Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Semnează online petiţia pentru Legea Pajiştilor

Publicat: 01 noiembrie 2013 - 17:58
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

FUNDAŢIA REVISTEI FERMA a lansat la IndAgra 2013 o campanie de strângere de semnături pentru petiţia care susţine elaborarea unei legi a pajiştilor în favoarea dezvoltării zootehniei din România.

PETIŢIE

Către,

CAMERA DEPUTAŢILOR Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice

În atenţia domnului preşedinte NINI SĂPUNARU

Subscrisa FUNDAŢIA REVISTEI FERMA, reprezentată de Dănuţ Radiş în calitate de preşedinte, în temeiul Ordonanţei nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, vă aduce la cunoştinţă următoarele:

Din cele 4,8 milioane de hectare de păşuni şi fâneţe ale României, cea mai mare parte (circa 75%) aparţine statului român, suprafeţele fiind administrate de primăriile oraşelor şi ale comunelor, care, în mod normal, ar trebui să le concesioneze crescătorilor de bovine, de ovine şi de caprine. De aici încep cele mai multe dintre problemele crescătorilor de animale din România. Dintre toate ţările Uniunii Europene, România are o situaţie aparte. În toate ţările vest-europene, crescătorii de animale deţin pajiştile în proprietate sau cu un contract de concesionare/arendă pe termen foarte lung, cel mai adesea pentru 49 şi până la 99 de ani. Crescătorii români de animale au aşteptat şi ei un act normativ care să le permită concesionarea/închirierea păşunilor pe o durată mare de timp, aşa cum se practică în vestul Europei. Legea 214 le-a creat un cadru legislativ ca să poată contracta păşunile pe minim 10 ani, variantă care le-ar fi permis să investească în lucrări de reamenajare şi ameliorare a suprafeţelor de păşunat, dar şi în construcţia de adăposturi. Însă minunea nu a ţinut mult, legea 214 fiind abrogată şi înlocuită cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2013, care prevede concesionarea/închirierea păşunilor pe o perioadă de maxim 5 ani. Considerăm că aceasta este cea mai gravă eroare din OUG 34/2013, bazându-ne afirmaţiile pe rezultate ştiinţifice şi pe realitatea concretă din teren. Este evident că, în aceste condiţii, dezvoltarea sectorului zootehnic - susţinută la nivel declarativ de toate instituţiile statului cu atribuţii şi putere decizională în domeniul agricol - devine greu de implementat în practică. Spre exemplu, în acest an, majoritatea contractelor de concesiune au fost încheiate pe un an de zile şi, ca urmare, nici vorbă de investiţii în pajişti. Mai mult, crescătorii de ovine, de pildă, spun că nici 20 la sută dintre ei nu încasează subvenţia pe păşune, din cauză că sunt încă foarte multe consilii locale care, invocând anumite prevederi legislative în vigoare, depun la APIA cereri de plată pentru subvenţia pe suprafeţele de pajişti, fără să desfăşoare activităţi agricole proprii şi fără să se ţină cont de faptul că aceste fonduri europene, conform reglementărilor comunitare, au ca beneficiari direcţi crescătorii de animale - utilizatorii de drept ai pajiştilor. Mai  multe Consilii locale ale primăriilor, în special din zona de vest a României, au concesionat/închiriat în acest an păşunile pe o perioadă de 3-5 ani, dar au perceput o taxă pe hectar exagerată, de 100-130 euro/ha, iar în unele cazuri aceasta a depăşit chiar nivelul subvenţiei, situaţie ce a condus la renunţarea de a mai creşte animale erbivore sau la neefectuarea lucrărilor de întreţinere şi ameliorare a păşunilor.

standul Fundatiei Revistei Ferma_b

Din situaţia de fapt expusă anterior rezultă că este necesar să dispuneţi următoarele măsuri:

pajiştile să fie concesionate/închiriate numai crescătorilor de animale (utilizatorii de drept ai pajiştii) pe o perioadă cât mai lungă, de minimum 10 ani;

• să se evalueze încărcătura optimă de animale pe păşune, în funcţie de potenţialul anual de producere a masei verzi: nu mai mică de 0,5 UVM/ha, dar cu o excepţie pentru zona montană, unde se poate asigura o încărcătură minimă de 0,3 UVM/ha;

fermierul să primească subvenţia pe suprafaţa de pajişte contractată, pentru a efectua lucrări de parcelare şi de întreţinere a pajiştilor;

menţinerea categoriei de folosinţă - pajiştea;

definirea activităţii agricole proprii, ca şi condiţie principală de eligibilitate pentru depunerea cererilor de plată a subvenţiei/SAPS de către beneficiari;

taxa de concesionare/închiriere să se plafoneze la maxim 30% din valoarea anuală a subvenţiei.

Precizăm că aceste măsuri sunt parte din propunerile elaborate de organizaţiile reprezentative ale crescătorilor de animale din România împreună cu specialişti de marcă ai zootehniei româneşti. Majoritatea acestor propuneri s-au regăsit în Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă elaborat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, însă nu şi în forma finală a Ordonanţei 34/2013.

Comisia de specialitate din Senatul României a reintrodus o parte dintre aceste propuneri (concesionarea pe minim 10 ani, păstrarea destinaţiei pajiştilor), proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 fiind înaintat Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor. Fundaţia Revistei Ferma susţine proiectul de lege adoptat de Senatul României, cu modificările adoptate. Vă solicităm ca, în termenul legal, să ne comunicaţi modul de soluţionare a petiţiei şi măsurile dispuse.

Anexat prezentei petiţii, ca parte integrantă, depunem tabelul nominal cu persoanele semnatare şi suţinătoare ale petiţiei.

FUNDAŢIA REVISTEI FERMA          

Preşedinte, RADIŞ DĂNUŢ      

Membru, PĂDEANU IOAN

 

Intra si tu pe http://www.fundatiaferma.ro/petitie/vrs/IDpet/6/name/petitie si semneaza petitia daca esti de acord cu propunerile noastre!

 

Vizualizat: 5861 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Legea Pajiştilor: durata de concesionare va fi de 7 ani

Legea Pajiştilor: durata de concesionare va fi de 7 ani

Durata de concesionare a pajiştilor a crescut de la 5 la 7 ani! Aceasta este decizia membrilor Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, cuprinsă în proiectul de lege pentru aprobarea OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.

Ordonanţa care modifică Legea Pajiştilor ar putea fi adoptată săptămâna viitoare

Ordonanţa care modifică Legea Pajiştilor ar putea fi adoptată săptămâna viitoare

Ordonanţa de urgenţă care modifică Legea Pajiştilor se află în dezbatere la Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor şi am speranţa că săptămâna viitoare va fi adoptată, a declarat, joi, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Legea pajiştilor modificată va fi aprobată miercuri; vor beneficia de plăţile pe suprafaţă doar crescătorii de animale

Legea pajiştilor modificată va fi aprobată miercuri; vor beneficia de plăţile pe suprafaţă doar crescătorii de animale

Ordonanţa de urgenţă privind modificarea legii pajiştilor va fi aprobată miercuri, 23 aprilie, în şedinţa de Guvern, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Legea pajiştilor: întrebări de la crescătorii de animale, răspunsuri de la MADR

Legea pajiştilor: întrebări de la crescătorii de animale, răspunsuri de la MADR

La cererea cititorilor noştri, crescători de animale, am solicitat Ministerului Agriculturii lămuriri cu privire la modul de implementare a legislaţiei specifice, care sunt prevederile legale în baza cărora se vor exploata pajiştile comunale în 2013 şi care este stadiul actual de elaborare/modificare a Legii nr. 214/2011, formulând întrebări precum: 

Legea pajiştilor, rediscutată cu crescătorii de animale

Legea pajiştilor, rediscutată cu crescătorii de animale

Legea 214/2011 pentru reglementarea organizării, administrării şi exploatării pajiştilor permanente, care este în vigoare din noiembrie 2011, dar nu este aplicată, va fi modificată pe baza propunerilor venite din partea asociaţiilor de crescători de animale, susţine Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

De ce vrea Ministerul Agriculturii ca legea pajiştilor să fie aplicată de-abia din 2013?

De ce vrea Ministerul Agriculturii ca legea pajiştilor să fie aplicată de-abia din 2013?

Ministerul Agriculturii vrea să amâne aplicarea legii pajiştilor pentru 1 ianuarie 2013, deşi legea a fost promulgată şi publicată şi este în vigoare de la sfârşitul lunii noiembrie 2011, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului publicat de Ministerul Agriculturii în 16 februarie 2012.

Legea Pajiştilor a fost promulgată

Legea Pajiştilor a fost promulgată

Legea nr. 214 din 15 noiembrie 2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor a fost promulgată. Aceasta susţine demersurile asociaţiilor crescătorilor de bovine, ovine şi caprine, producători de carne şi lapte pentru obţinerea unei producţii animaliere eficiente, cu respectarea condiţiilor agricole şi de mediu, se arată într-un comunicat de presă publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Legea pajiştilor: Concesionări pe minim 10 ani şi închisoare pentru cei care folosesc subvenţiile în alte scopuri

Legea pajiştilor: Concesionări pe minim 10 ani şi închisoare pentru cei care folosesc subvenţiile în alte scopuri

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în 14 noiembrie 2011, Legea pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor, care stabileşte reguli pentru conservarea tuturor suprafeţelor de pajişti şi păşuni declarate ca atare la  1 ianuarie 2007. Legea aduce ca noutate obligativitatea elaborării unui amenajament pastoral pentru fiecare pajişte, dar şi obligaţia consiliilor locale de a concesiona pajiştile comunale pe cel puţin 10 ani. Documentul mai prevede închisoare de până la doi ani pentru cei care folosesc în alte scopuri subvenţiile primite pentru întreţinerea pajiştilor, dar este blândă cu cei care dau în folosinţă pajiştile unor persoane neîndreptăţite.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
koncz andrei
|
04. 17, 2014. Thursday 10:17

sunt de acord.ca completare;-sa se precizeze modalitatea concesionarii pentru a evita posibilitatea unor concesionari uriase de catre unu sau 2-3 fermieri mai instariti in defavoarea celor mici!!!!!!!

3.
paula
|
11. 07, 2013. Thursday 11:30
Comentariu editorial
@ion:

Buna ziua,

In primul rand, "cersitul" nu este echivalent cu a milita pentru respectarea unor drepturi ale crescatorilor de animale.
Apoi, cu privire la "dosarele de despagubiri", ati putea fi mai explicit?

Va multumim.

2.
ion
|
11. 07, 2013. Thursday 10:15

Terminati cu cersitul.Adevaratii proprietari stau cu dosarele de despagubiri de un secol.Mai bine cereti sau imprumutati bani sa cumparati terenuri.

1.
paulcreitaru
|
11. 05, 2013. Tuesday 08:27

Domnilor,fara a fi ironici,daca subventia pe pasune se contopeste cu cea de pe animal,ar fi singura scapare de baroni ce mai gestioneaza pasunea,alfel la stilul romanesc de legiferare si guvernare si peste zece ani v-om proiecta tot ...proiecte si norme...
Este asa greu sa aplicam legea ,nu ai animale nu ai ce cauta la subventia de pasune!....

Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Headerele OROS pentru recoltat porumb și floarea-soarelui

Headerele OROS pentru recoltat porumb și floarea-soarelui

Compania producătoare de headere OROS Linamar a venit cu artileria grea la INDAGRA 2022! În atenția vizitatorilor a fost headerul de recoltat porumb OROS Cornado pe 12 rânduri rabatabil cu tocător de tulpini pe fiecare secție și viteza de lucru de până la 15 km/h. Noutatea cu care s-au prezentat anul acesta la INDAGRA este hederul de floarea-soarelui SUNIN care are o distanță de 9 metri și recoltează independent de lățimea de semănat.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Întâmplare...

Întâmplare...
Un tip vine acasă de la serviciu şi observă cu stupoare că în gura dobermanului său era iepuraşul vecinilor. Detalii