Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ADEVĂRUL despre AJUTORUL de 100.000 DE EURO pentru FERMIERII AFECTAŢI DE CRIZA COVID-19!

Publicat: 01 aprilie 2020 - 23:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AJUTOARE STAT FERMIERI. Comisarul european pentru Agricultură Janusz Wojciechowski a prezentat, la videoconferinţa cu miniştrii Agriculturi din UE, pe 25 martie 2020, măsurile adoptate de Comisia Europeană în sprijinul fermierilor din UE de la începutul pandemiei de coronavirus.

A vorbit despre „dificultăţi şi presiuni tot mai mari” cu care se confruntă fermierii europeni, şi „o situaţie care se schimbă rapid”. „Suntem pregătiţi să luăm şi mai multe măsuri când va fi necesar”, a mai spus acesta.

Pe scurt, de la începutul crizei generate de COVID-19, Comisia a adoptat trei măsuri importante pentru sectorul agroalimentar din UE:, potrivit unui comunicat al Comisiei:

  • Prelungirea termenului pentru depunerea cererilor de plată pentru plăţile directe acordate fermierilor pentru anul 2020, de la 15 mai, până la 15 iunie 2020;
  • Ajutoare de stat mai mari: prin Cadrul Temporar privind ajutoarele de stat, adoptat recent, de la izbucnirea crizei COVID-19, fermierii pot primi ajutoare de stat de maximum 100.000  de euro pe fermă, respectiv maximum 800.000 de euro pentru companiile procesatoare din sectorul agroalimentar. La aceste sume pot fi adăugate ajutoare de minimis, care sunt ajutoare financiare ce pot fi acordate din bugetul naţional pentru anumite sectoare din agricultură, fără a avea nevoie de aprobarea prealabilă a Comisiei. Plafonul pentru ajutoarele de minimis a crescut recent la 20.000 de euro (până la 25.000 de euro în anumite cazuri). Aceasta înseamnă că sprijinul total din bugetul naţional care poate fi acordat conform cadrului temporar poate ajunge până la 120.000 (sau 125.000 de euro) pe fermă.
  • Fluxul continuu de bunuri agroalimentare pe teritoriul UE: Comisia se coordonează îndeaproape cu Statele Membre UE pentru a asigura funcţionarea pieţei unice prin crearea unor „culoare verzi”. Pe aceste „culoare verzi”, trasate pe baza punctelor cheie de frontieră, controalele vamale nu vor dura mai mult de 15 minute. Mărfurile agroalimentare vor fi transportate pe teritoriul UE pe aceste culoare verzi.

AGROINFO a cerut un punct de vedere legat de aceste ajutoare de stat secretarului de stat în MADR Emil Dumitru:

Există o comunicare a Comisiei care este într-o continuă schimbare, aceste ajutoare sunt destinate în primul rând sectoarelor care se află în dificultate financiară.

Toate propunerile Comisiei sunt legate de măsuri de ajutor de stat din bani naţionali. Statele care aleg susţinerea anumitor sectoare care se află în dificultate vor ananliza în funcţie de nevoile de finanţare, pentru că, practic, aceste granturi sunt nişte subvenţii directe şi fermierii trebuie să îndeplinească nişte condiţii, că au suferit pierderi de venit ca urmare a acestei situaţii excepţionale. Este prematur să discutăm acum cum vor fi acordate aceste ajutoare.

Există o comunicare a Comisiei cu liniile de finanţare din bugetul naţional, ca să nu afecteze concurenţa între diverse state membre, dar statul membru va decide dacă să activeze sau nu această măsură, în raport de o analiză pe fiecare filieră de produs. Este prematur să discutăm astăzi despre o astfel de schemă, trebuie să vedem că avem un sector afectat ca urmare a COVID şi abia după aceea sigur că vom targe nişte concluzii şi vom lua nişte decizii politice.

Nu spune niciunde Comisia că trebuie să dai 100.000 de euro, ci spune că până la acea sumă şi în funcţie de nişte criterii de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească fiecare fermier. Criteriile se stabilesc de fiecare stat membru, dar cu respectarea tuturor prevederilor comunicării şi regulamentelor Comisiei cu privire la ajutoarele de stat. Ca să ajungem la o situaţie de ajutor de stat în sectorul vegetal, de exemplu, trebuie să constatăm că este o pierdere provocată de această situaţie de criză.

Şi ajutoarele de minimis se acordă tot din bugetele naţionale, nu sunt bani de la Uniunea Europeană. Pentru ajutoarele de minimis, statul poate acorda 1,5% din totalul anvelopei de plăţi directe pe trei ani. Noi avem deja în derulare nişte ajutoare de minimis pe care le finanţăm, cum sunt ajutorul de minimis la tomate, la usturoi, la lâna de oaie.

Sigur că avem în vedere situaţia fermierilor români, ne preocupă, şi Ministerul Agriculturii va scrie un schelet de act normativ, dar ca acesta să producă efecte, trebuie să fundamentăm care sunt sectoarele aflate în dificultate şi care sunt potenţialii beneficiari eligibili care au suferit pierderi, iar pierderile vor fi vizibile în evidenţele contabile ale fiecărui fermier, a declarat Emil Dumitru pentru AGROINFO.

european money_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Vizualizat: 3113 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

REGULI DE PANEDMIE PENTRU MĂSURATUL OILOR! Să trimitem oile cu mască şi mănuşi!?

REGULI DE PANEDMIE PENTRU MĂSURATUL OILOR! Să trimitem oile cu mască şi mănuşi!?

05 mai 2020 - 15:12

URCATUL OILOR LA MUNTE. Restricţiile impuse de autorităţi din cauza pandemiei de coronavirus schimbă şi tradiţiile crescătorilor de ovine.

FENDT şi-a reluat activitatea la fabricile din Germania

FENDT şi-a reluat activitatea la fabricile din Germania

04 mai 2020 - 18:27

Producătorul de tractoare şi utilaje agricole FENDT a anunţat reluarea producţiei la o serie de linii de asamblare din Germania, care au fost închise temporar din cauza pandemiei de Covid-19.

LEGUMICULTORII, AMENINŢAŢI de CRIZĂ. Malagrow România: Doar agricultorii PROFESIONIŞTI vor rămâne în COMPETIŢIE!

LEGUMICULTORII, AMENINŢAŢI de CRIZĂ. Malagrow România: Doar agricultorii PROFESIONIŞTI vor rămâne în COMPETIŢIE!

29 aprilie 2020 - 19:01

CALITATE MAXIMĂ CU COSTURI MICI, Producătorii de legume care nu oferă calitatea maximă la cel mai scăzut preţ nu vor face faţă competiţiei şi nu vor rezista pe piaţă, în contextul actualei crize economice, consideră Csaba Éber, directorul comercial al companiei Malagrow.

Rusia suspendă exporturile de cereale

Rusia suspendă exporturile de cereale

27 aprilie 2020 - 12:30

Ministerul rus al agriculturii a anunțat duminică (26 aprilie) că suspendă exportul de grâu, porumb, secară şi orz până la 1 iulie, aparent ignorând avertismentele organizațiilor internaționale care cer țărilor să nu perturbe lanțurile globale de aprovizionare cu alimente în timpul pandemiei actuale COVID-19.

Vaccinul împotriva COVID-19 şi legătura cu AGRICULTURA

Vaccinul împotriva COVID-19 şi legătura cu AGRICULTURA

22 aprilie 2020 - 10:48

Nu mai puţin de 3 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 pe săptămână până în iunie? Este ceea ce şi-a propus să realizeze una dintre cele mai mari companii de ţigarete din lume...

10 milioane euro pentru reducerea controlată a producţiei de lapte

10 milioane euro pentru reducerea controlată a producţiei de lapte

15 aprilie 2020 - 11:34

Liderii sectorului produselor lactate din Franţa i-au îndemnat pe fermieri să reducă producţia de lapte în următoarele săptămâni pentru a uşura presiunea asupra acestei industrii serios afectate din cauza pandemiei de coronavirus.

Notă informativă a Comisiei Europene cu privire la COVID-19

Notă informativă a Comisiei Europene cu privire la COVID-19

11 aprilie 2020 - 16:52

Criza declanşată de apariţia COVID-19 continuă să afecteze economiile europene într-o manieră destul de agresivă. Iată ce spune ultimul raport al Comisiei Europene, publicat zilele trecute.

OPRIŢI EXPORTURILE de CEREALE! MAI AVEM DOAR 700.000 TONE de GRÂU, CU TOT CU REZERVA DE STAT!

OPRIŢI EXPORTURILE de CEREALE! MAI AVEM DOAR 700.000 TONE de GRÂU, CU TOT CU REZERVA DE STAT!

08 aprilie 2020 - 20:57

CIRC FĂRĂ PÂINE! Consilierul onorific al premierului Ludovic Orban, deputatul Remus Borza, avertizează că în România urmează o criză alimentară. Acesta afirmă că stocurile de grâu şi de carne sunt insuficiente pentru a hrăni populaţia, iar anul agricol 2020 se anunţă slab, din cauza secetei, şi propune suspendarea exporturilor de cereale pe perioada stării de urgenţă.

FERMIERII cer DECLARAREA STĂRII de CALAMITATE din cauza SECETEI! PRODUCŢIA de CEREALE din 2020, în PERICOL!

FERMIERII cer DECLARAREA STĂRII de CALAMITATE din cauza SECETEI! PRODUCŢIA de CEREALE din 2020, în PERICOL!

08 aprilie 2020 - 19:04

RISC PENTRU SECURITATEA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) solicită, din nou, autorităţilor române sprijin pentru soluţionarea problemelor grave cu care se confruntă fermierii din sectorul vegetal în această perioadă.

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

08 aprilie 2020 - 17:07

Probabil aţi observat deja, de la prima privire, că FERMA arată complet diferit. Am decis să schimbăm grafica, dar şi modalitatea de redare a conţinutului, cu accent pe informaţiile esenţiale pentru ca totul să fie uşor de citit, mai atractiv, dar şi mult mai rapid - ştim că timpul este esenţial pentru fermieri!

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Noua serie de tractoare Valtra F, prezentată la Agritechnica 2019, destinată fermelor pomicole şi viticole poate fi comandată în două variante de ecartament (1,5 şi 1,3m), are o putere de la 75 la 105CP, un motor cu o capacitate cilindrică de 3,4litri şi o transmisie cu 24 viteze înainte/înapoi sau 24/12 înainte/înapoi. Seria F de tractoare Valtra va fi disponibilă pentru piaţa din România în a doua jumătate a anului viitor.

 

Interviu cu George Tănase - brand manager Valtra, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii