Adama
Vinasa Rompak

Un pont gratuit pentru cine are urechi de auzit: fabricaţi tractoare pentru fermierii români!

Cosmin TRIF
Publicat: 05 februarie 2012 - 23:01
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În repetate rânduri am atras atenţia asupra faptului că, pentru a putea fructifica uriaşul potenţial agricol, avem nevoie de o politică agricolă adecvată, coerentă, orientată spre realităţi şi piaţă.

Şi ce se credeţi că se întâmplă în timp ce noi suntem ocupaţi cu alcătuirea de strategii, pe care apoi, desigur, nu le mai punem în practică niciodată? Simplu: vin alţii să facă bani din agricultura românească în locul nostru. Bunăoară, aflăm că, iată, recent, în ţară a intrat un mare dealer de maşini agricole din SUA, posesorul unui business de 1,5 miliarde de dolari pe an.

De ce credeţi că au intrat americanii pe piaţa românească? Vă asigur că nu în mod întâmplător. Chiar dacă România se află în aceeaşi zonă, geografic vorbind, în care era şi în urmă cu zece ani, să spunem, astăzi, datele economice stau puţin diferit. Iar faptul că în 2011 fermierii români au băgat în hambare recolte de 20 de miliarde de euro n-a putut rămâne fără ecou. Partea tristă e alta: ceea ce vede o lume întreagă, nu observăm tocmai noi. Şi anume, câţi bani se pot face din agricultură. Altfel nu se explică lipsa noastră de viziune.

Socoteala este, aşadar, simplă. Americanii au venit la noi simţind că aici este o piaţă bună pentru afaceri agricole şi conexe. Investesc capital în România, vor concura cu alţi importatori de maşini agricole, ceea ce este foarte bine. Întrebarea care se poate pune este următoarea: dar producătorii autohtoni de tractoare unde sunt?

rabla-pentru-tractoare_b

Înainte de Revoluţia din 1989, agricultura autotonă era deservită de UTB Braşov, singurul jucător intern. În prezent, în România funcţionează trei fabrici (Mat Craiova, Geda Prodexim, Irum Reghin), a căror producţie însă aproape că nu contează pe o piaţă tot mai mare. Într-o discuţie purtată relativ recent cu reprezentantul uneia dintre ele, acesta îmi spunea că tocmai îşi caută piaţă de desfacere pe piaţa arabă. Pe moment, sincer, am avut senzaţia că nu aud bine răspunsul omului, dar în cele din urmă am constatat că am în faţă un adevăr crud: în timp ce piaţa românească plânge după utilaje agricole, noi vrem să vindem tractoare la arabi. Eu ştiu că fiecare merge acolo unde se simte mai bine, dar nici chiar aşa!

Vizualizat: 9119 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

IRUM Reghin a primit 25 de solicitări de tractoare agricole prin „Rabla pentru Tractoare”

IRUM Reghin a primit 25 de solicitări de tractoare agricole prin „Rabla pentru Tractoare”

Până în acest moment 25 de producători agricoli s-au adresat companiei IRUM Reghin, în cadrul Programului Rabla pentru Tractoare, potrivit spuselor directorului general al societăţii, Mircea Oltean.

Ministrul Mediului propune cuplarea a trei vouchere pentru achiziţionarea de tractoare prin „Programul Rabla”

Ministrul Mediului propune cuplarea a trei vouchere pentru achiziţionarea de tractoare prin „Programul Rabla”

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat, zilele trecute, la Târgu Mureş, că se intenţionează ca, de anul viitor, cei care doresc să achiziţioneze tractoare prin Programul Rabla să poată folosi câte trei vouchere, după modelul aceluiaşi program pentru maşini.

17 producători autorizaţi pentru Rabla: Proprietarii de tractoare se pot înscrie în Program până în 10 noiembrie 2011

17 producători autorizaţi pentru Rabla: Proprietarii de tractoare se pot înscrie în Program până în 10 noiembrie 2011

17 firme vor putea vinde tractoare şi maşini agricole autopropulsate noi în cadrul Programului Rabla pentru tractoare, a decis Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Proprietarii care vor să îşi înlocuiască tractoarele vechi se pot înscrie în Program până în 10 noiembrie 2011.

Rabla pentru tractoare: La aşa cerinţe, sumbru viitor!

Rabla pentru tractoare: La aşa cerinţe, sumbru viitor!

Din preţul unui tractor de 20.000 de euro, prin “Rabla”, un fermier eligibil poate acoperi circa 4.000 de euro, ceea ce reprezintă avansul şi aproximativ un sfert din investiţie. Diferenţa, incluzând şi cheltuielile aferente, se poate rambursa în cinci ani. 

România poate acorda ajutoare de stat pentru înnoirea parcului de tractoare şi maşini agricole

România poate acorda ajutoare de stat pentru înnoirea parcului de tractoare şi maşini agricole

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş a aprobat solicitarea României de a acorda un ajutor de stat pentru înnoirea parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate.

Când vom putea cumpăra tractoare pe Internet?

Când vom putea cumpăra tractoare pe Internet?

Dacă în urmă cu câţiva ani, cineva ne-ar fi spus că în 2011, autoturismele se vor vinde online, cu siguranţă mulţi dintre noi n-am fi crezut...

În România există 3,2 tractoare, la 100 de gospodării

În România există 3,2 tractoare, la 100 de gospodării

De asemenea, 70% din producţie se comercializează prin eforturile individuale ale producătorilor, primii 50 de jucători din agricultură acoperind doar 4% din terenul agricol, a declarat Bogdan Ionuţ Speteanu, director general al BCR Leasing.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Cosmin Trif
|
02. 11, 2012. Saturday 10:44

@Cornel Paduraru: Aveti dreptate, exact asta este si scopul articolului, de a atrage atentia asupra necesitatii productiei de utilaje agricole, avand in vedere cererea si potentialul agricol autohton. Iar daca acestea ar fi fabricate in Romania, beneficiul romanilor ar fi exponential mai mare.

1.
cornel paduraru
|
02. 06, 2012. Monday 19:54

Ma ocup cu vanzarea de utilaje agricole.
pot spune ca in Romania in momentul de fata se vant multe marci de tractoare, de toate natiile pana la cele de origine China , Japonia.
Adevaru e ca democratia a creat un gen de roman care nu mai munceste, adica nu mai construieste tractoare si masini agricole, ci se descurca.
problema problemelor este ca atunci cand ai nevoie de un tractor trebuie platit pretul de fabricare, transportul lui si alte comisioane, iar cand ai nevoie de o piesa istoria se repeta cu repercursiuni de pret si timp perdut.
La potentialul agricol al Romaniei trebuie facuta o facilitate financiara pt a privatiza platforma fabricii de la Brasov, daca mai e ce privatiza, nu am fost pe acolo in ultima perioada , pt un fabricant serios de tractoare, de genu John Deere sau Fend, care sa produca 2-3 modele de tractoare ce sa poata fi folosite in Romania si pt tarile din jur.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii