Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

ADIO SUBVENȚII APIA PENTRU TERENURILE CARE NU RESPECTĂ ACEASTĂ REGULĂ!

Publicat: 14 decembrie 2020 - 09:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA. Ultimul termen acordat de UE, anul 2020, pentru cadastrarea integrală a terenurilor a expirat, iar subvențiile agricole nu se vor mai acorda din 2021, dacă Uniunea Europeană nu prelungește acest termen. Problema și mai gravă este motivul pentru care lucrările au tărăgănat în ultimii 5 ani, acela legat de acordarea greșită a titlurilor de proprietate, care a creat un adevărat haos la cadastrare.

APIA ne presează și ne spune că, în curând, dacă nu o să fie totul cadastrat, nu vom mai primi subvenții. Va fi un dezastru, că fără subvenție nu poți să te descurci, îți închizi firma. Și nu se face nimic pentru rezolvarea acestei probleme, primăriile nu au niciun interes, vor să lase lucrurile încurcate.

Pentru că așa ești la mâna primarului, dacă ăla spune că nu ai acolo pământul, înseamnă că nu-l ai, adică oricând poți fi dat la o parte, să fii împins într-o parte sau alta. Cadastrul nu se vrea să se facă și, în plus, este pornit foarte greșit de la început, s-au dat foarte multe titluri de proprietate greșite, tarlale, parcele suprapuse. Mulți topometriști au spus că nu se bagă pentru că e un haos, ce s-a făcut până acum nu s-a făcut bine. Trebuie să luăm totul de la capăt, să uităm ce s-a intabulat, ce s-a emis, dar este deja o problemă, pentru că unele titluri au intrat deja în circuitul civil, terenurile s-au vândut. Ce faci dacă anulezi un titlu și vine cumpărătorul de bună credință și spune că nu a știut că sunt probleme? Au fost presiuni în anumite perioade în care li s-a spus să facă planul de titluri de proprietate eliberate pe lună. Le-a dat la fiecare câte un hectar, să ia toată lumea”, a declarat fermierul Ovidiu Onișor, director executiv Ada Prod Com, județul Cluj, pentru Național.


Fermierul Ovidiu Onișor face de 25 de ani agricultură și afirmă că în țară este un dezastru pentru că s-au dat mai multe titluri de proprietate pe același teren. ”Acum le este și frică pentru că, la un moment dat, trebuie să se închidă povestea și nu știu cum o s-o închidă. Și atunci mai bine o lasă așa. Nu a fost o planșă, o schiță care să stea în spatele eliberării titlului. Și vorbesc aici despre toate primăriile din țară. Le-au spus oamenilor să se ducă unde știu ei că au avut pământul. Cred că s-a ajuns să se retrocedeze aproape de două ori suprafața României. Spuneau și topometriștii că s-a pornit greșit de la început și nu știu cum să închidă suprafețele. Și este tot mai greu. Pentru că cetățenii care erau în drept să primească terenul mulți au decedat, acum titlurile de proprietate sunt pe morți, se intabulează mortul, iar ca să aduci situația la zi sunt niște procese interminabile. Ar trebui să se dea un termen scurt, de cinci luni, 10 luni, în care să ajungă terenul pe utilizatorul final. Dacă sunt acte de mână, dacă există niște înțelegeri între frați să se întocmească actele. Pentru că sunt nepoții nepoților, pe care nu îi mai găsești, este o întreagă nebunie”, a spus Ovidiu Onișor, pentru sursa citată.

Unul dintre motivele pentru care nu s-a dorit cadastrarea a fost acela de a menține prețul foarte scăzut la terenurile agricole, susțin fermierii. ”Nici acum, după 30 de ani de la Revoluție, nu sunt eliberate sute de mii de titluri de proprietate, încă există sute de mii de adeverințe pe Legea 18. Este incredibil ca după atâția ani să nu avem o situație clară, mai ales că există digitalizare, există APIA, există sateliți, există instrumente de cercetare. Dacă ar fi cadastrat, valoarea terenului ar crește, dar probabil asta se dorește, ca terenul să poată fi vândut foarte ieftin. Planul parcelar nu este făcut. Oamenii, când intabulează terenurile, le intabulează provizoriu până la finalizarea planului parcelar și apoi totul se poate schimba”, arată fermierul Ovidiu Onișor.

Din totalul de 3.181 unități administrativ-teritoriale (UAT) din România, până la data de 27.11.2020 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 97 UAT-uri în integralitate, precum și în sectoare cadastrale, cu o suprafață totală aferentă de 2.420.965,52 ha, raportează Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Totodată, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 1.886 UAT-uri, cu o suprafață estimată de 4.007.087,57 ha. Din totalul de 9,54 milioane ha de terenuri agricole ce fac obiectul subvențiilor APIA, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 5,33 milioane ha (55,84%), potrivit ANCPI.

Vizualizat: 5188 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

11 aprilie 2021 - 09:26

VOCEA CRESCĂTORULUI! Crescătorul de ovine Vasile Turculeț, Asociația Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistrița Năsăud, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care spune cu amărăciune că atâtea controale și supracontroale vor duce la distrugerea fermelor de animale și nu la sprijinirea lor pentru a se dezvolta. Oierul subliniază cu ironie aberațiile impuse de autorități crescătorilor.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

09 aprilie 2021 - 09:43

ATENȚIE, CRESCĂTORI! Animalele care sunt transportate fără documente sanitare-veterinare sunt confiscate și ucise de inspectorii sanitari-veterinari, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA Giurgiu, într-un comunicat transmis media.

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

09 aprilie 2021 - 08:26

TREZIȚI-VĂ! Crescătorii de animale din România trebuie să se trezească până nu e prea târziu! Trebuie să-și facă acum vocea auzită la Bruxelles! Deocamdată, acolo se aude acum doar vocea unor organizații care fac presiuni mari pentru interzicerea exportului de animale vii din România și reducerea numărului de animale crescute în ferme. Crescătorul de oi Iancu Polifronie din Dobrogea a declarat miercuri că pregătește o scrisoare către Comisia Europeană și Guvernul României.

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

09 aprilie 2021 - 06:47

CE LI SE PREGĂTEȘTE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! De la interzicerea exportului și transportului animalelor vii la interzicerea înființări de noi ferme de animale sunt dezbaterile fierbinți de acum de la Bruxelles. Comisia Europeană urmărește să limiteze consumul de carne, să-l înlocuiască cu consumul de viermi și insecte, a anunțat europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, care a organizat joi o dezbatere live cu crescători și exportatori de animale din România.

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

08 aprilie 2021 - 10:08

DEZBATERI. Eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (AGRI), organizează joi, 8 aprilie, de la ora 13:00, o dezbatere live, pe Facebook, pe tema provocărilor și amenințărilor la adresa zootehniei din România.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii