Adama
Vinasa Rompak

Unde i-ar fi mai bine ADS – ului, la minister sau tot la premier?!

Publicat: 09 ianuarie 2017 - 15:06
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Actualul ministru al Agriculturii, Petre Daea este chitit să aducă ADS la ordinile sale. Poate pentru că așa ar fi mai normal, sau poate pentru a continua ce a început Achim Irimescu anul trecut. Sau pentru… altceva?! 

Poate că, în sfârșit, ADS ar cam trebui să înceapă să strângă și apoi să redistribuie terenuri agricole spre uzul tinerilor absolvenți de agronomie, care și-ar dori să practice astfel meseria de fermier. Nu mă pronunț dacă e de bine au ba. Sunt convins că într-o oarecare măsură ar fi de bine deși, nu am cum nu observa, iar punem boii invers.
Dar, cu certitudine, or fi multe de reglat și pe acolo, mai ales că actualul ministru cam știe cum s-a-mpărțit norocul pe domeniile statului.
Iar de la cârma ADS se pot manevra ceva manete și niscai butoane cam prăfuite în ultimul timp. Iar primul-ministru are deja prea multe de apăsat și tras.

Dar,într-un guvern eminamente politic, credeți că mai contează cine deține controlul?! Premierul nu ar lăsa nicidecum cu adevărat așa zisa avere a statului la cheremul ministerului Agriculturii. Și, oricum statul este, în continuare, cel mai prost administrator. Nu numai la noi, ci pretutindeni.

Așa că, părerea mea, oriunde s-ar afla ADS, tot o capră de muls va rămâne. Nu vă înghesuiți să mă corectați. ADS nu mai e de mult o vacă bună de muls. Dar, prin prisma activării dreptului de preempțiune ar putea redeveni o holsteancă mândră, cu ditamai ugerul.

Astfel statul ar putea deveni un jucător important pe piața terenurilor agricole. O piață cu un potențial imens dar și cu interese pe măsură. De altfel domnul Stat ar fi putut stopa multe tranzacții suspecte și până acum dar, cine să se fi ocupat de așa ceva. Specialiștii ADS?! Care au devenit între timp, probabil, funcționari cu apucături de funcționari. În niciun caz specialiști imobiliari, care să simtă și să discearnă rapid dacă o tranzacție cu teren agricol este speculativă au ba.

În schimb, având un stindard patriotard destul de mascat, ADS ar putea regla, în favoarea așa zisului popor, această piață, fără a risca nicio procedură de infrigement. Și uite-așa, fermierii români vor deveni mai puțin preocupați de fondurile de investiții care le cam suflă în smântână.

Ce să spun, faptul că nici nu se așezase pe fotoliul de ministru și revendica cu tărie ADS înseamnă că, ori partidul știe, ori onor Petre Daea are de mulțumit pre mulți actuali sau viitori beneficiari ai domeniilor statului.

Iar eu nu pot să nu mă gândesc că atunci când existau domeniile regale, acestea erau una din cele mai importante surse de venit pentru Casa Regală, pe când smintitele domenii ale statului culeg doar 1/10, sau uneori nici atât, din potențialul de producție. Iar statului, după ce își plătește cheltuielile, nu îi mai rămâne mai nimic de investit.

Așa că, o spun cu certitudine, va trebui să se împrumute pentru a încerca măcar să se facă că face ceva în direcția aprofundării dreptului să de preemptor! Altfel, numai de bine să auzim. Pentru că, cel puțin așa ar fi normal, ADS trebuie să fie în administrarea MADR. Dar asta nu înseamnă că îi va fi mai bine!

Vizualizat: 2410 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

01 octombrie 2024 - 15:41

Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire.

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

06 aprilie 2023 - 11:52

În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

21 februarie 2022 - 08:46

OPINIE. Discutăm de cele două sectoare principale din agricultură, vegetal și zootehnie. Fiecare are particularitățile sale din punct de vedere al consumurilor energetice, al influenței acestora asupra prețului final de producție, cât și al altor costuri care se regăsesc în produsul finit.

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

28 ianuarie 2022 - 10:15

Vin dintr-o familie de apicultori, cunosc cât de puternică este dragostea apicultorului pentru această mică vietate fără de care agricultura nu ar exista şi noi toţi nu am putea supravieţui, le transmite apicultorilor români ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, care încearcă să le explice acestora de ce a autorizat, fie și temporar, folosirea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Adi
|
01. 14, 2017. Saturday 10:03

Din cauza Ads-ului care nu da drumul la terenuri catre primarie pt legile propietatii nu se da drumul la scrierea titlurilor de propietate pt izlazul la legea 247 care este ultima lege a propietatii. Sper ca acest guvern sa finalizeze legile din domeniu.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii