La acţiunea de azi a Alianţei RO-PAC 2014-2020, LAPAR nu participă şi nici nu este de acord cu varianta propusă de Alianţa RO-PAC, privind PNDR 2014-2020, a transmis Liga Asociaţiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR) printr-un comunicat de presă.
Alianţa RO PAC a finalizat un document comun ce cuprinde viziunea membrilor Alianţei asupra agriculturii României după 2013, document menit să ajute demersurile MADR de a concepe noul PNDR 2014-2020.
Propunerea de PNDR realizată de organizaţiile de producători agricoli din România membre ale Alianţei RO PAC va fi prezentată public în 26 septembrie 2013, la USAMV Bucureşti, Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, începând cu ora 12.00.
Deşi iniţial a fost comunicat faptul că Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, va prezenta orientările strategice ale agriculturii României în perioada 2014-2020, la orele 10:00 LAPAR a trimis un comunicat de presă care dezminte această informaţie.
„La acţiunea de azi a Alianţei RO-PAC 2014-2020, LAPAR nu participă şi nici nu este de acord cu varianta propusă de Alianţa RO-PAC, privind PNDR 2014-2020, întrucât lucrarea respectivă are un caracter populist, nereal şi care se opune performanţei şi dezvoltării”, arată comunicatul LAPAR.
Laurenţiu Baciu susţine că decizia nu a fost luată astăzi sau ieri, ci în urmă cu două săptămâni, după ce în urma a patru runde de negocieri interesele celor pe care îi reprezintă erau subclasate faţă de interesele altor sectoare. „Am participat la patru runde de negocieri şi nu am ajuns la nici un numitor comun în ceea ce priveşte subvenţiile din sectorul vegetal. Nu mi se pare normal să luăm bani de la producţia vegetală ca să dăm la infrastructură sau în altă parte. Programul RO PAC este în contradictoriu şi cu ce s-a obţinut ieri la Bruxelles. Pentru noi este mai favorabil PNDR-ul Ministerului, decât cel al RO PAC, aşa că nu susţinem programul propus de ei şi nici nu participăm la conferinţă”, ne-a declarat Laurenţiu Baciu.