ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Adrian Oros, fost ministru al agriculturii: Oameni buni, laptele de vacă nu este cancerigen!

Publicat: 21 iunie 2022 - 10:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Oameni buni, laptele de vacă nu este cancerigen! Este un aliment valoros! A subliniat fostul ministru al agriculturii, Adrian Oros, prorector USAMV Cluj Napoca, într-o postare Facebook, ca replică la postarea lui Avram Fițiu, profesor USAMV Cluj Napoca, în care acesta invocă diferite studii care ar susține legătura dintre consumul de lapte de vacă și boala incurabilă.

"În ultima vreme și mai ales în spațiu virtual, multă lume are “curajul” de a promova și susține idei sau concepte controversate. Sunt trei categorii de oameni care fac acest lucru.

a. Unii o fac dezinteresat, convinși fiind că demersul este unul legitim.
b. Ații vor doar să atragă atenția asupra lor sau a subiectului.
c. Sunt și unii însă, care o fac cu bună știință, conștienți fiind că pot contribui la dezinformare și ca uneori pot produce mult rău.
Vreau sa fac câteva precizări asupra postării făcute de profesorul Fițiu, în care ne spunea cât de rău este laptele de vacă.
Nu aș fi intervenit, nu aș mai fi pus paie pe foc, dacă nu mă sunau în acest sfârșit de săptămână foarte mulți fermieri.
Argumentul că “ oaia a fost frate cu românul prin codrii și nu vaca” nu îți dă dreptul să spui că “laptele de vacă e cancerigen”.

De asemenea, “daca cămașă și cojocul tatălui nu te mai cuprind”, nu laptele de vacă este de vină.

Profesorul Fițiu uită sau se face că nu știe câteva lucruri, și îmi permit să le las aici:
1.Oaia la fel ca vaca este un poligastric, adică un rumegător. De unde și denumirea de rumegătoare mari (bovinele), și rumegătoare mici ( ovinele și caprinele).
Deci, și una și alta, sunt la fel de compatibile sau “incompatibile ecologic cu noua politică agricolă europeană, Green deal, datorită nivelului de metan și CO2 emis în atmosfera”.
Am spus-o mereu, obiectivele Green deal pentru agricultură sunt nerealiste. Nu detaliez aici.
2.Laptele de vacă, este mult mai utilizat în diverse produse procesate din lapte și mult mai studiat în ceea ce privește compoziția lui și însușirile nutritive.

oros-maramures-trei_b

Adrian Oros, în vizită la o fermă de vaci din Maramureș, pe vremea când era ministru al agriculturii. Foto arhivă Agroinfo.

Cu alte cuvinte, se știu mult mai multe lucruri despre laptele de vacă. Ca atare foarte mulți “specialiști”, din diverse domenii și cu formare diversă își dau frecvent cu părerea despre corelația între consumul laptelui de vacă și evoluția sau predispoziția la unele afecțiuni. Nu înseamnă ca au dreptate. Mecanismele intime prin care se instalează o boală sunt atât de complexe și factorii determinanții sau predispozanți sunt atăt de diverși, încât corect ar fi ca despre asta să vorbească doar medicii. Dar sigur, zilnic vedem și în media subiecte sensibile legate de sănătatea umană, dezbătute cu “părerologi”.

3.Indiferent de alimentele pe care le consumăm ( carne, lapte, legume, fructe etc.) desigur contează foarte mult compoziția naturală a acestora, de aceea trebuie să avem o hrană echilibrată.
Dar este foarte important de știut că ele pot conține unele elemente naturale în cantități mai mari sau mai mici. În funcție de unde, cum și cu ce au fost cultivate sau crescute.
Sau pot conține diverse substanțe ( reziduuri de pesticide, medicamente sau poluanți din apă , sol, aer etc.). Pentru asta sunt laboratoare.
Și aici trebuie lăsați specialiștii să își spună cuvântul.

4.Îi amintesc profesorului Fiţiu că, la mamifere în general, inclusiv la noi oamenii, primul aliment consumat încă din primele clipe ale vieții, este laptele.
Deci putem spune fără să greșim, că laptele nu este un aliment periculos. Este un aliment vital.

5.Dacă vrem să ne mai cuprindă cămașă și cojocul lui tata, atunci trebuie să avem un regim de viață( nu numai alimentar) pe care îl avea tata.
Închei aici spunând ca laptele ( oricare ar fi el), dacă nu este contaminat, reprezintă un aliment valoros. Unii consumă laptele de oaie, alții laptele de vacă. Sunt alții care preferă laptele de capră.
P.S.Sunt convins ca Dl Profesor Fițiu face parte din prima sau a doua categorie pe care am enumerat-o la începutul postării," a scris Adrian Oros. pe pagina sa Facebook. 

Profesorul Avram Fițiu a ocupat funcția de subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii în perioada în care ministru al agriculturii a fost chiar Adrian Oros. 

Vizualizat: 2222 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Adrian Chesnoiu, demis oficial! Sorin Grindeanu, ministrul interimar al agriculturii!

Adrian Chesnoiu, demis oficial! Sorin Grindeanu, ministrul interimar al agriculturii!

27 iunie 2022 - 21:47

Monitorul Oficial a publicat astăzi, 27 iunie 2022, decretul președintelui României, Klaus Iohannis, prin care acesta ia act de demisia lui Adrian Ionuț Chesnoiu din funcția de ministru al agriculturii. Printr-un alt decret, semnat tot astăzi, președintele României îl numește interimar la Agricultură pe Sorin Grindeanu.

Nenorocire la stână: 350 de oi ucise de o substanță antiparazitară! Vina este a oierului!

Nenorocire la stână: 350 de oi ucise de o substanță antiparazitară! Vina este a oierului!

27 iunie 2022 - 11:18

Iată unde pot duce nesăbuinţa, inconştienţa şi nerespectarea bunelor practici şi a normelor sanitare veterinare! Un crescător de ovine din Galaţi a pierdut aproape întreaga turmă de oi în urma intoxicării cu o substanţă antiparazitară folosită la îmbăierea animalelor. Paguba este de aproape 300.000 de lei.

Vot secret ridicare imunitate Adrian Chesnoiu!

Vot secret ridicare imunitate Adrian Chesnoiu!

27 iunie 2022 - 10:36

Cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind ridicarea imunității fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, va fi discutată astăzi, 27 iunie 2022, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Comunicat APIA ASTĂZI: Plată ajutor ferme de animale!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plată ajutor ferme de animale!

27 iunie 2022 - 10:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, că a virat în conturi suma de 1.397.896,79 lei pentru sectorul creșterii animalelor. 

Condiție APIA plata subvenției APIA pe suprafață pentru acest an!

Condiție APIA plata subvenției APIA pe suprafață pentru acest an!

27 iunie 2022 - 08:35

Pentru a se încadra condițiilor pentru plata APIA anuală pe hectar, fermierii trebuie să înființeze, începând cu 1 iulie, un strat vegetal. Regula vizează plata redistributivă. Informațiile sunt furnizate pentru Agroinfo de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Termen APIA micii fermieri, 15 iulie 2022!

Termen APIA micii fermieri, 15 iulie 2022!

27 iunie 2022 - 07:48

Până la data de 15 iulie 2022, micii fermieri care vor să se retragă din schema pentru micii fermieri trebuie să anunțe Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Agroinfo a obținut de la APIA informațiile de care aveți nevoie. 

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Mesaj șef APIA!

Mesaj șef APIA!

26 iunie 2022 - 16:44

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, are un mesaj pentru fermieri la fiecare sfârșit de săptămână.

Lege votată! Construcțiile care pot fi ridicate pe pășune!

Lege votată! Construcțiile care pot fi ridicate pe pășune!

26 iunie 2022 - 16:28

Proiectul de lege iniţiat de deputatul liberal arădean Glad Varga, care vizează amplasarea de surse de energie verde pe terenurile extravilane, pășuni, teren arabil, vii și livezi, a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 232 de voturi „pentru”. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, forma finală a legii urmează să fie transmisă spre promulgare preşedintelui României, Klaus Iohannis.

APROBAT ACUM! Ajutor 15.000 euro/fermier și 100.000 euro/IMM!

APROBAT ACUM! Ajutor 15.000 euro/fermier și 100.000 euro/IMM!

24 iunie 2022 - 12:21

În cadrul sesiunii plenare de la Bruxelles, ținută joi, 23 iunie 2022, a fost votată Propunerea de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 în ceea ce privește o măsură specifică de acordare a unui sprijin excepțional și temporar din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, anunță europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real

Bancul zilei

Logică

Logică
Un cioban stătea sprijinit în bâtă. Detalii