Adama
Vinasa Rompak

Elitele au sucombat sub „agresiunea” media?!

Publicat: 25 aprilie 2017 - 08:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sau încă mai respiră pe furiş într-o pungă de hârtie creponată! Atât cât să se înece cu sinele precum cu un bol nemestecat definitiv! Scriu textul acesta cu gândul că măcar doi, trei oameni îl vor citi până la capăt. Chiar dacă mă vor înjura sau pur şi simplu scuipa. Nu ţărăneşte, pentru că ţăranii au cam murit odată cu bunicii mei.

Felul în care se derulează realitatea zilelor noastre a devenit grotesc. Nu m-aş referi doar la România pentru că fenomenul este global. Cum globală este şi economia, şi agricultura, şi mai ştiu eu ce. Liderii mondiali sunt aleşi pe cu totul alte principii decât competenţa sau puterea politică. Sunt împinşi în faţă oameni de paie îmbrăcaţi frumos în zorzoane electorale. Oameni incapabili de un discurs visceral. Actorizaţi excesiv, plimbaţi ca sfintele moaşte şi daţi lumii ca nişte izbăvitori.

Doctrinele naţionale se ascut, dar oamenii din spatele lor nu sunt deloc naţionalişti. Ci nişte soprane fără chemare sau un fel de sirene reparate destul de empiric pentru nevoi imediate. E adevărat că şi componenţa competitorilor este de toată jena. La noi nici măcar partidele nu mai au decât candidaţi unici şi de netăgăduit. Iar în spatele lor toată lumea înjură nemulţumită.

Pentru că cine vrea să o facă pe bune va fi ori eliminat din partid, ori marginalizat (blocaţi la mantinelă cu pucul în mână şi crosa ruptă), ori pur şi simplu daţi presei care nu mai este câinele de pază al democraţiei ci pitbullul cercurilor de interese care le finanţează. Ba cu plasa, ba cu publicitate preferenţială, ba cu tot soiul de alte avantaje.

Aşa cum spuneam, tot ceea ce devine la nivel global obligatoriu pentru restul lumii trece spre baza piramidei cu viteza sunetului. De lumină să nu mai vorbim. Mai bine zis, cu viteza internetului. Acolo unde globalizarea este organizată pe secte de like-uri.
Nu aş vrea să vorbesc prea mult de agricultură în acest text dar trebuie să spun că şi aici e valabilă teorema aceasta. Cozile de topor ale cercurilor de interese îşi fac treaba şi nimeni din cei capabili, sau cu ceva scaune la cap, nu le scapă dacă nu trec cumva în tabăra care este! Altfel totul pare idilic în agricultură doar în scurtele momente dintre două dezastre şi trei apocalipse.

Sclavia presei din necesitatea supravieţuirii nu e neaparat scuzabilă. Cum nu e scuzabil nici faptul că populaţia cu vederi sănătoase nu mai cumpără ziare, reviste sau emisiuni ok! Lăsând prin neimplicarea financiară presa în mâna celor care au alte gânduri. Stăpânii mass-media, e vorba de un fenomen global dar mult mai pregnant la noi, nu mai sunt cititorii. Din păcate! Ei nu mai contează decât ca public ţintă al reclamelor! Pentru că nici nu mai au alte pretenţii. Şi apoi cum să cheltuie 10 lei pentru o revistă când au la liber totul printr-un simplu click?! Un click care devine din ce în ce mai puternic în manevrarea maselor. Inclusiv a celor care cred că ştiu mai mult decât ştiu alţii!

Totul este ca o Matrioşkă infinită din care se pare că nu există scăpare. Orice evadare este o viitoare închisoare şi tot aşa până când ne vom obişnui toţi cu acest nou nivel al realităţii!
E aşa de greu să vezi cum dispar valorile într-un malaxor al profitului cu orice preţ. Deşi nevoile umane sunt simple iar puterea spritului mult peste satisfacerea nevoii de a fi de acord cu majoritatea. Nivelarea spre partea de jos a mentalităţilor, pentru ca efectul publicităţii să fie cât mai eficient, a creat o lume mult mai complicată decât firescul! Şi mult mai permisivă la furt, demonizare, ridicat osanale, unanimităţi „exclusive”, neantizare prin lozincărie etc.

Pe înţelesul celor 2,3 cititori până la capăt ai acestui text nu am nicio concluzie. Pentru că nu-mi propun nici concluzii exhaustive, nici orice altceva de genul axiomatico-bombastico-apocalipticonian. Ci doar tragerea unui oblon de pe un ochi. Atât cât să vă permiteţi să priviţi dincolo de realitatea aceasta bolnavă!

Vizualizat: 1881 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

01 octombrie 2024 - 15:41

Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire.

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

06 aprilie 2023 - 11:52

În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

21 februarie 2022 - 08:46

OPINIE. Discutăm de cele două sectoare principale din agricultură, vegetal și zootehnie. Fiecare are particularitățile sale din punct de vedere al consumurilor energetice, al influenței acestora asupra prețului final de producție, cât și al altor costuri care se regăsesc în produsul finit.

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

28 ianuarie 2022 - 10:15

Vin dintr-o familie de apicultori, cunosc cât de puternică este dragostea apicultorului pentru această mică vietate fără de care agricultura nu ar exista şi noi toţi nu am putea supravieţui, le transmite apicultorilor români ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, care încearcă să le explice acestora de ce a autorizat, fie și temporar, folosirea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii