Și nu numai de el. Importăm friptura și pita și exportăm cereale și trabucuri. Ca la noi la nimeni! Am exportat grâu și meslin (amestec grâu cu secară în proporție de 2/1) de aproape 1 miliard de euro dar am și importat de aproape 200 milioane de euro aceeași marfă.
Asta înseamnă că nu ne prea coordonăm pe plan local. Cum naiba să importăm grâu din Franța sau Ucraina când avem din belșug aici așa ceva?! Da, dar nu avem o bursă de pe care să culegem oferte.
Apoi, pe primul loc în importurile agro-alimentare se situează... carnea de porc (doar în primele 9 luni din 2016 s-au importat, oficial , 141.640 t ). Asta, dacă înmulțim cu 5 (în medie, din 5 kg furaj, un porc produce 1 kg de carne), înseamnă că aproape jumătate din exportul actual de cereale s-ar consuma în țară pentru a satisface cererea de carne din piața românească. Ciudat este că pe locul 2 la export sunt țigările de foi și trabucurile, asta în condițiile în care nu cred că sunt mai mult de 3-400 ha cultivate cu iarba dracului. Deci, doar răsucim tutunul altora. O altă aberație este importul de zahăr, care se ridică la aproape 400.000 t. Inclusiv zahăr din sfeclă importăm. Poate o să importăm și sfeclă, cum importăm soia și șrot când am putea fi exportatori.
Dar cineva ar trebui să facă un pic de ordine în politicile agro-alimentare. Iar fermierii ar trebui să întoarcă și ei fața către cumpărătorul din super-market, nu să-l înjure. La urma urmelor acest element, măria sa cumpărătorul, este cel care alimentează cu cash tot sectorul. De oriunde ar fi el. Nu putem la infinit să-l bănuim că are ceva cu produsele românești. Din ce văd eu zilnic, sunt mulți cei care chiar caută sectoarele cu mărfuri autohtone dar... ori nu le prea găsesc, ori sunt dezamăgiți de raportul preț-calitate. Dacă în anii 2014 și 2015 balanța comercială agro-alimentară a fost excedentară (în principal din cauza exportului masiv de cereale) iată că în 2016, cel puțin după primele 9 luni, s-a întors la firescul ei deficit. Asta din pricina secetei care a diminuat exportul de porumb boabe. Iar noi, ăștia, agricultorii, ne lovim cu bolțarii în cutia toracică că putem să hrănim Europa! Și nu suntem capabili să asigurăm nici măcar friptura și pâinea țugulanului.
De cozonac ce să mai spun. Vai de cozonacul nostru, vorba strămoșilor noștrii. O să ne săturăm în curând de kurtos kalacs și panettone!!!