KWS+
Reclama header after big part 2

ADIO SUBVENȚII APIA PENTRU TERENURILE CARE NU RESPECTĂ ACEASTĂ REGULĂ!

Publicat: 14 decembrie 2020 - 09:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA. Ultimul termen acordat de UE, anul 2020, pentru cadastrarea integrală a terenurilor a expirat, iar subvențiile agricole nu se vor mai acorda din 2021, dacă Uniunea Europeană nu prelungește acest termen. Problema și mai gravă este motivul pentru care lucrările au tărăgănat în ultimii 5 ani, acela legat de acordarea greșită a titlurilor de proprietate, care a creat un adevărat haos la cadastrare.

APIA ne presează și ne spune că, în curând, dacă nu o să fie totul cadastrat, nu vom mai primi subvenții. Va fi un dezastru, că fără subvenție nu poți să te descurci, îți închizi firma. Și nu se face nimic pentru rezolvarea acestei probleme, primăriile nu au niciun interes, vor să lase lucrurile încurcate.

Pentru că așa ești la mâna primarului, dacă ăla spune că nu ai acolo pământul, înseamnă că nu-l ai, adică oricând poți fi dat la o parte, să fii împins într-o parte sau alta. Cadastrul nu se vrea să se facă și, în plus, este pornit foarte greșit de la început, s-au dat foarte multe titluri de proprietate greșite, tarlale, parcele suprapuse. Mulți topometriști au spus că nu se bagă pentru că e un haos, ce s-a făcut până acum nu s-a făcut bine. Trebuie să luăm totul de la capăt, să uităm ce s-a intabulat, ce s-a emis, dar este deja o problemă, pentru că unele titluri au intrat deja în circuitul civil, terenurile s-au vândut. Ce faci dacă anulezi un titlu și vine cumpărătorul de bună credință și spune că nu a știut că sunt probleme? Au fost presiuni în anumite perioade în care li s-a spus să facă planul de titluri de proprietate eliberate pe lună. Le-a dat la fiecare câte un hectar, să ia toată lumea”, a declarat fermierul Ovidiu Onișor, director executiv Ada Prod Com, județul Cluj, pentru Național.


Fermierul Ovidiu Onișor face de 25 de ani agricultură și afirmă că în țară este un dezastru pentru că s-au dat mai multe titluri de proprietate pe același teren. ”Acum le este și frică pentru că, la un moment dat, trebuie să se închidă povestea și nu știu cum o s-o închidă. Și atunci mai bine o lasă așa. Nu a fost o planșă, o schiță care să stea în spatele eliberării titlului. Și vorbesc aici despre toate primăriile din țară. Le-au spus oamenilor să se ducă unde știu ei că au avut pământul. Cred că s-a ajuns să se retrocedeze aproape de două ori suprafața României. Spuneau și topometriștii că s-a pornit greșit de la început și nu știu cum să închidă suprafețele. Și este tot mai greu. Pentru că cetățenii care erau în drept să primească terenul mulți au decedat, acum titlurile de proprietate sunt pe morți, se intabulează mortul, iar ca să aduci situația la zi sunt niște procese interminabile. Ar trebui să se dea un termen scurt, de cinci luni, 10 luni, în care să ajungă terenul pe utilizatorul final. Dacă sunt acte de mână, dacă există niște înțelegeri între frați să se întocmească actele. Pentru că sunt nepoții nepoților, pe care nu îi mai găsești, este o întreagă nebunie”, a spus Ovidiu Onișor, pentru sursa citată.

Unul dintre motivele pentru care nu s-a dorit cadastrarea a fost acela de a menține prețul foarte scăzut la terenurile agricole, susțin fermierii. ”Nici acum, după 30 de ani de la Revoluție, nu sunt eliberate sute de mii de titluri de proprietate, încă există sute de mii de adeverințe pe Legea 18. Este incredibil ca după atâția ani să nu avem o situație clară, mai ales că există digitalizare, există APIA, există sateliți, există instrumente de cercetare. Dacă ar fi cadastrat, valoarea terenului ar crește, dar probabil asta se dorește, ca terenul să poată fi vândut foarte ieftin. Planul parcelar nu este făcut. Oamenii, când intabulează terenurile, le intabulează provizoriu până la finalizarea planului parcelar și apoi totul se poate schimba”, arată fermierul Ovidiu Onișor.

Din totalul de 3.181 unități administrativ-teritoriale (UAT) din România, până la data de 27.11.2020 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 97 UAT-uri în integralitate, precum și în sectoare cadastrale, cu o suprafață totală aferentă de 2.420.965,52 ha, raportează Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Totodată, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 1.886 UAT-uri, cu o suprafață estimată de 4.007.087,57 ha. Din totalul de 9,54 milioane ha de terenuri agricole ce fac obiectul subvențiilor APIA, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 5,33 milioane ha (55,84%), potrivit ANCPI.

Vizualizat: 4981 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

23 ianuarie 2021 - 20:16

ESTE LEGE! Pentru că ne întreabă zilele acestea tot mai mulți fermieri, crescători de animale dacă vor fi nevoiți și anul acesta să solicite adeverință pentru APIA de la registrul agricol al primăriilor, publicăm prevederile Legii 288/2020, care modifică Ordonanța subvențiilor, OUG 3/2015, și care a apărut pe data de 9 decembrie 2020 în Monitorul Oficial.

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

23 ianuarie 2021 - 18:59

CÂND NE DEȘTEPTĂM?! În țări dezvoltate din Uniunea Europeană, Germania, Austria, Franța, grajdurile cu animale sunt în mijlocul satului, crescătorii au magazine de desfacere a produselor chiar la fermă. La noi, nici vorbă de așa ceva. Chiar dacă sunt mulți crescători de animale în sat sau în comună, magazinele de comună nu vând produse locale de la fermieri, pune punctul pe i un medic veterinar.  

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

23 ianuarie 2021 - 18:04

FERMIERII NE SCRIU! AGROINFO primește în fiecare zi mesaje de la fermieri. Multe dintre aceste mesaje arată nedreptățile sau dezvăluie cazuri care sunt de competența procurorilor, în multe rânduri, fermierii își strigă necazul, nemulțumirea față de autorități, furia pentru cum sunt gestionați banii pentru agricultură. Deși trăim, măcar teoretic, în democrație, multor fermieri le este teamă să-și expună punctul de vedere. Le este teamă că autoritățile, fie locale, fie centrale, se vor răzbuna pe ei.

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

23 ianuarie 2021 - 10:52

ANALIZĂ APIA. Țăranii de ieri au devenit FERMIERII de SUCCES de astăzi. De la Tânăr Fermier la Mic Fermier, într-un timp destul de scurt, dar cu multa dăruire și muncă, se poate ajunge Mare Fermier cu peste 50 de hectare de pământ în exploatație, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Cluj, Ioan Merca, într-o analiză făcută pentru revista oficială APIA.

ȘEFUL APIA, ANUNȚ ACUM DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ ACUM DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 ianuarie 2021 - 10:09

PLATA SUBVENȚIILOR APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 93% din fermierii eligibili care au solicitat sprijin pentru Campania 2020, iar până la acest moment a fost identificat un număr de circa 10.000 de fermieri care nu sunt eligibili la plata subvențiilor APIA aferente anului 2020, a anunțat directorul general APIA, Adrian Pintea.

OILE ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA, GĂSITE DUPĂ UN AN ÎNGROPATE LA TULCEA!

OILE ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA, GĂSITE DUPĂ UN AN ÎNGROPATE LA TULCEA!

22 ianuarie 2021 - 11:58

ANCHETĂ. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a suspendat activitatea singurului incinerator de animale din judeţ, în urma unor suspiciuni că ovinele înecate în urmă cu peste un an în Portul Midia au fost îngropate în loc să fie incinerate, şi a amendat proprietarul acestuia cu 1.200 de lei din cauza neconformităţilor constatate, miercuri, în timpul unui control. Procurorii anchetează cazul și au emis mandate de percheziție.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

22 ianuarie 2021 - 11:15

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a țării.

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 08:58

AJUTOARE EXCEPȚIONALE FERMIERI. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță că toți fermierii, crescătorii de animale, eligibili pentru plata ajutorului Covid-19 și-au primit integral sumele cuvenite.

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

22 ianuarie 2021 - 08:18

SUBVENȚIA APIA PE HECTAR. Suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru, declară directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, Virgil Dorobanțu. Este județul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

22 ianuarie 2021 - 07:36

PLĂȚI ÎN AGRICULTURĂ. Dacă sumele plătite prin APIA le raportăm la numărul de locuitori ai județului Covasna de aproximativ 200.000 loc. revine suma de 325 euro /cap de locuitor, respectiv aproximativ 1000 euro / familie, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii