Aproximativ 300 de hectare de teren vor fi împădurite în acest an, potrivit Mişcării naţionale de împădurire „Plantăm fapte bune în România!”, iniţiată de Asociaţia EcoAssist, aceeaşi care anul trecut a finalizat campania de curăţenie naţională Let's Do It, Romania!
Deocamdată au fost realizate plantări pilot în 4 judeţe (Argeş, Ialomiţa, Mehedinţi şi Timiş) cu implicarea a 1.230 voluntari, 5 ONG-uri de mediu, 3 Instituţii ale Prefectului, 3 Inspectorate Şcolare Judeţene, 2 Inspectorate Judeţene de Jandarmi, 4 Direcţii Silvice, 7 administraţii publice locale, respectiv 6 companii private.
Pentru a îmbunătăţi calitatea aerului pe care îl respiră copiii din România, care sunt expuşi la un aer de până la de două ori mai poluat decât limita maximă admisă de normele din domeniu. mişcarea „Plantăm fapte bune în România!” anunţă acţiuni de împădurire în 22 octombrie, 29 octombrie, 5 noiembrie si 12 noiembrie. În această toamnă organizatorii „Plantăm fapte bune” vor porni împăduriri în 6 judeţe (Mureş, Satu Mare, Timiş, Argeş, Ialomiţa şi Vaslui).
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a evidenţiat, prin intermediul unor studii recent efectuate, că poluarea atmosferică are un impact negativ asupra mortalităţii infantile datorate infecţiilor respiratorii. În plus, expunerea la poluanţii atmosferici creşte incidenţa infecţiilor respiratorii şi agravează astmul la copil.
Un studiu efectuat de Centrul pentru politici durabile „Ecopolis” arată că în România, în 2009, 633 de copii sub un an au murit din cauza unor boli ale sistemului respirator, în perioada 2004-2009 numărul de decese ajungând la 4.863.
Copiii sunt mult mai vulnerabili decât adulţii la efectele adverse generate de poluarea atmosferică.
Agerpres