Adama
Vinasa Rompak

Cât de coaptă va fi dumada de mai?!

Publicat: 04 februarie 2017 - 09:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Petre Daea, acest Speedy Gonzales al Cabinetului Grindeanu, s-a aruncat serios în spaţiul public (şi în cel protejat - sere şi solarii), băgând gonetă să viziteze legumicultorii din mai multe bazine ale ţării noastre. Motivul? Să discute cu fermierii pe marginea chestiunii cu subvenţia de 3.000 de euro la hectar pentru cultivarea dumadei (tomatei, adică). 

Astfel, vechea cătană credincioasă în slujba înaltelor idealuri agrorurale a trecut val-vârtej explicând în faţa tinerelor plante - şi aici mă refer la firele de răsad de legume - şi a celor adunaţi (Copăceni), fie ei primari şi grădinari sau laolaltă, despre cât de falnic este şi va fi Programul de Guvernare şi, mai cu seamă, sprijinul acordat producătorilor agricoli pentru producţia de dumadă în spaţii protejate.

La puţin timp, HG-ul aprobat de Guvern a făcut să duduie sobele cu lemne şi rumeguş din solariile mătcaşilor. Problema care s-a tooot învârtit în sensul invers al acelor de ceasornic a fost legată de data limită de comercializare a pătlăgelei roşii! Aurel Tănase (OIPA) şi Gheorghe Vlad (CATAR), cei care au lucrat la textul final - peste care îşi pusese semnătura şi ministrul Agriculturii - includea luna iunie ca dată limită de livrare a roşiilor! A venit însă Laurenţiu Baciu (LAPAR) şi a întors brazda ca la Ploieşti, convingându-l pe ministru că „băieţii deştepţi” din Agricultură „au încercat (şi, cică, reuşiseră la un moment dat!) să-l prostească!” De parcă Petre Daea ar fi un ageamiu şi d’aia a fost pus acolo, în jilţul ministerului! „Era golăneală; toate babele scot roşii în luna iunie, fără cheltuieli suplimentare! De ce să se dea 40 mil. Euro la nişte băieţi deştepţi?!”, s-a întrebat Baciu.
În fine, HG-ul a fost aprobat în Guvern cu obligativitatea ca roşiile să fie valorificate în ianuarie - mai şi noiembrie - 20 decembrie.

Un vechi proverb zice că “Drumul spre iad e pavat cu bune intenţii!” Actul normativ este discutabil. Potrivit unora, România importă anual tomate de 33 mil. Euro şi acum Guvernul vine cu ditai subvenţia. Bani irosiţi... La sfârşit se va vedea că s-au dus pe Apa Sâmbetei şi că importul de acum o să-l facem şi peste un an de zile, cu toată subvenţia!

O altă problemă ţine de tehnologie. Sunt voci avizate care susţin că timpul pentru livrare este foarte devreme, până în 20 mai nu se pot livra cantităţile de tomate, de 2 kg/mp. Ar trebui decalat cel puţin până în 15 iunie pentru că majoritatea spaţiilor protejate sunt nemodernizate şi nu atât de performante. Ori, cei care se înhamă la treaba aceasta sunt tentaţi să folosească tot felul de chimicale, de stimulenţi, ca să producă timpuriu. {i altă problemă: s-ar putea să fie unii care să cumpere roşii, să le livreze în circuit şi să arate că au fost produse în solar. Mulţi susţin că beneficiarii subvenţiei de 3000 Euro ar fi destul de puţini, din pricina condiţiilor de eligibilitate! Sau, aşa cum se spune în popor: „Au ridicat strugurii sus ca vulpea să nu ajungă la ei!”.

Oare aşa să fie? Cert este că pentru elaborarea acestui act normativ era bine să fi fost consultată şi secţia de Horticultură a ASAS! E drept, unor oameni de ştiinţă li s-a cerut părerea, telefonic! Aşa, de sanchi... Că ministrul Agriculturii pare-se că nu a ţinut cont!
Rămâne de văzut dacă tomata de mai va fi îndeajuns de coaptă...

Vizualizat: 3550 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

01 octombrie 2024 - 15:41

Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire.

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

06 aprilie 2023 - 11:52

În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

21 februarie 2022 - 08:46

OPINIE. Discutăm de cele două sectoare principale din agricultură, vegetal și zootehnie. Fiecare are particularitățile sale din punct de vedere al consumurilor energetice, al influenței acestora asupra prețului final de producție, cât și al altor costuri care se regăsesc în produsul finit.

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

28 ianuarie 2022 - 10:15

Vin dintr-o familie de apicultori, cunosc cât de puternică este dragostea apicultorului pentru această mică vietate fără de care agricultura nu ar exista şi noi toţi nu am putea supravieţui, le transmite apicultorilor români ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, care încearcă să le explice acestora de ce a autorizat, fie și temporar, folosirea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii