Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Agricultura durabilă: prezent şi viitor

Publicat: 30 septembrie 2013 - 14:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Există două sisteme principale de agricultură durabilă: agricultura ecologică şi agricultura durabilă, de tip intensiv, iar în cadrul acesteia din urmă există un subsistem aparte, numit agricultură de precizie, care s-a impus în ultimele două decenii.

Toate cele trei tipuri de agricultură corespund paradigmei dezvoltării durabile şi reprezintă soluţii model pentru practica agricolă, prezentă şi viitoare, prin aceea că valorifică superior diferite categorii de teren agricol şi asigură securitatea alimentară şi protecţia mediului.

Caracteristici definitorii pentru agricultura durabilă
Conceptul de dezvoltare durabilă a economiei a fost lansat, pentru prima dată, prin „Conferinţa ONU pentru Mediu şi Dezvoltare” de la Rio de Janeiro (1992), la care au participat delegaţii din toate ţările lumii. Cea mai cunoscută definiţie a dezvoltării durabile este cea dată de Comisia Brundtland, în raportul „Viitorul nostru comun”: „dezvoltarea care urmăreşte satisfacerea nevoilor prezentului, fără a compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile nevoi”.
Pentru sintagma agricultura durabilă încă nu s-a elaborat o definiţie detaliată, care să fie unanim acceptată, deoarece practicile agricole care se subsumează acestui concept şi care tind să asigure dezvoltarea durabilă în domeniul rural variază în spaţiu şi timp, eficienţa lor putând fi evaluată corect, mai ales, retrospectiv. Caracteristicile definitorii ale agriculturii durabile sunt: productivitatea crescută; rentabilitatea economică; siguranţa alimentelor şi protecţia mediului

Alternativa la agricultura convenţională există...
De câteva decenii se practică deja o formă de agricultură durabilă, fiind denumită, în unele ţări, agricultură ecologică, iar în altele agricultură organică sau biologică, conform Regulamentului (CE) nr. 834/2007. Aceasta a apărut ca o alternativă la agricultura convenţională, de tip intensiv, industrial, care s-a dezvoltat îndeosebi după anul 1950. Agricultura convenţională a dus la creşteri impresionante ale producţiei ca urmare a folosirii de soiuri, rase şi hibrizi de mare productivitate şi chiar de organisme modificate genetic (OMG), în asociere cu mecanizarea aproape integrală a lucrărilor agricole şi folosirea pe scară largă a irigaţiilor, îngrăşămintelor chimice, pesticidelor şi a biostimulatorilor. Acest sistem de agricultură, deşi este performant, s-a dovedit nesustenabil, deoarece necesită investiţii deosebit de mari şi foloseşte cantităţi apreciabile de energie (din carburanţi fosili), care adeseori depăşesc cuantumul de energie fixată prin fotosinteză. Energia carburanţilor fosili este încorporată în producerea de îngrăşăminte şi pesticide, în mecanizarea integrală a lucrărilor agricole, la fabricarea, ambalarea şi depozitarea produselor etc., toate acestea contribuind la poluarea accentuată a mediului şi la dezechilibre ecologice imprevizibile şi greu de controlat.
Apariţia agriculturii ecologice este considerată ca o expresie a neîncrederii consumatorilor în măsurile de siguranţă alimentară, pe care le-a oferit agricultura convenţională, după ce au devenit tot mai frecvente unele îmbolnăviri prin consum de produse cu diferite noxe (substanţe cancerigene, teratogene, bacterii multirezistente la antibiotice, prioni care produc encefalopatii spongiforme, alergeni etc.). În UE, aplicarea unitară a cerinţelor privind produsele este statuată prin Regulamentul (CE) nr. 834/2007, iar normele de aplicare sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 889/2008. Pe primele locuri în clasamentul ţărilor cu cea mai mare suprafaţă cultivată în sistem ecologic se află Australia, Argentina şi Statele Unite. România înregistrează una dintre cele mai mari oportunităţi în acest domeniu datorită împrejurării că solul este mai puţin poluat, în comparaţie cu multe zone din UE, ceea ce reprezintă un avantaj prin faptul că este necesară o perioadă de timp mai scurtă pentru dispariţia reziduurilor de îngrăşăminte şi pesticide în procesul de conversie spre agricultura ecologică. În prezent, suprafeţele exploatate în sistem ecologic se ridică la cca. 3,4% din totalul suprafeţei agricole. România se află în primele 20 de ţări din lume exportatoare de produse agricole certificate ecologic.

Mai multe detalii pe acest subiect puteţi citi în revista Ferma – septembrie 2013.

Vizualizat: 8963 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019 AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii