Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

„Livrez legume proaspete la domiciliu”

Cosmin TRIF
Publicat: 31 mai 2011 - 00:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ultimul trend în materie de valorificare a legumelor pare să fie livrarea de către producător direct la domiciliul consumatorului.

Avizierele blocurile unor oraşe din vestul ţării au ajuns să fie asaltate de anunţuri gen „Vând legume direct la domiciliu, informaţii la telefon ...” ori „Livrez lapte proaspăt în fiecare zi”. Sau „ Aduc la comandă fructe eco din grădină”. Câteodată, astfel de anunţuri găsim şi în ziare locale.

Avantajele unui astfel de comerţ? După cum sună şi anunţurile, principalul atu este faptul că produsele sunt proaspete. Şi, poate, un pic mai ecologice. Apoi, consumatorul (ocupat) nu mai pierde timpul la cumpărături. De partea cealaltă, producătorul face un ban fără să mai stea prin pieţe în aşteptarea unor clienţi, care pot şi să nu mai vină. Cât priveşte preţurile practicate, acestea sunt aproximativ la fel ca cele din pieţe.

Legume_b

Desigur, acest tip de desfacere se pretează gospodăriilor ţărăneşti, nicidecum producătorilor mai mici sau mai mari, unde avem de-a face cu un alt rulaj al produselor. Mesajul meu este însă altul: vreau să scot în evidenţă avantajele oricărui tip de piaţă organizată. De la cele mai „năstruşnice”, ca în cazul de faţă. Vânzările prin blocuri reprezintă, dacă doriţi, miniaturi ale unei forme de comerţ organizat. Gândiţi-vă că în locul gospodarilor de la marginea oraşului, care îşi valorifică surplusul de bunuri prin blocuri, ar fi o asociaţie de fermieri. Produsele se pot livra direct la domiciliu, ca în cazul anterior. Însă o asociaţie ar putea asigura legume şi fructe proaspete pentru jumătate de cartier, constant şi furnizând o paletă mult mai completă de alimente. Ori, am putea vorbi de o piaţă de cartier, unde oamenii din zonă ar putea fi aprovizionaţi de aceeaşi amintită asociaţie de fermieri. Beneficiu maxim de toate părţile: orăşenii capătă legume proaspete, la preţuri de producător, iar fermierii şi-ar asigura cel puţin o parte din desfacere.
Parcă am mai auzit pe undeva povestea asta, nu-i aşa? Până la urmă, nici măcar nu trebuie să reinventăm noi roata...

P.S. Orice asemănare între pieţele clasice pe care ştim cu toţii şi pieţele de cartier descrise în articol este absolut întâmplătoare. Explicaţia?! În articol este vorba în mod clar de pieţe de cartier aprovizionate numai de către producători, (fie ei fermieri mari ori simpli gospodari) pe când pieţele clasice, după cum ştim, sunt dominate de samsari.


Vizualizat: 5098 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

#colinaharavesting #masseyferguson #MF7360PLI #combinaMF

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă. Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

De ziua ta iubito...

De ziua ta iubito...
Ce i-a luat Bulă soţiei de ziua ei? Detalii