Franţa încearcă să introducă în apropierea arealelor locuite zone tampon în care să fie interzisă utilizarea pesticidelor, după ce un număr de primari locali au sfidat guvernul prin interzicerea glifosatului în oraşele lor.
Însăşi preşedintele francez, Emmanuel Macron, a promis interzicerea aşa-numitului ucigaş de buruieni la nivel naţional până în anul 2021, ceea ce a provocat o criză în rândul fermierilor, care spun că au nevoie de alternative. La rândul ei, ministrul Mediului din Hexagon, Elisabeth Borne, a declarat că doreşte elaborarea unui proiect legislativ ce vizează crearea unor zone libere de pesticide în apropierea districtelor rezidenţiale.
"Trebuie să existe o distanţă minimă între zonele rezidenţiale şi cele în care este permisă aplicarea de pesticide", a afirmat Borne în cadrul unei inbtervenţii la radio France Inter. "Această legislaţie se va aplica la nivel naţional, dar va include posibilitatea de a o adapta la circumscripţiile locale", a mai precizat aceasta.
În Franţa, interdicţia folosirii glifosatului şi a altor pesticide comerciale în spaţiile publice, cum ar fi parcurile, este în vigoare din ianuarie 2017 şi a fost extinsă în acest an, pentru a include zone rezidenţiale şi grădini.
Iniţiativa guvernului vine după ce mai multe instanţe administrative locale au interzis utilizarea pesticidelor la mai puţin de 150 metri de locuinţele rezidenţiale, unele dintre acestea vizând în mod specific glifosatul. Fermierii spun, în schimb, că o astfel de interdicţie ar duce la distrugerea culturilor şi la o scădere a randamentelor.