Petre Daea, acest Speedy Gonzales al Cabinetului Grindeanu, s-a aruncat serios în spaţiul public (şi în cel protejat - sere şi solarii), băgând gonetă să viziteze legumicultorii din mai multe bazine ale ţării noastre. Motivul? Să discute cu fermierii pe marginea chestiunii cu subvenţia de 3.000 de euro la hectar pentru cultivarea dumadei (tomatei, adică).
Astfel, vechea cătană credincioasă în slujba înaltelor idealuri agrorurale a trecut val-vârtej explicând în faţa tinerelor plante - şi aici mă refer la firele de răsad de legume - şi a celor adunaţi (Copăceni), fie ei primari şi grădinari sau laolaltă, despre cât de falnic este şi va fi Programul de Guvernare şi, mai cu seamă, sprijinul acordat producătorilor agricoli pentru producţia de dumadă în spaţii protejate.
La puţin timp, HG-ul aprobat de Guvern a făcut să duduie sobele cu lemne şi rumeguş din solariile mătcaşilor. Problema care s-a tooot învârtit în sensul invers al acelor de ceasornic a fost legată de data limită de comercializare a pătlăgelei roşii! Aurel Tănase (OIPA) şi Gheorghe Vlad (CATAR), cei care au lucrat la textul final - peste care îşi pusese semnătura şi ministrul Agriculturii - includea luna iunie ca dată limită de livrare a roşiilor! A venit însă Laurenţiu Baciu (LAPAR) şi a întors brazda ca la Ploieşti, convingându-l pe ministru că „băieţii deştepţi” din Agricultură „au încercat (şi, cică, reuşiseră la un moment dat!) să-l prostească!” De parcă Petre Daea ar fi un ageamiu şi d’aia a fost pus acolo, în jilţul ministerului! „Era golăneală; toate babele scot roşii în luna iunie, fără cheltuieli suplimentare! De ce să se dea 40 mil. Euro la nişte băieţi deştepţi?!”, s-a întrebat Baciu.
În fine, HG-ul a fost aprobat în Guvern cu obligativitatea ca roşiile să fie valorificate în ianuarie - mai şi noiembrie - 20 decembrie.
Un vechi proverb zice că “Drumul spre iad e pavat cu bune intenţii!” Actul normativ este discutabil. Potrivit unora, România importă anual tomate de 33 mil. Euro şi acum Guvernul vine cu ditai subvenţia. Bani irosiţi... La sfârşit se va vedea că s-au dus pe Apa Sâmbetei şi că importul de acum o să-l facem şi peste un an de zile, cu toată subvenţia!
O altă problemă ţine de tehnologie. Sunt voci avizate care susţin că timpul pentru livrare este foarte devreme, până în 20 mai nu se pot livra cantităţile de tomate, de 2 kg/mp. Ar trebui decalat cel puţin până în 15 iunie pentru că majoritatea spaţiilor protejate sunt nemodernizate şi nu atât de performante. Ori, cei care se înhamă la treaba aceasta sunt tentaţi să folosească tot felul de chimicale, de stimulenţi, ca să producă timpuriu. {i altă problemă: s-ar putea să fie unii care să cumpere roşii, să le livreze în circuit şi să arate că au fost produse în solar. Mulţi susţin că beneficiarii subvenţiei de 3000 Euro ar fi destul de puţini, din pricina condiţiilor de eligibilitate! Sau, aşa cum se spune în popor: „Au ridicat strugurii sus ca vulpea să nu ajungă la ei!”.
Oare aşa să fie? Cert este că pentru elaborarea acestui act normativ era bine să fi fost consultată şi secţia de Horticultură a ASAS! E drept, unor oameni de ştiinţă li s-a cerut părerea, telefonic! Aşa, de sanchi... Că ministrul Agriculturii pare-se că nu a ţinut cont!
Rămâne de văzut dacă tomata de mai va fi îndeajuns de coaptă...