Adama
AGRICOVER

“Ziua Dunării” la Galaţi

Publicat: 29 iunie 2011 - 13:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii a organizat două expoziţii la eveniment

“Ziua Dunării” este sărbătorită în fiecare an la 29 iunie. Complexul Muzeal de Şiinţele Naturii din Galaţi a organizat, cu acest prilej, o suită de manifestări, legate de acest eveniment.

Astfel, Secţia “Acvariu” a pregătit publicului larg o expoziţie de peşti vii din arealul dunărean. În paralel, Secţia “Muzeu” oferă gălăţenilor o incursiune în mirifica lume a vieţuitoarelor, prin expoziţia cu tema “Migraţia în lumea animală”, în care sunt prezentate, îndeosebi, speciile de păsări care trăiesc în bazinul dunărean. "Dorim ca, în acestă zi specială, să determinăm publicul larg să conştientizeze importanţa fluviului Dunărea. Dacă protejăm Dunărea, protejăm şi speciile de peşti care trăiesc în apele ei. Fluviul  oferă speciilor de păsări un cadru ideal în care ele trăiesc, multe dintre speciile migratoare există datorită Dunării”, a declarat presei, Camelia Burluc, manager al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.
Acvariul de la Galaţi cuprinde un număr de 27 specii de peşti din bazinul inferior al Dunării, expuse într-un sistem închis de 75.000 litri de apă (50 la sută din volumul total de apă al acvariului), printre acestea fiind specii migratoare vulnerabile sau periclitate, specii semi-migratoare, supuse restrângerii arealului geografic şi specii endemice în bazinul dunărean.

„În tot bazinul Dunării trăiesc circa 15.000 specii de vieţuitoare, dintre care 100 specii de peşti şi circa 180 specii de păsări. Din păcate, 20 dintre speciile de peşti din bazinul Dunării inferioare suferă în prezent de restrângerea arealului lor geografic. Periclitarea multor specii de peşti din bazinul dunărean este deosebit de gravă şi de aceea ne dorim să transmitem un mesaj de protejare a spaţiului Dunării prin aceste acţiuni educative”, a continuat Camelia Burluc.

Dunărea_b

29 iunie este declarată “Ziua Dunării” în întreg bazin al bătrânului fluviu, fiind sărbătorită de la izvoare şi până la vărsarea în mare. Iniţiativa a aparţinut Comisiei pentru Protecţia fluviului Dunărea. Primul document programatic datează din anul 1986 – Declaraţia de la Bucureşti. În ideea de a răspunde cu proptitudine la problemele fluviului, pe data de 29 iunie 1994, s-a semnat la Sofia Convenţia fluviului Dunărea, la care au aderat statele dunărene.

În acest an, “Ziua Dunării” are o semnificaţie deosebită, deoarece coincide cu adoptarea Strategiei Dunării a Uniunii Europene. Acest set de politici şi iniţiative adoptate de UE va afecta vieţile a mai mult de 100 de milioane de europeni care trăiesc în bazinul Dunării şi în regiunile învecinate.
“Ziua Dunării” a fost organizată pentru prima data în anul 2004.


Vizualizat: 3171 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune

Pe stabilimentul fostului IAS Gherla, chiar în locul în care a activat la un moment dat şi regretatul Mircea Ciurea, tânărul clujean Bogdan Vereş a pus bazele unei ferme de elită despre care am putea spune că este unicat în România. Împreună cu soţia sa, Adriana, acesta deţine în prezent un efectiv de 500 de capete de bovine Angus, cu tineret cu tot, şi lucrează 150 de hectare de teren arabil, pentru asigurarea furajelor. Pe lângă asta, exploatează şi 250 de hectare cu păşune. Căci, din primăvară şi până când vin zăpezile, animalele sunt ţinute pe pajiște.

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune Ionuț Georgescu: Cu Massey Ferguson tehnologia este la ea acasă! AGRARIA 2023, la ora bilantului

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii