Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Pe jumătate bine

Cosmin TRIF
Publicat: 17 august 2011 - 23:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu coada ochiului, vedem câteva veşti super-optimiste: o producţie bună de cereale, cu preţuri mai mult decât promiţătoare, producţii de legume mai mari cu 10 la sută faţă de anul trecut.

Chiar şi producţia de miere de albine va fi, în 2011, mai mare cu 20 la sută comparativ cu cea din 2010. Başca, iată, faptul că 4000 de tineri vor să se facă fermieri pe banii UE. Semnalele de genul astă sunt, indiferent cât am fi de răutăcioşi, veşti bune.

Nu cu mult timp în urmă, cu ocazia unui reportaj făcut printre dealerii de utilaje şi maşini agricole din România, am fost surprins de cifrele de afaceri raportate de aceştia pe vreme de criză. Deoarece mai toţi vorbeau de creşteri spectaculoase ale vânzărilor.Ce înseamnă acest lucru? Când aproape toţi europenii vorbesc economia numai de rău, fermierii români să facă bine? Şi da, şi ba !
Da, pentru cei care au cu ce să producă. Da, pentru fermierii cu spaţii de depozitare, pentru cei care îşi permit să folosească piaţa în favoarea lor. Ori pentru cei care au apă să ude şi bani să aştepte preţuri mai bune.

În schimb, fermierii care nu au spaţii şi nici utilaje nu au cum s-o ducă bine. Ce bani pot face astăzi agricultorii,  fericiţi că-şi pot vinde recolta direct de pe câmp? Faptul că fermierii nu sunt organizaţi în asociaţii n-are cum să nu se simtă într-o economie atât de concurenţială ca cea din prezent.
Imaginaţi-vă că 70 la sută dintre agricultorii români, să spunem,  ar avea utilaje, depozite şi ar fi grupaţi în asociaţii. Şi dacă, în plus, măcar o parte ar mai beneficia de irigaţii, unde am fi noi oare astăzi?

Păi, cine s-ar mai pune cu România în  astfel de condiţii?
Înainte de criza economică, în urmă cu circa doi ani şi jumătate, dacă vă amintiţi, unii oficiali au spus că România poate miza pe agricultură, ca supapă la problemele economice. Era vorba, de fapt, de oportunitatea de a face bani din exportul de  produse agricole. În realitate, bineînţeles că nimic din teoria cu pricina nu s-a materializat, ţara noastră pierzând astfel şi această şansă. Şi nu s-a realizat pentru că o structură funcţională, serioasă, un model de business, mă refer, ceea ce nouă ne lipseşte acum în primul şi în primul rând, nu se poate clădi niciodată peste noapte.

Mai nou, se pare, suntem puşi încă o dată într-o conjunctură regională favorabilă. Avem mingea la fileu, cum se spune. În poartă însă, trebuie să o împingem singuri. Vom reuşi oare mai mult, de data asta, ce ziceţi? Pe jumătate - recoltele şi piaţa - treaba este făcută. Cu cealaltă jumătate, cum stăm?


Vizualizat: 1312 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Fermy Show Ep. 1 -  Legea Mirosurilor

Fermy Show Ep. 1 - Legea Mirosurilor

Premieră Națională! Inovație Totală! Jurnalistul Catalin Roba și Fermy, specialistul animat (sau Agri 4.0) al revistei Ferma, despică firul în patru: Este momentul să afli cum e percepută Legea Mirosurilor în lumea lui Fermy!

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii