Adama
Vinasa Rompak

AGRICULTURA are nevoie de un DIRIJOR TALENTAT, nu de un ARANJOR-FARSOR!

Publicat: 02 septembrie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De compozitori nici nu poate fi vorba deocamdată. E mai bine să se cânte pre portative de succes, tot soiul de compoziții ajunse deja hituri pe continent, și nu numai. Cred că cel mai bine i-ar prinde pe conducătorii agriculturii autohtone, chansoneta.

Chiar dacă ar părea desuetă într-o lume a muzicii electronice, tot ar fi mai de înțeles decât maneaua. La urma urmelor ne mândrim că Bucureștii sunt Micul Paris, iar Dâmbovița, printr-o asociere forțată, Mult Mai Micuța Sena. Nu micuța sirenă! Că ar fi un pic mai la nord aranjamentul.

Acum să vorbim mai pe limba noastră, de o sărbătorirăm mai deunăzi prin scrierea fără diacritice și tot soiul de anglicisme și farafastâcuri. Agricultura are nevoie de un nou Gheoghe Ionescu Șișești, care să dea un azimut roielilor din stup. Pentru că aici aproape că nu se mai înțelege nimic. Logica s-a ascuns ca să nu fie spânzurată, iar bunul simț s-a sinucis temerar printr-o săritură în butoiul cu boască. Cercetarea se va ocupa cu prezentarea geneticii multinaționale iar universitățile de profil cu… profilul! Oricum
anomaliile din Agricultură sunt de domeniul „faptului divers” sau a rubricii „știați că” din vechile noastre jurnale și „almanahe”. Cine are o oaie, un berbece și un sac de crotalii dar e amic cu cine deține pășunea va avea motiv de chef în continuare. Cine a lăsat străinătatea și a investit până la ultimul cent în agricultură cu speranța că v-a da lovitura a cam luat-o în brațe și nici la urne nu se va mai duce, oriunde ar mai vota de aici încolo.

Dacă investești în tehnologie te lovește seceta, iar dacă te bazezi pe Oltul dai lovitura.
Unii iau subvenții de sute de mii de euro, pentru că s-au orientat și fac o agricultură modernă. Cei drept au avut și bănuți și informație. Alții au împușcat câteva zeci de mii de parai acolo pentru că au zis să o facă și pe asta. Ca vestita cățea vâlceană care trece de nevoie apa într-un banc arhicunoscut. Cei care au sperat că banul va fi împărțit la toți fârtații, că e an electoral, au cam rămas cu degețelul în gură. Ei oricum erau pe sponci, așa că falimentul e deasupra capului lor ca sabia lui Damocles. Cineva o să profite de dezamăgirile acestora și nu știu câți de-ai noștrii au puterea de a o face.

Cine să mai înțeleagă ceva? Până și Busu ar prognoza ploile altfel dacă ar avea contract de bonus cu Agricultura. Dar nici paparudele nu mai au lipici la stele până nu se închearbă Monastirea Iertării Naționale. Așa că, la naiba cu irigațiile, mutăm miliardul de euroi la finalizarea instituției neamului unde vor fi unși ca regi ai agriculturii toți viitorii miniștrii. Tehnocrați au ba, tot o mare apă și un imens pământ!

Închinați așa, ca într-un basolerief de epocă, vom privi cum Apocalipsa va emigra departe de România. Pentru că aici nu ar avea nimic de lucru. Ar șoma! Ce Doamne-iartă-mă să mai facă într-o aglomerare de genul celor descoperite prin telescoapele astronomice (nu prin amortizoare de la Merțane) după explozia unei super-nove.

Dincolo de această banală jelanie poate un dirijor bun ar reuși să scoată câteva armonii. Dar să fie un dirijor ca Leonard Bernstein, care să știe să folsească și bagheta și dojana!

Vizualizat: 1977 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

Efectul de bumerang al taxei de solidaritate în agricultură

01 octombrie 2024 - 15:41

Măsurile de sprijin pentru fermieri avute în vedere de Guvern reprezintă un prim pas pentru a asigura supraviețuirea fermierilor, suspendarea rambursărilor și acordarea de granturi, putând oferi, în anumite condiții, soluții rapide pentru menținerea fermelor pe linia de plutire.

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

Rusia nu vrea să prelungească acordul privind coridorul cerealelor la Marea Neagră

05 iulie 2023 - 11:09

Rusia nu va accepta o propunere de compromis şi cere ca banca agricolă de stat - Rosselhozbank să fie reconectată la sistemul global de plăți SWIFT pentru a preveni sistarea acordului privind coridorul pentru cereale la Marea Neagră. Cu 13 zile rămase până la expirarea acordului prin care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, Moscova declară că nu s-au înregistrat progrese în niciuna dintre cererile sale, inclusiv problema bancară.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

19 iunie 2023 - 19:51

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

06 aprilie 2023 - 11:52

În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

Cât te costă să fii fermier sau crescător de animale în România?

21 februarie 2022 - 08:46

OPINIE. Discutăm de cele două sectoare principale din agricultură, vegetal și zootehnie. Fiecare are particularitățile sale din punct de vedere al consumurilor energetice, al influenței acestora asupra prețului final de producție, cât și al altor costuri care se regăsesc în produsul finit.

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

Mesajul ministrului Chesnoiu pentru apicultori: Vin dintr-o familie de apicultori!

28 ianuarie 2022 - 10:15

Vin dintr-o familie de apicultori, cunosc cât de puternică este dragostea apicultorului pentru această mică vietate fără de care agricultura nu ar exista şi noi toţi nu am putea supravieţui, le transmite apicultorilor români ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, care încearcă să le explice acestora de ce a autorizat, fie și temporar, folosirea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de porumb și floarea-soarelui.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii