Încă din urmă cu câţiva ani, în mass media au început să apară primele semnale privind dimensiunea evaziunii fiscale. Că vorbim de unul ori de două miliarde de euro, (nu c-ar fi totuna!) un lucru este clar: tranzacţiile nefiscalizate au ajuns să destabilizeze bugetul de stat. Vă daţi seama, câte salarii ori pensii nu s-ar putea plăti numai din sumele vehiculate.
La mijloc, v-aţi prins, este TVA ( taxa pe valoare adăugată). Evazioniştii, „băieţi deştepţi”, s-au specializat repede în „jonglarea” cu TVA. Cum? În principal, prin tranzacţiii fictive cu cereale. Practic, totul se rezuma la plimbarea TVA, fără ca marfa, în sens fizic, să se mişte dintr-un loc în altul. După ce se mimau vânzări fictive de cereale, evazioniştii solicitau şi obţineau de la stat „recuperarea” TVA. Sigur, cei depistaţi în neregulă angajau avocaţi isteţi şi scăpau ieftin aproape de fiecare dată. După ce faci câţiva ani buni la rând bani de bani, altfel stai de vorbă cu autorităţile, nu-i aşa?
În fine, ideea este că, ajuns cu „cuţitul la gât”, cum se spune, guvernul a fost obligat să ia o decizie. Şi ce putea face? Păi, fără să fii mare economist, îţi dai seama de două variante: fie tai răul (TVA) de la rădăcină, fie, cel puţin, încerci să-l micşorezi. Şi uite aşa s-a optat pentru metoda radicală, şi facilă, în acelaşi timp (taxarea inversă a TVA), în detrimentul diminuării taxei. Ceea ce înseamnă că, potrivit noii prevederi, fermierii îşi vând produsele fără aplicarea a încă 24 la sută la suma iniţială. Totuşi, o parte dintre fermieri nu sunt mulţumiţi.
Foarte teoretic vorbind, această variantă este bună (ideală?), cu o condiţie: ca statul să returneze fermierilor TVA (plătită de producători la achiziţiile de inputuri) după o lună de zile. Însă cum în realitate nu se întâmplă aşa, normal, fermierii mici înjură de mama focului măsura guvernului.
Ce cale ar mai fi avut autorităţile la dispoziţie? Tehnic, doar una singură, cumplit de greu de aplicat pe plaiurile mioritice, ca să nu spunem imposibil. Dar, cu siguranţă, ar fost cea mai curată soluţie: aplicarea drastică a legii. Cum? Simplu! Prin acordarea unor amenzi serioase evazioniştilor, plus confiscări de averi etc. Ca în America, ca să mă înţelegeţi.
Adoptând taxarea inversă a TVA, autorităţile au ales, de fapt, calea laşă. Nefiind în stare să aplice direct legea, guvernanţii au „ocolit-o”, fără să mai ţină cont şi de alte consecinţe.