Ministerul rus al Agriculturii a propus introducerea unor stimulente fiscale pentru producătorii ruşi de fructe, fiind luată în calcul reducerea taxei pe valoarea adăugată cu opt puncte procentuale, pentru a încetini fluxul importurilor.
Potrivit ministrului Alexander Tkachev, această măsură ar face ca preţurile produselor agricole să scadă cu mai mult de 15% într-o perioadă scurtă de timp, iar în cinci ani ar putea stopa importul de fructe de bază, cum ar fi merele, perele şi strugurii. În lunile de vară, legumele şi fructele au devenit deja cu 7,5% mai ieftine.
În prezent, Rusia cumpără mai multe soiuri de struguri de sezon din state foste membre ale URSS dar şi din America Latină (în special Chile şi Argentina). Pe de altă parte, importurile de mere se fac din Serbia, Moldova şi Belarus, iar perele sunt achiziţionate în majoritate din Liban, Maroc şi Turcia.
În primele şase luni ale anului 2017, Rusia a fost alimentată cu aproximativ 500 mii de tone de mere, cu 30% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Conform datelor oficiale, ruşii consumă în prezent mai puţine fructe şi legume importate. De fapt, după interzicerea importului de produse agricole din Uniunea Europeană, ponderea fructelor străine livrate Rusiei a scăzut cu mai mult de 50 procente, în timp ce suprafaţele cu pomi fructiferi au crescut cu mai mult de 40% în ultimele două sezoane.
Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, în anul 2016 au fost înfiinţate un număr total de 14.600 hectare de plantaţii noi. În acelaşi an, autorităţile ruse au alocat aproximativ 2,2 miliarde de ruble pentru proiecte de investiţii care vizează extinderea suprafeţelor. Costul de înfiinţare a unui hectar poate varia de la 400 mii la 3,5 milioane de ruble, în funcţie de teren şi soiurile cultivate. În anul 2017, suprafaţa noilor plantaţii va ajunge la 15.600 hectare.