Plățile APIA în avans cuvenite pentru acest an fermierilor români sunt aprobate deja de Comisia Europeană, a anunțat Achim Irimescu, ministru plenipotențiar al României la Bruxelles. Oficialul a mai spus că noul regulament european după care va funcționa noua politică agricolă comună nu prevede un termen pentru depunerea cererilor unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), dar renunțarea la termenul de 15 mai ar însemna întârzieri serioase la plata subvențiilor agricole.
"Planul Național Strategic al României s-a transmis la Comisia Europeană cu o întârziere de două luni, la sfârșitul lunii februarie. Sperăm însă să se recupereze întârzierea și în toamnă să avem PNS-ul aprobat. Pentru că este imperativ ca România să adopte legislația națională cât mai repede curând și aceasta se poate numai când vom avea PNS-ul aprobat de către Comisie sau agreat în principiu cu Comisia și după aceea, la finalizarea adoptării legislației naționale, atunci se poate demara o procedură extrem de complexă, cea a realizării softului, pentru că, teoretic, la momentul depunerii cererilor de plată, softul (Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură n.r.) ar trebui să fie gata.
În Regulamentul actual 2015 pentru Planuri Strategice nu se mai precizează, cum se precizează în Regulamentul actual al plăților directe, un termen de depunere al cererilor de plată. Dar știm cu toții că întârzierea după 15 mai ar duce la întârzieri în tot procesul de efectuare al plăților, inclusiv al plăților în avans care deși sunt excepționale, în ultimii ani, s-au dat de la 16 octombrie fermierilor pentru a fi ajutați datorită crizelor și-n acest an, o veste bună, deja avem aprobarea, se vor da plățile în avans pentru Pilonul 1 (plăți directe n.r.) și Pilonul 2 pentru dezvoltare rurală.
Deci, dacă revenim la procesul pe care-l avem în față, fermierii trebuie să fie informați și-n acest sens Comisia a menționat de nenumărate ori și statele membre, la fel, transparență totală pentru ca fermierii să știe din timp ce-i așteaptă și să-și facă planul de afaceri pentru 2023, primul an de aplicare al reformei.
Mai este o veste bună. Deja Comisia a transmis un regulament care propune exceptarea de la aplicarea GAEC 7 și 8, este vorba de rotația culturilor și terenul lăsat pârloagă 4% și-n acest sens, se va aplica o derogare pentru 2023, tocmai pentru a permite fermierilor noștri să realizeze producții crescute și a contribui la securitatea alimentară, pentru că știm bine, dacă Uniunea Europeană nu are astfel de probleme, totuși, Uniunea Europeană este mare exportator, cel mai mare exportator de alimente din lume și contribuie la eradicarea foametei mai ales în țările din nordul Africii", a spus Achim Irimescu, la Conferința Regională a Clubului Fermierilor Români, organizată la sfârșitul săptămânii trecute.