Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Agricultura şi Mentalitatea

Cosmin TRIF
Publicat: 01 septembrie 2011 - 21:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Discuţii recente cu fermieri români îmi reconfirmă, dacă mai era nevoie, optimismul care planează, în prezent, asupra agriculturii autohtone. 

Comparând, de pildă, cu anii 1997, 1998, după cum  îmi mărturisea un agricultor, acum „curge lapte şi miere” printre fermieri. „Atunci, mulţi dintre noi abia se târau de la un sezon la altul, pe când acum, uitaţi, aproape nu există fermier care să nu-şi fi cumpărat câte un utilaj nou în ultimii ani”, completa omul.  Desigur, păstrând simţul realităţii - fiindcă există, nu-i aşa - o mulţime de chestiuni care  încă nu merg cum trebuie - trebuie să recunoaştem progresele importante din ultima perioadă.

Dincolo de acumulările materiale - tractoare, utilaje, erbicide, etc - vreau să mă aplec asupra altui gen de schimbări, poate mult mai importante decât primele: mentalitatea.

Amintiţi-vă puţin care era profilul agricultorului român în urmă cu 15-20 de ani ? Individualist, suspicios, atotcunoscător, dar şi spăşit, supărăcios. Doar veneam după 40 de ani de comunism, nu? Sigur, o cauză importantă era şi decapitalizarea, însă nu numai. Lăsând, de data asta,   cauzele istorice la o parte, vreau doar să surprind cum gândea proprietarul român de teren în urmă cu mai mulţi ani şi cum gândeşte el în prezent.

Ce constatăm astăzi în comportamentul fermierului autohton ? Faptul că oamenii pun preţ din ce în ce mai mare pe sfaturile specialiştilor. Că încep să înţeleagă diferenţa dintre un erbicid şi altul, că sunt interesaţi mult mai mult de tehnologie. Ştiţi ce m-a surprins cel mai mult în discuţia cu fermierii ? Că, uite, agricultorii au învăţat să-şi facă planuri de business pe termen mediu. ( Mă rog, în măsura în care îţi poţi face astăzi în România planuri de afaceri, dar asta e o altă poveste. ) Heirupismul a fost înlocuit astfel cu munca programată şi dorinţa de a câştiga acum cu răbdarea şi ştiinţa de a aştepta piaţa. Parcă oamenii s-au maturizat, au devenit mai înţelepţi, iar beneficiile, după cum se vede, n-au întârziat să apară.

De aceea, eu cred că, fără îndoială, cea mai mare diferenţă între fermierul anilor 1990-2000 şi fermierul zilelor noastre stă în mentalitate.


Vizualizat: 1620 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

După luptă

După luptă
Ştefan cel Mare dupa o luptă: Detalii