Adama
Vinasa Rompak

Tabără visează la mărirea cotei de zahăr, Cioloş spune pas

Publicat: 12 mai 2011 - 02:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei întrevederi cu fermierii din judeţul Cluj, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că România intenţionează să ceară o majorare a cotei de zahăr, până la 530 mii de tone. Valeriu Tabără ar urma să discute despre această chestiune cu Dacian Cioloş, însă comisarul european pentru Agricultură nu crede în acest demers.

Ministrul Tabără a lăsat să se înţeleagă că l-a informat deja pe comisar despre intenţia de a solicita autorităţilor de la Bruxelles majorarea cotei de zahăr pentru România, deşi Dacian Cioloş a părut surprins de iniţiativa acestuia. „Am avut o discuţie cu domnul comisar Cioloş pe tema majorării cotei de zahăr. Vreau să discut mai întâi cu patronii celor trei fabrici de zahăr care au mai rămas în România şi să vedem dacă putem miza pe creşterea cotei de zahăr din sfeclă. Ne-am putea duce cu această cerere către 60.000 de cultivatori de sfeclă din România. Numai printr-o creştere de trei ori a cotei de zahăr a României, am putea ajunge până la 500-530 mii de tone de zahăr din sfeclă”, le-a spus Valeriu Tabără fermierilor clujeni.

Ciolos-Tabara_b

Câteva ore mai târziu, comisarul european pentru Agricultură, prezent şi el în oraşul de pe Someş, unde a luat parte la manifestările organizate cu ocazia Conferinţei Consorţiului Universităţilor de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din România dar a şi vizitat târgul Agraria, avea o cu totul altă viziune asupra acestui subiect. „O să discutăm în cadrul reformei Politicii Agricole Comune. Vom vedea atunci care sunt opţiunile. Oricum o creştere a cotei de zahăr, în condiţiile în care s-a făcut o reformă a acestui sector şi s-a mers pe menţinerea structurilor de procesare de zahăr performante, nu cred că se pune problema. După 2015 să ia chiar în discuţie eliminarea cotelor. Atunci fiecare va produce atât cât vrea sau cât poate să vândă. În momentul în care se elimină cotele rămân pe piaţă doar cei care sunt competitivi”, a avertizat Dacian Cioloş.

Patru companii au împărţit cota de 104.688 tone de zahăr alb din sfeclă de zahăr alocată pentru România în anul comercial 2010/2011. Anul de comercializare în piaţa zahărului începe la data de 1 octombrie şi se încheie la 30 septembrie anul următor.

Conform Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în 2010, suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr în România a fost de aproximativ 22.100 hectare, cu 800 de hectare mai mult decât în 2009, când s-a obţinut o producţie totală de 816,8 mii de tone.

Vizualizat: 2810 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii