SYNGENTA
Adama

5+1 sfaturi pentru îngrijirea florilor din grădină în sezonul rece

Publicat: 28 octombrie 2022 - 08:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Plantele ornamentale sunt bijuteriile grădinii și merită să le acordați mai multă atenție toamna și odată cu venirea sezonului rece. Aceasta este o perioadă în care câteva detalii pot face o mare diferență.

"Am adunat câteva sfaturi utile pe care puteți să le urmați toamna, pentru ca plantele din grădina dumneavoastră să-și păstreze frumusețea, să rămână sănătoase și să întâmpine primăvara în toată splendoarea lor. Iată recomandările specialiștilor Malagrow România, companie distribuitoare de fertilizanți, biostimulatori și amestecuri de sol, pentru îngrijirea plantelor ornamentale de grădină în sezonul rece.

1. Înghețul este unul dintre cei mai mari dușmani ai plantelor din grădină
Toamna, una dintre cele mai importante sarcini este evitarea deteriorării plantelor ornamentale de către îngheț. Atâta timp cât solul nu îngheață (de obicei, acest lucru se întâmplă la sfârșitul lunii noiembrie), mai puteți planta în grădină pomi, plante perene și arbuști. Pe măsură ce frunzele plantelor cad, plantele se pot concentra pe înrădăcinare. Plantele mai mici sau sensibile la îngheț plantate toamna trebuie acoperite cu paie sau cu mulci (scoarță de pin). Florile sensibile la îngheț cultivate în containere sau ghivece, cum ar fi lavanda și hortensiile, trebuie păstrate la temperaturi între 0-5 grade Celsius și udate ocazional, pentru a preveni uscarea lor. Pentru a crește toleranța plantelor la frig, se recomandă să le udați de 1-2 ori înainte de iernare cu un îngrășământ cu conținut ridicat potasiu (Plantafol 5.15.45), care conține 1 g de potasiu/litru de îngrășământ.

flori gradina_b

2. Aprovizionarea plantelor cu apă în sezonul rece este importantă
Plantele au nevoie în permanență de o cantitate constantă de apă. În general, acestea au nevoie de mai puțină apă toamna, pe măsură ce temperaturile scad. Cu toate acestea, merită să acordați mai multă atenție plantelor cultivate în ghivece, cărora precipitațiile din timpul iernii le vor asigura o cantitate suficientă de apă. Dacă udați plantele prea mult, rădăcinile acestora se vor sufoca, deoarece nu primesc suficient oxigen.

3. Utilizați cantități optime de nutrienți
Adaptați întotdeauna nutrienții la perioada de dezvoltare a plantelor. Cât timp planta este încă mică, puteți folosi o cantitate mai redusă de fertilizați, dar pe măsură ce aceasta crește, puteți adăuga o cantitate mai mare (1g NPK/litru - 2g NPK/litru). Plantele veșnic verzi au nevoie de azot pentru a crește (Plantafol 30.10.10), iar plantele cu flori vor înflori frumos sub influența potasiului (Plantafol 5.15.45). Sistemul radicular al florilor proaspăt plantate poate fi întărit cu fosfor (Plantafol 10.54.10) și prin irigare cu Radifarm.

flori gradina patru_b

4. Nu neglijați cerințele de lumină ale plantelor. Evitați plantarea în zone afectate de îngheț și vânt
Înainte de a planta într-un pat de flori, acordați atenție nevoilor plantei. Plantele care preferă umbra parțială, cum ar fi crinii de toamnă sau hortensiile, nu vor tolera soarele arzător. Dar este adevărat și reversul: de exemplu, frunzele de Photinia x fraserii vor deveni de un roșu frumos doar în locuri însorite. Este bine de știut că vânturile puternice pot chiar să vă ucidă plantele ornamentale. O soluție bună în acest caz este să plantați un gard viu lângă gardul grădinii (chiparos Leyland, laur englezesc), care va reduce din forța vântului.

flori gradina trei_b

5. Dăunătorii sunt o problemă chiar și în sezonul rece
O gamă largă de dăunători și agenți patogeni se pot instala în grădină. Cel mai eficient mod de a îi controla este de a acționa din timp, înainte ca plantele să fie infestate. În grădina de acasă, toată lumea încearcă să evite substanțele chimice, așa că NanoTac este o soluție perfectă împotriva insectelor mici, deoarece nu conține substanțe toxice și are doar acțiune fizică asupra dăunătorilor, pe care pur și simplu îi lipește. Pe vreme ploioasă, când frunzele plantelor rămân umede, apar diverse boli fungice, însă și acesta este un aspect împotriva căruia puteți acționa. De exemplu, Miligard este o modalitate naturală de a vă proteja plantele de infecții fungice.

flori gradina doi_b

+1: Amestecul optim de sol poate face minuni
Floarea sau planta perenă preferată va crește și se va dezvolta bine dacă îi oferiți amestecul de sol optim, cu o compoziție chimică și o structură corespunzătoare. Amestecurile de substrat de cultură provenite din terenuri izolate din Finlanda și Estonia sunt folosite de mult timp de grădinarii profesioniști. Atunci când plantați flori de grădină și răsaduri de legume, merită să utilizați un amestec de substrat, cum ar fi M-Peat, deoarece ajută la înrădăcinarea rapidă a plantelor, iar substanțele nutritive care se descompun lent hrănesc plantele. Plantele ne vor răsplăti, cu siguranță, pentru grija noastră." Malagrow România. 

 

Vizualizat: 1131 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Barbu, întâlniri cu fermierii, crescătorii de animale!

Ministrul Barbu, întâlniri cu fermierii, crescătorii de animale!

22 ianuarie 2025 - 17:56

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a avut miercuri, 22 ianuarie 2025, la sediul MADR, o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor de fermieri din sectoarele pescăresc, suin și vegetal pentru a stabili împreună măsuri de sprijin și soluții pentru provocările cu care aceștia se confruntă.

Stână prefăcută-n cenușă! Animalele au ars de vii!

Stână prefăcută-n cenușă! Animalele au ars de vii!

22 ianuarie 2025 - 14:15

Un incendiu de proporții a cuprins azi-dimineață o stână din comuna Balta Doamnei, satul Lacul Turcului, județul Prahova. Focul s-a extins rapid, afectând întreaga construcție și lăsând în urmă pierderi semnificative. Sute de animale, inclusiv capre și păsări, se aflau în interior în momentul izbucnirii focului.

APIA: Urmează la plată ajutoarele naționale tranzitorii, ANT cap animal și hectar!

APIA: Urmează la plată ajutoarele naționale tranzitorii, ANT cap animal și hectar!

22 ianuarie 2025 - 11:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns fermierilor, crescătorilor de animale la întrebările legate de plata subvențiilor APIA, aferente anului de cerere 2024.

Ajutor de 200.000 euro/fermier pentru Prima seră!

Ajutor de 200.000 euro/fermier pentru Prima seră!

22 ianuarie 2025 - 06:01

Fermierii ar putea obține în viitorul apropiat finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro pentru modernizarea agriculturii prin construirea de sere și solarii noi. Proiectul de lege care reglementează programul „Prima Seră” a fost aprobată deja de Senat.

Târg de Ziua Unirii Principatelor Române

Târg de Ziua Unirii Principatelor Române

21 ianuarie 2025 - 17:56

Cu ocazia sărbătoririi ”Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie”, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în curtea instituției, între 23 -25 ianuarie 2025, un târg pentru promovarea produselor agroalimentare românești.

Comunicat APIA ACUM! Plăți crescătorii de animale!

Comunicat APIA ACUM! Plăți crescătorii de animale!

21 ianuarie 2025 - 17:40

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna septembrie 2024 și trimestrul III 2024.

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

21 ianuarie 2025 - 05:49

Gospodarii care locuiesc la sat, micii fermieri, țăranii primesc de la stat un ajutor de 10.000 de lei. Banii sunt acordați în cadrul programului "Rabla pentru sobe", lansat de Ministerul Mediului, pentru înlocuirea vechilor sobe cu altele mai eficiente, economice și ecologice.

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

21 ianuarie 2025 - 05:31

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărîre Guvern privind acordarea ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în acest an. Proiectul de act normativ anunță și cantitățile de motorină pentru vegetal, zootehnie, pentru care fermierii, crescătorii de animale primesc banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

21 ianuarie 2025 - 05:06

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, un proiect de hotărîre de Guvern care stabilește cuantumul pentru acest an al ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

20 ianuarie 2025 - 18:52

Ministerul Agriculturii anunță pe pagina sa Facebook despre un nou produs românesc care va obține certificare europeană, Salamul de Nădlac.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La şcoală

La şcoală
Bulă o întreabă într-o zi pe doamna învăţătoare: Detalii