Adama
Vinasa Rompak

Brandul de țară și politica bunului simț

Publicat: 28 martie 2015 - 20:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Uite că nu numai veșnicia s-a născut la sat. Ci și bunul simț. Adică, cei șapte ani de-acasă. Care au făcut ochi undeva pe un picior de plai. Poate și pe o gură de rai. Ca și pactul dintre baciul ungurean și cel vrâncean. Ca și resemnarea celui mai ortoman. Ca și năzdrăvana mioară guralivă. Ca și speranța într-o iluzorie dreptate divină... 

Dar de ce să nu trăim cu speranța de mai bine în România? A lucrului bine făcut, de această dată. A vestitei luminițe (încă virtuală) care ne așteaptă, la celălalt capăt al tunelului tranziției, de un sfert de veac, sleită parcă de-atâtea speranțe puse în ea. Poate că am obosit să mai cred în oameni emblematici, altfel zis în miracole. Dar de ce să umbresc bucuria schimbării doar pentru că nu mai cred demult în minuni?! Nici în nemți. Nici în alte nații catalogate bombastic cu superlative. Pactul Ribentrop-Molotov mi-a rupt de ceva vreme speranța că lumea e dreaptă în vreun alt fel decât cel al interesului. Ca și Yalta, ca și Malta, ca și multe alte asemenea „înțelegeri”.

Dar cei șapte ani de acasă și bunul simț ne fac să mergem întotdeauna mai departe, cu o anume seninătate mioritică. Poate un alt divan ad-hoc și un alt Moș Ion Roată ar putea să aducă unirea și între fermieri. Dincolo de fantoma cooperativelor de tip colhoz se ridică impozanta statuie a interesului general. Interesul și progresul merg mână-n mână. Ca doi îndrăgostiți. Sau ca două partide care, fie vorba între noi, nu prea au nimic altceva în comun decât perspectiva ciolanului. Oricât ar suna de machiavelic, aproape întotdeauna scopul scuză mijloacele. Nu înseamnă că regula cu „nici o regulă nu e valabilă” ar trebui reașezată la timonă. Ce ți-e și cu timona asta! Sper că Iohannis se va folosi de busolă, sextant, compas și, de ce nu, și de hartă. Cu bun simț. Fără să folosescă romul la calculul derivei.

În decembrie 2014, la 25 de ani de când oamenii mureau, la propriu, pentru a schimba macazul politic, revoluțiile se fac mai întâi pe Facebock, iar predarea-primirea puterii se petrece cu surle și camere de luat vederi. Bineînțeles, tot în direct.
Și apropos de lumea aceasta a impactului imediat, ministrul Daniel Constantin crede că brandul României ar trebui să fie agricultura și produsele bio. Nu o frunză gălbejită deja, care să bântuie haotic ecranele televizoarelor. Și, de ce nu, să ne dotăm și cu un turism all-inclusive, drept bonus pentru cei care doresc să se bucure de liniștea munților noștri și de calitatea de necontestat a produselor din zona montană. Reducerea TVA, pe aceste două direcții economice, este o consecință logică, cum ar fi trebuit să fie pentru toate produsele agroalimentare. Aceasta ca tabloul unei țări cu posibilitatea unui turism rural unic să fie completat cu hrană multă, bună și accesibilă. Cam așa România ar putea deveni una din primele destinații turistico-rurale europene.

Vorbind de rural și de turism, spunem din date oficiale că s-au reatestat 298 de produse tradiționale. Unii ar spune că sunt multe, alții că, dimpotrivă, ar fi prea puține. Dar e un pas important în desăvârșirea unui posibil brand de țară. Sunt genul de produse cu din ce în ce mai mulți cumpărători. Agricultura bio nu mai este doar o nișă. Pentru unii e o necesitate. Pentru România ar putea fi noua emblemă, așezată frumos lângă tradițiile și natura pe care încă le mai avem...

Vizualizat: 1179 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

01 octombrie 2024 - 15:41

Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire.

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

06 aprilie 2023 - 11:52

În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

21 februarie 2022 - 08:46

OPINIE. Discutăm de cele două sectoare principale din agricultură, vegetal și zootehnie. Fiecare are particularitățile sale din punct de vedere al consumurilor energetice, al influenței acestora asupra prețului final de producție, cât și al altor costuri care se regăsesc în produsul finit.

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

28 ianuarie 2022 - 10:15

Vin dintr-o familie de apicultori, cunosc cât de puternică este dragostea apicultorului pentru această mică vietate fără de care agricultura nu ar exista şi noi toţi nu am putea supravieţui, le transmite apicultorilor români ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, care încearcă să le explice acestora de ce a autorizat, fie și temporar, folosirea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii