Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Rămân francezii fără bere, pâine şi paste bio?

Publicat: 04 martie 2020 - 13:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Instanţele franceze au decis că mutageneza este inginerie genetică şi nu poate fi scutită de la principiul precauţiei, ceea ce pune un număr necunoscut de alimente ecologice cu riscul de a fi interzise.

Mutageneza este procesul prin care se produc modificări în structura şi funcţiile materialului genetic sub acţiunea factorilor mutageni. Acesta este mult mai rapid decât procesul de mutaţie naturală, fiind în acelaşi timp mai direcţionat decât tehnicile vechi precum hibridarea şi altoirea. Numai că, sub presiunea ecologiştilor, această tehnică de ameliorare genetică a fost asociată, deşi în mod incorect, cu transgeneza, proces prin care modificarea genomului unui organism este realizat prin inserarea de ADN dintr-o altă specie.

În Franţa, judecătorii Consiliului de Stat au decretat că mutageneza trebuie să fie supusă aceloraşi reglementări aplicate organismelor modificate genetic (OMG), dacă soiurile respective de plante au devenit mai tolerante la erbicide. La fel cum anumite plante transgenice sunt tolerante la glifosat, substanţa devenită inamicul public numărul unu pentru activiştii de mediu, spre disperarea fermierilor.

plante-laborator_bCurtea Europeană de Justiţie a decis în iulie 2018 că toate produsele obţinute prin mutageneză sunt de fapt organisme modificate genetic şi, în principiu, sunt supuse obligaţiilor prevăzute de Directiva 18/2001, recunoscută ca Directiva OMG. Această directivă fusese transpusă în legislaţia franceză, dar se aplica doar la produsele transgenice, ceea ce a permis excluderea tuturor organismelor obţinute prin mutageneză din reglementările generale privind OMG. Între timp, instanţele au ajuns la concluzia că nu are niciun sens ştiinţific şi au inclus mutageneza în aceeaşi categorie cu OMG, dacă există o rezistenţă la erbicid.

Invocând principiul de precauţie care se aplică tuturor celorlalte tehnici de inginerie genetică, Consiliul de stat a acordat guvernului şase luni pentru a modifica articolul D. 531-2 din codul mediului, iar în termen de nouă luni, guvernul va trebui să identifice soiurile de plante agricole obţinute prin mutageneză care au fost înscrise în catalogul oficial al plantelor cultivate fără să fi fost supuse procedurii de evaluare a riscurilor aplicabilă OMG-urilor.

O serie întreagă de alimentele obişnuite au fost create prin mutageneză, precum orez, mazăre, arahide, grapefruit, banane, manioc şi sorg. De asemenea, grâul editat genetic este folosit în industria de panificaţie, iar orzul la producţia de bere şi whisky. Dacă legislaţia va fi implementată după noile norme, asta înseamnă că francezii nu vor mai avea în comerţ bere, pâine sau paste bio. Majoritatea acestor alimente supuse procesului de mutageneză nu vor putea supravieţui unui proces de aprobare menit să reglementeze piaţa concurenţială, astfel încât este posibil ca fermierii să retragă soiurile în cauză din catalog şi să le suspende cultivarea.

Vizualizat: 1117 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

Nemţii susţin noile tehnologii de EDITARE GENETICĂ

Nemţii susţin noile tehnologii de EDITARE GENETICĂ

06 mai 2020 - 15:29

Ministrul german al alimentaţiei, agriculturii şi protecţiei consumatorilor, Julia Klöckner, şi-a exprimat speranţa că fermierii vor avea acces la editarea genomică, ca mijloc de inovare în agricultură şi pentru oportunităţile climatice pe care le-ar putea oferi.

Substanţele pe bază de EPOXICONAZOL vor fi RETRASE de pe piaţă!

Substanţele pe bază de EPOXICONAZOL vor fi RETRASE de pe piaţă!

23 aprilie 2020 - 12:55

Sezonul acesta ar putea fi ultimul în care fermierii din Uniunea Europeană şi Marea Britanie vor putea utiliza pentru aplicarea tratamentelor în câmp produse chimice care au în componenţa lor substanţa activă epoxiconazol.

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

08 aprilie 2020 - 17:07

Probabil aţi observat deja, de la prima privire, că FERMA arată complet diferit. Am decis să schimbăm grafica, dar şi modalitatea de redare a conţinutului, cu accent pe informaţiile esenţiale pentru ca totul să fie uşor de citit, mai atractiv, dar şi mult mai rapid - ştim că timpul este esenţial pentru fermieri!

Şeful APIA: CÂND ÎNCEPE plata SPRIJINULUI CUPLAT VEGETAL! SUMELE pe care le vor primi FERMIERII!

Şeful APIA: CÂND ÎNCEPE plata SPRIJINULUI CUPLAT VEGETAL! SUMELE pe care le vor primi FERMIERII!

07 aprilie 2020 - 15:26

SUBVENŢII APIA 2019. Fermierii români aşteaptă de la APIA subvenţiile cele mai consistente pe care le mai au de primit pentru anul 2019 şi din care nu le-a fost plătit până acum nici un leu: sprijinul cuplat vegetal. AGROINFO l-a întrebat pe şeful Agenţiei de Plăţi, Adrian Pintea, când vor ajunge aceşti bani la fermieri.

PESTE 2 MILIARDE de EURO de la Comisia Europeană pentru PLĂŢILE către FERMIERII ROMÂNI!

PESTE 2 MILIARDE de EURO de la Comisia Europeană pentru PLĂŢILE către FERMIERII ROMÂNI!

07 aprilie 2020 - 12:32

BANI PENTRU PLATA SUBVENŢIILOR AGRICOLE. România a primit în acest an de la Comisia Europeană peste două miliarde de euro din sumele utilizate de la bugetul de stat pentru plăţile directe în agricultură, a anunţat Ministerul Agriculturii.

EXCLUSIV. ŞEFII ANSVSA şi COLEGIULUI VETERINARILOR, MESAJ despre EFICIENŢA IVERMECTINEI (EVOMEC) în TRATAREA COVID-19!

EXCLUSIV. ŞEFII ANSVSA şi COLEGIULUI VETERINARILOR, MESAJ despre EFICIENŢA IVERMECTINEI (EVOMEC) în TRATAREA COVID-19!

06 aprilie 2020 - 14:54

EXCLUSIV AGROINFO. O ştire despre un posibil succes al unui medicament antiparazitar de uz veterinar în tratarea COVID-19 a început să circule în spaţiul public de două zile. AGROINFO a sesizat problema către ANSVSA şi Colegiul Medicilor Veterinari din România şi a solicitat şefilor celor două instituţii un punct de vedere oficial referitor la acest subiect.

Noi standarde privind etichetarea originii ingredientelor primare din alimente

Noi standarde privind etichetarea originii ingredientelor primare din alimente

02 aprilie 2020 - 18:40

La aproape doi ani de la adoptarea actului normativ de către Comisia Europeană, începând cu 1 aprilie 2020 au intrat în vigoare noile norme privind etichetarea originii ingredientelor primare din alimente.

AVERTIZAREA companiilor de DISTRIBUŢIE: RISC MAJOR DE SECURITATE ALIMENTARĂ!

AVERTIZAREA companiilor de DISTRIBUŢIE: RISC MAJOR DE SECURITATE ALIMENTARĂ!

01 aprilie 2020 - 21:40

SOLICITĂRI MĂSURI GUVERN. Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) cere, din nou, Guvernului României să ia măsuri urgente pentru a asigura aprovizionarea cu alimente a populaţiei.

CRIZA COVID-19. Comisia Europeană: MEDICAMENTELE VETERINARE sunt BUNURI ESENŢIALE!

CRIZA COVID-19. Comisia Europeană: MEDICAMENTELE VETERINARE sunt BUNURI ESENŢIALE!

30 martie 2020 - 14:13

Comisia Europeană a emis săptămâna trecută o comunicare privind punerea în aplicare a aşa-numitor "culoare verzi" pentru transportul de mărfuri, în cadrul măsurilor de gestionare a frontierelor pe fondul crizei provocate de pandemia cu coronavirus.

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

28 martie 2020 - 12:46

În trecerea lui devastatoare prin lume, CoVid-19, inamicul invizibil, va lăsa urme adânci. Obiceiurile alimentare, deprinderile de consum, comerţul, relaţiile sociale şi cele de muncă, transporturile şi multe altele se vor schimba.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!