Actele de care au nevoie anul acesta fermierii, crescătorii de animale pentru a încasa subvenția APIA pe hectarul de pășune aflată în proprietatea lor. Agroinfo a obținut aceste informații utile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Pajiștile permanente aflate la dispoziția și utilizate de către persoane fizice sau juridice de drept privat, în calitate fermieri activi
Utilizatorii de pajişti permanente, persoane fizice sau juridice de drept privat, alții decât asociațiile crescătorilor de animale sau forme asociative de proprietate asupra pajiștilor, desfăşoară cel puţin o activitate agricolă pe pajiştile permanente aflate la dispoziţia lor în condiţiile legii, cu respectarea prevederilor art. 10 din OUG nr. 34/2013, în calitate de fermieri activi, şi prezintă, suplimentar, documentele:
a) document din care reiese codul de exploatație/copia cardului exploataţiei, conform Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 208/2022, cu modificările și completările ulterioare. În cazul în care fermierul nu deţine card de exploataţie, trebuie să prezinte adeverinţa eliberată de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, din care să rezulte codul exploataţiei înscrise în BND valabil la data depunerii cererii de plată, şi/sau
b) până la data de 15 octombrie a anului de cerere, documentele privind depozitarea/valorificarea fânului sau altor plante erbacee furajere prevăzute în anexa nr. 26 la OMADR nr. 106/2024, în situaţia în care fermierul nu asigură încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha. Activitatea agricolă minimă de recoltare prin cosit anual pe pajiştile permanente se face în perioada 15 iunie-1 octombrie a anului de cerere, cu excepţia plantelor erbacee furajere,
pentru care perioada de recoltare se realizează în fazele de debut ale ciclului de vegetaţie potrivit Anexei nr. 26 din OMADR 106/2024.
Documentele doveditoare privind depozitarea/valorificarea fânului/altor plante erbacee furajere sunt:
(i) declaraţia privind depozitarea fânului/altor plante erbacee furajere, în cazul persoanelor fizice, sau documentele contabile de gestiune, în cazul persoanelor juridice;
(ii) fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice, sau factura, în cazul persoanelor juridice.
În cazul pajiștilor permanente aflate în proprietatea formelor asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetaţie forestieră, păşunilor şi fâneţelor, obşti de moşneni în devălmăşie, obşti răzeşeşti nedivizate, composesorate, obşti de cumpărare, păduri grănicereşti, păduri urbariale, cooperative, alte comunităţi şi forme asociative cu diferite denumiri, menţionate în Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiarii plăţilor pot fi:
1. Forma asociativă de proprietate, în calitate de fermier activ, care desfăşoară cel puţin o activitate agricolă minimă, pe pajiştile aflate în proprietatea comună a membrilor. Aceasta poate depune cererea de plată prin reprezentantul legal, în conformitate cu actul constitutiv şi/sau statutul.
Documentele pe care le prezintă sau transmite la APIA forma asociativă de proprietate sunt:
a) copie a titlului de proprietate asupra terenurilor aparținând formei asociative sau a altor acte doveditoare ale dreptului de proprietate cu aceeași forță juridică, cum ar fi, de exemplu, hotărârea judecătorească definitivă, contractul de vânzare-cumpărare, iar în lipsa acestor documente, adeverința emisă de primăria pe raza căreia se află terenurile agricole.
b) copie a tabelului centralizator care cuprinde acordul fiecărui membru crescător de animale din speciile bovine, ovine, caprine și ecvidee, privind depunerea cererii de plată de către forma asociativă, datele de identificare, codul de indentificare a exploatației zootehnice dinBND, numărul total de animale pe specii și categorii deținute de fiecare membru, precum și suprafața utilizată de forma asociativă prin cosit sau pășunat.
Centralizatorul se completează anual și se semnează de către președintele formei asociative, conform modelului prezentat în anexa nr. 7 din Ordinul MADR nr. 106/2024.
Această anexă va fi operată în sistemul IACS ca Listă nominală a utilizatorilor de pajişti şi va face obiectul controlului admnistrativ încrucişat cu baza de date a A.N.S.V.S.A. și A.N.Z. privind respectarea încărcăturii de animale la hectar (UVM/ha).
c) copie conform cu originalul a hotărârii adunării generale a asociaților privind utilizarea fondurilor. Acest document poate fi prezentat pâna la data limită de depunere a cererilor de plată.
d) În cazul în care aceste forme de organizare nu respectă încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, asigurată cu animalele membrilor, activitatea agricolă minimă constă inclusiv în recoltarea vegetației prin cel puțin un cosit anual pe pajiștile permanente aflate în proprietate. Activitatea agricolă minimă de recoltare prin cosit anual pe pajiștile permanente se face în perioada 15 iunie – 1 octombrie a anului de cerere. În acest caz, formele asociative de proprietate prezintă sau transmit la APIA facturile valorificării fânului și/sau documente contabile de gestiune privind depozitarea fânului pentru consumul cu animalele deținute și/sau centralizatorul repartizării fânului rezultat către membrii formei asociative de proprietate, pe baza semnăturii membrilor, până la data de 15 octombrie a anului de cerere.
În cazul pajiştilor permanente aflate sub angajamente în cadrul Măsurii 10 «Agromediu şi climă», recoltarea prin cosit se efectuează numai după data stabilită în fişa pachetului/ subpachetului/ variantei corespunzătoare şi trebuie efectuat până la 15 octombrie a anului de cerere.
2. Membrii formei asociative de proprietate care asigură încărcătura cu animale pentru suprafaţa deţinută în proprietate, conform art. 5 alin. 2 lit. b) din HG nr. 1571/2022, cu modificări și completări ulterioare, crescători de animale din speciile bovine, ovine, caprine și ecvidee, în calitate de utilizatori ai pajiștilor permanente și în calitate de fermieri activi, care desfășoară cel puțin o activitate agricolă minimă.
Aceștia pot depune cererea de plată în cazul în care adunarea generală a membrilor sau consiliul de administrație, cu respectarea prevederilor art. 631-645 din noul Cod civil, decide în acest sens. Suprafețele utilizate de către fiecare membru sunt repartizate de către forma asociativă.
În cazul suprafețelor utilizate în comun, fără delimitare fizică în teren, reducerile de suprafață se fac proporțional cu suprafața declarată de către fiecare fermier, membru al asociației, în blocul fizic în care a fost constatată neconformitatea.
Documentele doveditoare pe care le prezintă sau le transmite la APIA fiecare dintre membrii formei asociative sunt:
e) copia titlului de proprietate asupra terenurilor aparținând formei asociative sau a altor acte doveditoare ale dreptului de proprietate cu aceeași forță juridică, iar în lipsa acestor documente, adeverința emisă de primăria pe raza căreia se află terenurile agricole;
f) copia centralizatorului care cuprinde acordul, datele de identificare ale membrilor, codul de identificare al exploatației zootehnice din BND, numărul total de animale pe specii și categorii, deținute de fiecare membru, precum și suprafețele repartizate membrilor de către forma asociativă. Centralizatorul se completează anual, se semnează de către președintele formei asociative de proprietate, conform Anexei nr. 8 din Ordinul MADR
nr. 106/2024;
g) copie conform cu originalul a hotărârii adunării generale a asociaților privind utilizarea fondurilor. Acest document poate fi prezentat sau transmis până la data-limită de depunere a cererilor.
Membrii formelor asociative de proprietate pot depune în mod individual cereri de plată pentru plăți directe cuplate şi/sau ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru animalele pe baza cărora asociaţia a asigurat încărcătura minimă pentru suprafaţa de pajişte permanentă solicitată la plată.
În cererea de plată se va regăsi suprafaţa alocată pe care o utilizează membrul asociaţiei/formei asociative de proprietate conform centralizatorului.
Formele asociative de proprietate cu cod propriu de exploataţie înregistrat în BND, completează în câmpul (47) al cererii numărul de animale înregistrate în aceste exploataţii şi, obligatoriu, în câmpul (48) al cererii CUI-ul asociaţiei şi codul/codurile exploataţiilor proprii înscrise în BND valabil/valabile la data depunerii cererii de plată. Ghid APIA 2024.