Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Luaţi MĂSURI URGENTE ca să ASIGURĂM HRANA POPULAŢIEI cu PRODUSE ROMÂNEŞTI!

Publicat: 25 martie 2020 - 12:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SPRIJINIŢI PRODUCĂTORII ROMÂNI! Federaţia Naţională a Lucrătorilor şi Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt cer implicarea imediată a autorităţilor pentru a găsi pârghiile de colectare și distribuire a produselor românești în supermarketuri, în contextul restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Reprezentanţii celor două organizaţii propun măsuri urgente prin care producătorii români să îşi poată vinde produsele şi să fie asigurat fluxul de marfă din producţia autohtonă către populaţie.

Redăm mai jos comunicatul transmis de cele două organizaţii către AGROINFO:

În contextul pandemiei de COVID-19, care a dus la măsuri de protecţie a populaţiei şi, ca urmare, a imposibilităţii ca producătorii agricoli să îşi poată comercializa marfa prin intermediul pieţelor agro-alimentare sau prin pieţele de en-gros, Federaţia Naţională a Lucrătorilor şi Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt consideră că se impun unele măsuri care să ducă la asocierea micilor producători, astfel încât să le asigure capitalul de lucru prin comercializarea produselor.

În acest sens, avansăm următoarele propuneri:

  • 1. Identificarea, prin intermediul Direcţiilor Agricole şi ale Primăriilor, a produselor şi cantităţilor de produse disponibile pentru comercializare;
  • 2. Identificarea, prin intermediul Direcţiilor Agricole, Primăriilor, a asociaţiilor de producători, cooperativelor, societăţilor comerciale care să preia şi să distribuie produsele vegetale obţinute în fermă, care să fie acreditate de către Ministerul Agriculturii pentru comercializarea legumelor şi fructelor;
  • 3. Ministerul Agriculturii să solicite marilor comercianţi (supermarket-uri, hypermarket-uri) necesarul de produse vegetale proaspete (legume şi fructe), în vederea achiziţionării acestora de pe piaţa internă - măsură care are ca scop asigurarea vânzării legumelor şi fructelor proaspete;
  • 4. Punerea la dispoziţie a unei platforme on-line prin intermediul căreia comercianţii, firmele de catering, hotelurile să poată comanda legume şi fructe direct de la producători - măsură care are ca scop asigurarea vânzării legumelor şi fructelor proaspete, monitorizarea preţurilor de vânzare de către producători, dar şi de comercializare de către comercianţi;
  • 5. Scutirea de la plata impozitului pe venit şi de la plata impozitelor pe terenuri şi utilaje agricole numai pentru producătorii agricoli care comercializează legumele şi fructele prin forme asociative (asociaţii, cooperative, societăţi comerciale);
  • 6. Subvenţionarea de către stat a motorinei utilizate în fermă pentru producerea de legume (sere, solarii), a energiei electrice, a apei pentru irigat, precum şi a inputurilor necesare producţiei (seminţe, substanţe necesare producţiei);
  • 7. Asigurarea, contra cost, a transportului produselor agricole, acolo unde se solicită, precum şi asigurarea fluxului de ambalaje în vederea comercializării contra cost.

Măsurile propuse sunt de natură să încurajeze asocierea, să asigure fluxul necesar de legume şi fructe populaţiei, să asigure marfa de calitate produsă de către producătorii români în marile reţele de magazine, dar şi în magazinele mici de cartier, fapt ce va duce la o creştere a încasării TVA din produsele agricole, şi, totodată, va asigura producţia de legume şi fructe, fără ca statul să vină în mod direct cu vreun ajutor material, ajută fermierii indirect prin măsurile dispuse.

Preşedinte FNL - Horaţiu Raicu
Preşedinte SPA Olt - Ion Păunel

Fructe ÅŸi legume_b

Vizualizat: 5692 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!