Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Gata cu derogările pentru neonicotinoide?

Publicat: 24 ianuarie 2023 - 14:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cea mai înaltă instanţă a UE a hotărât să nu mai permită scutiri temporare pentru pesticidele neonicotinoide interzise, considerate a fi toxice pentru albine.

Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a confirmat că statele membre nu vor mai avea voie să acorde derogări care să permită temporar utilizarea seminţelor tratate cu produse de protecţie a plantelor "interzise în mod expres" de legislaţia UE.

Sentinţa a venit în urma unei cereri de anulare în faţa Curţii Administrative Belgiene privind derogarea acordată de Belgia pentru utilizarea acestor insecticide, considerate toxice pentru albine, la cultura sfeclei de zahăr. Solicitarea a fost formulată la iniţiativa organizaţiilor de mediu.

samanta-tratata-porumb_bProdusele de protecţie a plantelor în cauză - imidacloprid, clothianidin şi tiametoxam - aparţin unei clase de pesticide cunoscute sub numele de neonicotinoide, care sunt similare din punct de vedere chimic cu nicotina şi insectele ţintă.

Neonicotinoidele au fost criticate în ultimii ani pentru că au contribuit la declinul albinelor prin perturbarea simţului orientării, memoriei şi modului de reproducere. Restricţii parţiale privind utilizarea acestor produse pe culturile atractive pentru albine au fost impuse de Comisia Europeană în 2013, urmate de o interdicţie a tuturor utilizărilor în aer liber în 2018.

Cea mai recentă hotărâre se referă la şase autorizaţii emise de statul belgian pentru utilizarea acestor produse de protecţie a plantelor pe baza "situaţiilor de urgenţă" - în care pericolul sau ameninţarea la adresa producţiei vegetale sau a ecosistemelor nu poate fi controlat prin alte mijloace rezonabile.

Din acest motiv, Curtea a concluzionat că "în ceea ce priveşte seminţele tratate cu produse de protecţie a plantelor care conţin substanţe interzise în mod expres, legiuitorul [UE] nu a intenţionat să permită statelor membre să deroge de la o astfel de interdicţie expresă". În plus, hotărârea subliniază "obligaţia tuturor statelor membre de a lua toate măsurile necesare pentru a promova controlul dăunătorilor cu consum redus de pesticide, acordând prioritate metodelor nechimice ori de câte ori este posibil".

Potrivit unui raport recent al PAN Europe, ţările UE au acordat peste 230 de derogări pentru pesticide interzise în ultimii patru ani. Neonicotinoidele reprezintă aproape jumătate dintre acestea (47,5%).

Vizualizat: 515 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Larva gândacului de bălegar devine

Larva gândacului de bălegar devine "aliment" oficial

20 ianuarie 2023 - 10:37

Pentru pofiticioşii de insecte, încă o veste bună vine de la Comisia Europeană: larvele de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) au primit aprobarea pentru comercializare, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus acestă insectă pe lista alimentelor pentru comercializare şi consum uman. Astfel, larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă al cărei consum este permis în Uniunea Europeană din 2018, după viermii de făină, lăcustele migratoare și greierii de casă.

Termen cereri și acte pentru despăgubirile de secetă!

Termen cereri și acte pentru despăgubirile de secetă!

18 noiembrie 2022 - 13:38

Ordonanța de Urgență 157/2022, care prevede acordarea către fermieri de despăgubiri de secetă, a fost publicată în Monitorul Oficial 1111 din data de 17 noiembrie 2022.

Se pregăteşte prelungirea autorizaţiei pentru glifosat fără acordul statelor membre

Se pregăteşte prelungirea autorizaţiei pentru glifosat fără acordul statelor membre

16 noiembrie 2022 - 13:19

Statele membre UE au blocat încă o dată propunerea Comisiei de a prelungi autorizaţia de introducere pe piaţă a erbicidului glifosat cu încă un an, dar executivul UE urmează să aprobe în continuare o reînnoire intermediară până la jumătatea lunii decembrie.

MADR: Modificări la Programul național pentru irigații!

MADR: Modificări la Programul național pentru irigații!

14 noiembrie 2022 - 23:24

Ministerul Agriculturii propune o serie de modificări ce vizează Programul naţional de reabilitare și/sau înființare a infrastructurii principale de irigaţii și infrastructurii de desecare și drenaj.

Decizie de ultimă oră Comisia Europeană: Reguli și mai stricte pentru pesticide!

Decizie de ultimă oră Comisia Europeană: Reguli și mai stricte pentru pesticide!

28 septembrie 2022 - 23:35

Comisia Europeană a anunţat că statele membre au sprijinit, pe 27 septembrie, propunerea Comisiei de a reduce limitele maxime de reziduuri (LMR) pentru două pesticide neonicotinoide - clotianidină şi tiametoxam - despre care se ştie că au efecte adverse asupra albinelor.

Preț mai mic la energia electrică și pentru producătorii din agricultură și industria alimentară!

Preț mai mic la energia electrică și pentru producătorii din agricultură și industria alimentară!

27 septembrie 2022 - 19:45

Senatul a extins lista beneficiarilor de preţ plafonat pentru consumul de energie realizat până la 31 august 2023.

ULTIMA ORĂ: Decizie AFIR, după terminarea banilor pentru primele de asigurare agricolă

ULTIMA ORĂ: Decizie AFIR, după terminarea banilor pentru primele de asigurare agricolă

23 septembrie 2022 - 17:59

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit deja aproape 4.000 de cereri de finanţare pentru decontarea primelor de asigurare agricolă, în valoare de 17 milioane de euro, peste 110% din alocarea sesiunii. Anunțul AFIR pentru fermierii care nu au apucat să depună cereri! 

Noi sume maxime eligibile pentru proiectele cu fonduri europene!

Noi sume maxime eligibile pentru proiectele cu fonduri europene!

22 septembrie 2022 - 22:32

Începând cu 13 septembrie 2022, autoritățile publice și Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații își pot crește cu 25% valoarea proiectelor aflate în curs de implementare, conform OUG 64/2022, dar fără a depăși valoarea sprijinului nerambursabil din noua versiune a PNDR 2020.

Cine primește mai mulți bani din PNDR 2020!

Cine primește mai mulți bani din PNDR 2020!

22 septembrie 2022 - 22:04

Cum a reîmpărțit MADR peste 130 de milioane de euro din PNDR 2020 și cine poate primi mai mulți bani. AFIR estimează că aproape 2.400 de proiecte vor solicita actualizarea prețurilor.

Fermierii riscă să rămână fără despăgubiri! Cât durează constatarea pagubelor produse de secetă

Fermierii riscă să rămână fără despăgubiri! Cât durează constatarea pagubelor produse de secetă

22 septembrie 2022 - 19:54

În multe zone din țară, fermierii așteaptă de o lună și jumătate întocmirea proceselor verbale pentru constatarea pagubelor generate de seceta pedologică, susțin reprezentanții fermierilor. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii