Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

„Găina şi paharu’ mi-au adus hectaru’!”

Publicat: 19 mai 2011 - 20:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Vlădeşti, comuna în care a dispărut pământul!

• Valoarea amenzilor depăşeşte bugetul local! • O persoană din cinci – asistată! • Polul sărăciei • Proiecte încremenite • Un principiu desăvârşit - „Găina şi paharu’ mi-au adus hectaru’!” • 105 cetăţeni aşteaptă să fie puşi în posesie, dar nu este teren!

Când am sosit în comuna Vlădeşti, o barză tocamai îşi făcea cuib pe un stâlp de electricitate, undeva, lângă primărie. „Semn bun, mi-am zis, berzele vin acolo unde-s şi oamenii buni şi statornici. Dar...
L-am întîlnit în birou. Foarte dezamăgit. Spune: ”Din respect pentru oameni, am vrut să fac ceva durabil pentru comună! Familia noastră are un nume în Vlădeşti. Tatăl meu a fost pădurar o viaţă de om, respectat şi iubit de oameni, mereu optimist, le picura voia bună în sufletele sătenilor”.

Apă, stradă şi cămin
Primarul comunei Vlădeşti, Eracli Drujescu, continuă discuţia pe acelaşi ton grav. „Nu sunt ajutat, proiectele începute au rămas nefinalizate. În urmă cu patru ani, am început alimentarea cu apă a comunei. Am „băgat” 17 miliarde de lei vechi în... „pământ”. Ne mai trebuie încă şapte să aducem apă în gospodăriile oamenilor”.  Dar, apa... a îngheţat. Nici anul trecut, nici anul acesta nu s-au găsit bani pentru continuarea lucrărilor şi terminarea proiectului. Sătenii ştiu una şi bună: primarul pe care l-au ales nu poate să continue ceea ce a început!
„Oamenii spun că eu aş fi incapabil, că nu pot să fac nimic în comună! Am început o sală de sport tip 2, am cheltuit 2 miliarde de lei vechi. Mai trebuie încă 2,8 miliarde... Am accesat un proiect de finanţare prin măsura 322 pentru refacerea reţelei stradale pe o lungime de 7,3 km, din totalul de 19 km. Nu s-au găsit bani pentru cofinanţare şi pentru tva”.
La Vlădeşti, obiectivele au încremenit în proiect. În orizontul de aşteptare stau reabilitarea căminului cultural şi construcţia unui cămin de zi, în satul Brăneşti. Primarul ridică din umeri: „E criză, ce pot face mai mult?”

vladesti_b

Polul sărăciei
Comuna Vlădeşti se află în zona defavorizată. Un fel de pol al sărăciei. Multe familii trăiesc din ajutoarele sociale. În evidenţele primăriei sunt cuprinse nu mai puţin de 577 de persoane asistate: la legea venitului minim garantat, pensionari cu pensii sub 400 lei, şomeri, persoane cu handicap. Când au sosit ajutoarele de la programul european, pungile cu alimente: zahăr, ulei, făină, mălai, paste făinoase, lapte praf şi biscuiţi, tot satul a dat în clocot. „Au fost discuţii aprinse în comună, că nu le dau la toţi. Nu aveam cum, tabelele nominale au venit de la instituţiile descentralizate. Am mulţumit un număr de 577  locuitori şi am nemulţumit 1800! Îmi vine, câteodată, să las totul baltă. Nu poţi şi să faci ceea ce-ţi propui, nu depinde de tine... ”, lăsă slobodă mâhnirea şi revolta interioară, primarul Eracli Drujescu.

Pe strada mare, cu pantofi din plastic
Din cauza sărăciei, foarte multe familii nu au cu ce să se întreţină, n-au pământ, nu lucrează, sunt la mila publică, n-au unde munci. Comuna este departe de oraş, tineretul n-are unde să se ducă să muncească. „Ca primar n-am nici prea multe activităţi şi nici posibilitate să-i angajez, sunt familii care n-au nici de unele, nu au nici cu ce se încălţa, nu pot să-şi cumpere, ies duminica, în sat, cu pantofi din plastic”.
Oamenii vor să muncească, dar n-au unde. Terenul este frământat, zonă de deal, solul, nisipos, indiferent ce tehnologii vrei să aplici, producţiile au fost, aici,  întotdeauna mici. Dar sătenii n-au bani nici pentru lucrările agricole, de aceea mult pământ stă nefolosit.

Amenzile depăşesc bugetul comunei
Toate aceste lipsuri fac pe mulţi cetăţeni din Vlădeşti să comită diferite  infracţiuni, îndeosebi furturi şi braconaj... Dacă roadele câmpului sunt mici, în schimb, la primărie, s-a adunat o... recoltă bogată de amenzi. Sunt mai multe miliarde de lei vechi, a căror valoare depăşeşte bugetul comunei!  Sancţiunile se află în... conservare, procesele-verbale sunt literă moartă, nu se pot plăti! Din ce motive, lesne de înţeles!

105 persoane cer 90 de hectare de teren
La Vlădeşti, un mister nerezolvat este legat de pământ. Primarul Eracli Drujescu nu ştie cum s-a împărţit pământul. „Dar ştiu că peste noapte, a dispărut pământul!! S-au pus în posesie peste 40 de hectare din rezerva primăriei, cele 100 de hectare de imaş comunal, până şi terenul de sport a fost împărţit! şi tot au mai rămas 105 persoane care ar trebui să primească o suprafaţă de 90 de hectare! Acestea deţin titluri de proprietate, dar nu mai există teren! Unii, chiar, plătesc impozit pe ce nu are... sau pe ce ar fi trebuit să aibă! O posibilă explicaţie ar fi: s-au modificat anexele Registrului Agricol”, ne-a declarat primarul.

Amnezia şi găinăria
Comisia de punere în posesie ar fi trebui să ştie. Numai că... „amnezia acoperă hoţia”! Vocea satului spune că prin anii 90, cei care trebuiau să reconstituie dreptul de proprietate au pus în aplicare măreţele virtuţi ale principiului „găina şi paharu’ mi-au adus hectaru’!”


Vizualizat: 2894 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

#colinaharavesting #masseyferguson #MF7360PLI #combinaMF

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă. Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

De ziua ta iubito...

De ziua ta iubito...
Ce i-a luat Bulă soţiei de ziua ei? Detalii