Statele membre UE pot acorda un ajutor de stat, în contextul războiului din Ucraina, de 35.000 euro/fermă și 400.000 euro/IMM. Decizia a fost luată la cel mai recent Consiliu AgriFish, desfășurat la Bruxelles, spune Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE. Ajutorul trebuie virat în conturile fermierilor până-n septembrie 2022. Acordarea acestui ajutor depinde însă de bugetul de stat.
"Este o veste care este bună dacă avem buget național, cadrul temporar în contextul războiului din Ucraina, unde statele membre pot acorda 35.000 de euro pe fermă sau 400.000 euro pe IMM (întreprindere mică și medie n.r.) și sigur că acești bani trebuie dați cât mai repede cu putință, înainte de 30 septembrie", a declarat Achim Irimescu, marți seara, la Agricultura la raport.
Oficialul de la Bruxelles a mai spus că solicitarea ministrului român al agriculturii de suplimentare a bugetului pentru proiectele finanțate din bani europeni, aflate în stadii avansate de execuție, a fost primită favorabil de comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.
"Ministrul agriculturii a ridicat o problemă și a avut susținerea a 12 state membre la ultimul Consiliu, exact acum o săptămână, proiectele de dezvoltare rurală, mai ales cele care sunt avansate, 60-70% sunt executate, au probleme cu finalizarea pentru că au crescut prețurile la materiale, la utilaje foarte mult și nu mai sunt în măsură să asigure partea suplimentară, în urma crizei Covid, creșterea prețului la inputuri și impactul războiului din Ucraina, și ca urmare ministrul agriculturii a spus, prefer să finalizez proiectele care sunt avansate decât să las așa, fonduri importante pierdute, și să lansez noi sesiuni de proiecte, și, repet, am avut susținere de la 12 state membre la această solicitare, iar comisarul Wojciechowski a spus că statul membru poate să modifice PNDR-ul pentru a actualiza sumele și după aceea transmite Comisiei, iar Comisia are toată disponibilitatea și flexibilitatea ca să accepte modificările și-n cel mai scurt timp să se poată acorda sumele respective celor care au proiecte de dezvoltare rurală în stadii avansate. Desigur, mai rămâne o chestiune neclarificată, este cea a retroactivității, pentru că, sigur, mai durează două luni până se modifică PNDR și atunci plățile ar trebui făcute în avans", a declarat Achim Irimescu, marți seara, la Agricultura la raport.