșim, că laptele nu este un aliment periculos. Este un aliment vital.
5.Dacă vrem să ne mai cuprindă cămașă și cojocul lui tata, atunci trebuie să avem un regim de viață( nu numai alimentar) pe care îl avea tata.
Închei aici spunând ca laptele ( oricare ar fi el), dacă nu este contaminat, reprezintă un aliment valoros. Unii consumă laptele de oaie, alții laptele de vacă. Sunt alții care preferă laptele de capră.
P.S.Sunt convins ca Dl Profesor Fițiu face parte din prima sau a doua categorie pe care am enumerat-o la începutul postării," a scris Adrian Oros. pe pagina sa Facebook.
Profesorul Avram Fițiu a ocupat funcția de subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii în perioada în care ministru al agriculturii a fost chiar Adrian Oros.