Schemă nouă de ajutor pentru crescătorii de animale, aprobată de Comisia Europeană. De acest ajutor beneficiază crescătorii de animale din Spania. Asociația Fermierilor din România a făcut lista cu ajutoarele pe care le primesc alți fermieri europeni, în această perioadă grea, subliniind diferența dintre modul în care sunt ajutați aceștia și indiferența cu care sunt tratați fermierii români.
Crescătorii de animale din Spania primesc direct un sprijin de 169 milioane de euro. Bugetul aprobat de Comisia Europeană și schema de ajutor, aprobată deja de Executivul european, îi vizează atât pe crescătorii de vaci, cât și pe cei de oi și capre.
În cadrul schemei, spune Asociația Fermierilor din România într-o analiză transmisă presei, ajutorul va lua forma unor granturi directe pentru furnizorii spanioli de lapte. Măsura îi va ajuta pe producătorii de lapte de vacă, oaie şi capră din Spania, afectaţi de creşterea preţului energiei electrice, furajelor pentru animale şi combustibilului. Iar pentru a acoperi, măcar în parte, aceste scumpiri, producătorii de lapte eligibili vor primi 210 euro/vacă pentru primele 40 de animale; 140 euro pentru orice vacă peste 40 de animale, în limita a 180 de capete; 100 euro/vacă peste 180 de animale; 15 euro/oaie şi 10 euro/capră. Ajutorul nu poate depăşi 35.000 euro/beneficiar şi va fi acordat până la 31 decembrie 2022.
Alte țări europene care-și ajută agricultorii cu sume substanțiale sunt Polonia, Germania, Bulgaria. Potrivit AFR, Germania alocă o sumă uriașă, 20 miliarde de euro.
"În timp ce în România nu s-a făcut mare lucru pentru ajutorarea fermierilor, să amintim că alte state europene nu au stat degeaba. Astfel, Polonia a pus la dispoziţie 836 de milioane de euro, iar Germania nu mai puţin de 20 de miliarde de euro. Este vorba de pachete de sprijin cu prevederi speciale pentru producătorii de îngrăşăminte. Deocamdată, Guvernul României nu a stabilit nimic concret. Vestea repornirii combinatului Azomureş ne bucură, dar este doar pe jumătate una bună, pentru că suntem convinşi că noile preţuri nu vor fi pentru toată lumea. Şi spunem asta pentru că gazul metan este scump, chiar foarte scump, şi chiar şi aşa nu prea mai este ofertă. Nici nu mai este nevoie să explicăm ce înseamnă lipsa îngrăşămintelor în ciclul de producţie - recolte mici, preţuri mari, şi, posibilă criză alimentară", subliniază AFR într-o analiză transmisă acum presei.
Guvernul Bulgariei a rezervat 560 de milioane de euro pentru a asigura securitatea alimentară. Banii sunt împărțiți fermierilor, crescătorilor de animale, apicultorilor.
"Un alt exemplu de grijă pentru fermieri, dar şi de soluţii pentru problemele lor, vine din Bulgaria vecină. Guvernul de la Sofia este dispus să cheltuiască 560 de milioane de euro pentru a asigura securitatea alimentară. Deşi este o sumă record pentru Bulgaria, chiar ministrul agriculturii recunoaşte că nu este de ajuns şi spune că ar putea urma şi alte măsuri financiare. Ministrul a explicat şi cum vor fi împărţiţi banii. Pentru crescătorii de animale şi coloniile de albine vor fi alocate 40 de milioane de euro, iar pentru sectoarele fructe şi legume, orez şi trandafiri, alte 33 de milioane de euro. Şi pentru ca banii să ajungă rapid la fermieri, oficialul de la Sofia a anunţat că procedurile vor fi simplificate şi accelerate. O bună parte din bani vor merge direct către fermierii producători de cereale şi plante tehnice. Astfel, guvernul de la Sofia vrea să cumpere grâu şi seminţe de floarea-soarelui, la preţuri de la 285 de euro pe tonă (fără TVA) pentru grâu şi 710 euro pe tonă pentru seminţe de floarea-soarelui", menţionează reprezentanții AFR, citați de Agerpres.