PE CONT PROPRIU ÎN LUPTA ÎMPOTRIVA COVID-19. Fermierul arădean Dimitire Muscă îşi izolează o parte din angajaţi în ferme, de teama noului coronavirus. Ce spune acesta despre DSP Arad, după ce o angajată din ferma de la Macea a murit, fiind confirmată cu COVID-19!
O angajată a fermei de porci din Macea, care aparţine de Complexul Agroindustrial Curtici, a murit în data de 26 martie 2020. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat pe 28 martie, adică după două zile de la decesul femeii, că aceasta, în vârstă de 60 de ani, a fost internată în secţia de boli infecţioase Arad din data de 25.03.2020, apoi transferată în ATI în aceeaşi zi. Recolta pentru COVID-19 a fost făcută în data de 25.03.2020, şi rezultatul pozitiv a venit în 26.03.2020, data în care femeia a decedat. Autorităţile au mai precizat că pacienta suferea de mai multe boli grave, având şi patologie asociată cu diabetul zaharat şi hipertensiune arterială. A fost decesul cu numărul 29 cauzat de COVID-19 anunţat de autorităţile române.
Presa locală din Arad, care citează surse din sistemul medical, avertizează că Macea ar putea deveni un nou focar de infecţie, iar cei de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad par depăşiţi de situaţia din judeţ. Jurnaliştii din Arad citează persoane din familia femeii decedate care susţin că au aflat de infectarea acesteia cu coronavirus abia după două zile de la deces, deşi rezultatul testului era ştiut de autorităţi chiar din ziua decesului, aşa cum reiese clar din comunicatul oficial.
Dimitrie Muscă, administratorul CAI Curtici, a declarat pentru AGROINFO că NU a fost contactat de nimeni de la DSP Arad pentru a face o anchetă epidemiologică şi a identifica persoanele cu care femeia a intrat în contact la locul de muncă.
Acesta ne-a mai spus că fosta sa angajaţă lucra „de-o viaţă” la maternitatea de scroafe din Macea, unde sunt trei angajaţi, plus patru medici veterinari şi trei tehnicieni, care intră în contact cu toţi angajaţii fermei. Din fericire, nici unul dintre aceştia nu a prezentat simptome de boală până acum, iar ceilalţi membri ai familiei femeii infectate cu COVID-19 nu sunt angajaţi ai fermei de porci din Macea.
Cei de la DSP nu ne-au contactat, din contră, s-a dus şeful de complex să îi facă şi lui testul şi nu au vrut să îi facă, numa dacă îl bagă în salon cu ceilalţi infectaţi, şi atunci sigur că nu a vrut. DSP-ul nu s-a dus să-i ia în evidenţă nici pe cei din familie, cu care a mâncat din aceeaşi farfurie sau la masă.
Noi suspicionăm că doamna s-a infectat la spital, pentru că a stat în salon cu persoane infectate, pentru că cei din familia femeii, încă patru persoane - fiica, ginerele, soţul şi nepoata - nu au nici o problemă. Familia nu a fost testată, dar vorbim zilnic cu ei şi spun că nu au nici un fel de simptome. Chiar dacă nu ar fi luat coronavirusul din spital, doamna a fost ultima dată la lucru pe 21 martie. La maxim 14 zile ar trebui să apară simptome la cei cu care a intrat în contact, până acum ar fi trebuit să apară ceva la familie sau la ceilalţi angajaţi, dar sunt toţi bine. Au trecut deja 10 zile şi nici familia, nici colegii nu au absolut nimic, nici doctorii sau tehnicienii din fermă, a declarat Dimitrie Muscă pentru AGROINFO.
Potrivit acestuia, CAI Curtici are, în total, 350 de angajaţi în toate fermele şi unităţile de industrie alimentară.
Facem echipe care lucrează în complex o lună de zile, nu mai ies din complex, şi ceilalţi pleacă în concediu, nu mai intră în complex. La Iratoş s-a făcut deja aşa, şi la Olari facem tot de astăzi (30 martie-n.red.). Acum negociem cu oamenii, sper să îi convingem. Am pregătit locuri de cazare, am cantină, le cumpărăm haine pentru dormit. Sperăm să nu dureze o viaţă treaba asta, a explicat Dimitrie Muscă, pentru AGROINFO.
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!
Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro
CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo