Adama
Vinasa Rompak

Prioritate zero

Cosmin TRIF
Publicat: 27 august 2012 - 12:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ne temeam și avertizam în urmă cu un vreun an, doi, că prețul alimentelor va fi escaladat într-un orizont de timp relativ mediu, iar în lume se va instala o criză mult mai grea decât decât cea financiară: criza alimentară. 

Explicațiile plecau de la o realitate de netăgăduit: înmulțirea, cu fiecare zi, a populației globale. Vreme în care hectarele destinate agriculturii, ca suprafață cultivată desigur, stau, totuși, pe loc. La ce poate să conducă o astfel de teorie dacă nu la o foamete mondială, enunțam, parcă într-un glas, ziariști, analiști și politicieni, deopotrivă, cu ceva vreme în urmă.

Ce vedem astăzi, în preajma lui septembrie 2012, la aproximativ un an, să spunem, de la profețiile cu pricina? Constatăm, uluiți, cum urcă prețul cerealelor. Începând de la grâu și terminând cu tărâțele, dacă doriți. Efectele, mai departe, sunt lesne de anticipat: scumpiri ale pâinii și alimentelor și așa mai departe cu tot răul ce decurge de aici. Brusc, într-un moment de revelație, vedem că profețiile pregătite pentru ... 2020, iată, sunt pe cale să se împlinească în 2013. Acum, cu teamă, sperăm din tot sufletul ca gândurile noastre negre din urmă cu zece luni de zile, să fie doar un vis urât.

Ce se întâmplă, de fapt, cu hrana noastră de toate zilelele ? Răspunsul e pe cât de simplu, pe atât de dezarmant: seceta.

Poate oarecum ironic, ceea ce credeam că va fi provocat de forțe oculte ( vezi marile corporații – bănci și traderi internaționali de cereale, etc. ), este rezultatul unui lucru cât se poate de natural: lipsa precipitațiilor. Cunoaștem, fără îndolială, și faptul că o mare parte din vină a au cei care conduc destinele agriculturii românești de 20 de ani încoace, dar acum este tardiv pentru regrete.

Astfel încât, în acest moment, întrebarea care se pune este ce se poate face pentru limitarea efectelor catastrofale ale lipsei apei ? Până când genetica va inventa soiuri mai rezistente la lipsa apei, nu avem decât o singură soluție: să reconstruim sistemele de irigații ale lui Ceaușescu. Pentru aceasta însă este nevoie de bani foarte mulți, de ordinul sutelor de milioane de euro, bani pe care evident că Guvernul României nu-i are.

Indiferent ce soluții (de finanțare) am adopta, să nu uităm nici o clipă că prețul alimentelor va merge numai în sus. Așadar, să nu mai pierdem timpul cu povești și să începem de astăzi refacerea canalelor de irigații. Eu, unul, văd în treaba asta un fel de prioritate zero pentru România. Altfel, mâine, ne vom trezi că prețul a devenit ...utopie. Astăzi, lucrurile încă mai pot fi urnite din loc. Cu condiția să facem din irigații o adevărată prioritate.

Vizualizat: 3570 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mai cu perdea, don’ ministru, mai cu perdea!

Mai cu perdea, don’ ministru, mai cu perdea!

14 iunie 2017 - 13:43

De curând am participat la o conferinţă privind schimbările climatice ca provocare în spaţiul agricol dobrogean, în formatul căreia am vizitat două exploataţii agricole bine înfipte în solul arid al podişului din Sciţia Minor.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

21 decembrie 2014 - 20:33

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, Alex Jurconi, preşedintele Federaţiei PRO AGRO, face bilanţul unui an agricol cu multe încercări şi ne spune care sunt doleanţele agricultorilor pentru noul an.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

13 decembrie 2014 - 00:41

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, care este profitul real al agricultorilor la finele anului calendaristic. Moment de bilanţ agricol cu Laurenţiu Baciu, preşedintele L.A.P.A.R.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

06 decembrie 2014 - 02:44

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, care este situaţia pieţei laptelui din România, în contextul dispariţiei cotelor, din 2015. Am stat de vorbă cu doi crescători de taurine - Mircea Ciurea şi Mihai Petcu.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

30 noiembrie 2014 - 13:04

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, care sunt nemulțumirile fermierilor în ceea ce privește prețul cerealelor pe piața românească.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

23 noiembrie 2014 - 02:46

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, în ce stadiu se află culturile însămânţate în această toamnă. Am stat de vorbă cu doi fermieri din două regiuni agricole ale ţării.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

16 noiembrie 2014 - 00:39

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă spunem, printre alte subiecte de actualitate, cât de mult afectează erorile de funcţionare ale sistemului SNIA depunerea cererilor pentru schema de plată unică în zootehnie.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

09 noiembrie 2014 - 02:02

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă prezentăm, printre alte subiecte de actualitate, situaţia gravă cu care se confruntă fermierii din cauza invaziei de şoareci.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

17 octombrie 2014 - 22:07

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă prezentăm, printre alte subiecte de actualitate, situaţia gravă cu care se confruntă fermierii din vestul ţării, din cauza invaziei de şoareci.

Ştirile AGROINFO TV online

Ştirile AGROINFO TV online

11 octombrie 2014 - 18:26

În ediţia din această săptămână a Jurnalului AgroInfo TV, vă prezentăm, printre alte subiecte de actualitate, declaraţiile lui Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, cu privire la impasul în care a ajuns acest sector şi posibile soluţii pentru redresarea pieţei din România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii