Adama
Vinasa Rompak

ADIO SUBVENȚII APIA PENTRU TERENURILE CARE NU RESPECTĂ ACEASTĂ REGULĂ!

Publicat: 14 decembrie 2020 - 09:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA. Ultimul termen acordat de UE, anul 2020, pentru cadastrarea integrală a terenurilor a expirat, iar subvențiile agricole nu se vor mai acorda din 2021, dacă Uniunea Europeană nu prelungește acest termen. Problema și mai gravă este motivul pentru care lucrările au tărăgănat în ultimii 5 ani, acela legat de acordarea greșită a titlurilor de proprietate, care a creat un adevărat haos la cadastrare.

APIA ne presează și ne spune că, în curând, dacă nu o să fie totul cadastrat, nu vom mai primi subvenții. Va fi un dezastru, că fără subvenție nu poți să te descurci, îți închizi firma. Și nu se face nimic pentru rezolvarea acestei probleme, primăriile nu au niciun interes, vor să lase lucrurile încurcate.

Pentru că așa ești la mâna primarului, dacă ăla spune că nu ai acolo pământul, înseamnă că nu-l ai, adică oricând poți fi dat la o parte, să fii împins într-o parte sau alta. Cadastrul nu se vrea să se facă și, în plus, este pornit foarte greșit de la început, s-au dat foarte multe titluri de proprietate greșite, tarlale, parcele suprapuse. Mulți topometriști au spus că nu se bagă pentru că e un haos, ce s-a făcut până acum nu s-a făcut bine. Trebuie să luăm totul de la capăt, să uităm ce s-a intabulat, ce s-a emis, dar este deja o problemă, pentru că unele titluri au intrat deja în circuitul civil, terenurile s-au vândut. Ce faci dacă anulezi un titlu și vine cumpărătorul de bună credință și spune că nu a știut că sunt probleme? Au fost presiuni în anumite perioade în care li s-a spus să facă planul de titluri de proprietate eliberate pe lună. Le-a dat la fiecare câte un hectar, să ia toată lumea”, a declarat fermierul Ovidiu Onișor, director executiv Ada Prod Com, județul Cluj, pentru Național.


Fermierul Ovidiu Onișor face de 25 de ani agricultură și afirmă că în țară este un dezastru pentru că s-au dat mai multe titluri de proprietate pe același teren. ”Acum le este și frică pentru că, la un moment dat, trebuie să se închidă povestea și nu știu cum o s-o închidă. Și atunci mai bine o lasă așa. Nu a fost o planșă, o schiță care să stea în spatele eliberării titlului. Și vorbesc aici despre toate primăriile din țară. Le-au spus oamenilor să se ducă unde știu ei că au avut pământul. Cred că s-a ajuns să se retrocedeze aproape de două ori suprafața României. Spuneau și topometriștii că s-a pornit greșit de la început și nu știu cum să închidă suprafețele. Și este tot mai greu. Pentru că cetățenii care erau în drept să primească terenul mulți au decedat, acum titlurile de proprietate sunt pe morți, se intabulează mortul, iar ca să aduci situația la zi sunt niște procese interminabile. Ar trebui să se dea un termen scurt, de cinci luni, 10 luni, în care să ajungă terenul pe utilizatorul final. Dacă sunt acte de mână, dacă există niște înțelegeri între frați să se întocmească actele. Pentru că sunt nepoții nepoților, pe care nu îi mai găsești, este o întreagă nebunie”, a spus Ovidiu Onișor, pentru sursa citată.

Unul dintre motivele pentru care nu s-a dorit cadastrarea a fost acela de a menține prețul foarte scăzut la terenurile agricole, susțin fermierii. ”Nici acum, după 30 de ani de la Revoluție, nu sunt eliberate sute de mii de titluri de proprietate, încă există sute de mii de adeverințe pe Legea 18. Este incredibil ca după atâția ani să nu avem o situație clară, mai ales că există digitalizare, există APIA, există sateliți, există instrumente de cercetare. Dacă ar fi cadastrat, valoarea terenului ar crește, dar probabil asta se dorește, ca terenul să poată fi vândut foarte ieftin. Planul parcelar nu este făcut. Oamenii, când intabulează terenurile, le intabulează provizoriu până la finalizarea planului parcelar și apoi totul se poate schimba”, arată fermierul Ovidiu Onișor.

Din totalul de 3.181 unități administrativ-teritoriale (UAT) din România, până la data de 27.11.2020 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 97 UAT-uri în integralitate, precum și în sectoare cadastrale, cu o suprafață totală aferentă de 2.420.965,52 ha, raportează Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Totodată, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 1.886 UAT-uri, cu o suprafață estimată de 4.007.087,57 ha. Din totalul de 9,54 milioane ha de terenuri agricole ce fac obiectul subvențiilor APIA, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 5,33 milioane ha (55,84%), potrivit ANCPI.

Vizualizat: 6575 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

09 decembrie 2024 - 09:56

Fermele de animale care beneficiază de plăți compensatorii acordate în cadrul fostului Pachet 8, Măsura 10 agro-mediu și climă, actuala intervenție DR-03, sunt supuse controlului. Cum se fac verificările în aceste ferme? În Monitorul Oficial a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, un Ordin MADR care reglementează acest aspect.

În vigoare ACUM! Cine ia subvenția APIA de 87 euro/ovine, 200 euro/bovine!

În vigoare ACUM! Cine ia subvenția APIA de 87 euro/ovine, 200 euro/bovine!

09 decembrie 2024 - 09:20

Ordinul pentru aprobarea Procedurii operaționale privind efectuarea controlului pe teren pentru cererile de plată aferente pachetului 8, măsura 10 „Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014—2020/ intervenției DR-03 — Agromediu și climă — Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027 a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, în Monitorul Oficial.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Adrian Pintea: Subvenții APIA ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor!

Adrian Pintea: Subvenții APIA ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor!

08 decembrie 2024 - 07:52

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, anunță sumele care au fost transferate până la data de 8 decembrie de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile fermierilor, crescătorilor de animale.

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

Conturile fermierilor alimentate cu peste 154 de milioane de euro!

06 decembrie 2024 - 19:06

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat fonduri nerambursabile în valoare de 154,4 milioane de euro (154.484.414 €) în conturile a 310.262 de fermieri, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la Bugetul de Stat.

Cine ia săptămâna viitoare de la APIA diferența de 13 euro/ha!

Cine ia săptămâna viitoare de la APIA diferența de 13 euro/ha!

06 decembrie 2024 - 18:41

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat la începutul acestei săptămâni plățile finale pe hectar și pe cap animal, aferente acestui an. APIA virează în contul tinerilor fermieri care au luat avansul restul de 30% din cuantumul stabilit pentru PD-03 - Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Semănătoarea SAFIR 6 Premium

Semănătoarea SAFIR 6 Premium

Principala atracţie din standul Mecanica Ceahlău de la Agriplanta 2023 a fost semănătoarea Safir 6 Premium, cu buncăr de inox de 720 litri, alături de o serie de utilaje consacrate pentru pregătirea solului aşa cum sunt grapele cu discuri independente Magnum, combinatorul Solaris şi pluguri; tamburi de irigat, semănătoare peneumatică Topaz, semănătorile pentru păioase SUP Diamant, SUP 400 şi SUP 29, dar şi remorcile agricole cu o capacitete de la 4 la 25 tone şi tractoarele Steyr. Interviu cu Ionuţ Moraru, director naţional de vânzări, Mecanica Ceahlău.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Trafic pe ceaţă

Trafic pe ceaţă
O blondă la volan, pe o ceaţă densă, se ghidează după pozitiile maşinii din faţă. Detalii