Adama
Agreena
AGRICOVER

Tradiţii şi obiceiuri. Boboteaza în Calendarul popular

Publicat: 05 ianuarie 2016 - 17:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Potrivit tradiţiei, în Ajunul Bobotezei se purifică oamenii şi gospodăriile, prin stropirea acestora cu apă sfinţită. De asemenea, se desfăşoară practici de stimulare a rodului pământului (colindul cu Chiraleisa), dar sunt impuse şi interdicţii pentru a asigura bunăstarea şi sănătatea credincioşilor în noul an. 

Bătrânii spun că în Ajun, fetele mari ar trebui să postească ca să aibă bărbaţi buni şi cuminţi, iar femeile fac piftie ca să le fie tot anul faţa fragedă ca piftia. La sfinţirea caselor şi creştinilor de către preot, fetele încearcă să fure fire de busuioc din găleata cu agheasmă, ca să le pună la cap şi să-şi viseze ursitul, în acelaşi scop, fetele, văduvele şi flăcăii tomnatici iau un fir de busuioc de la preot, îl leagă cu aţă, lână sau mătase roşie şi îl poartă cu ei pentru a fi ocrotiţi.

Vremea de Bobotează
Atât Ajunul, cât şi Boboteaza sunt favorabile şi prognozelor meteorologice. Este îndătinată tradiţia la români că dacă Ajunul Bobotezei este ploios, tot anul va fi ploios, iar încotro stropeşte preotul cu busuiocul, de acolo vor veni ploile peste an. De asemenea, dacă în ziua de Bobotează este vreme frumoasă sau va bate crivăţul, oamenii cred că va fi un an îmbelşugat şi o vară frumoasă.

Sfinţirea apei
Între riturile de cinstire a sfinţirii apei, datina cea mai importantă este Sfinţirea cea Mare a Apei (Agheasma Mare), săvârşită de preoţi în biserică, lângă o fântână sau o apă curgătoare. După ce este adusă acasă, agheasma este luată pe nemâncate de credincioşi, având un rol purificator şi sfinţitor. În acelaşi scop, oamenii stropesc vitele şi hrana lor sau "botează" sămânţa care va fi semănată. Virtuţile purificatoare ale apei sfinţite se extind asupra gospodăriei şi anexelor.

Iordănitul, Încurarea sau întrecerea cailor şi Ardeasca
Legate de aceste însuşiri purificatoare şi sacralizante ale aghesmei sunt şi cele trei obiceiuri specifice acestei zile: Iordănitul, Încurarea sau întrecerea cailor şi Ardeasca.
Iordănitul este un obicei practicat de feciorii satului care umblă întreaga noapte de Ajun pe la casele sătenilor ce au fete de măritat şi le fac urări de sănătate şi belşug, stropindu-le cu apă sfinţită.
Un al doilea obicei este Încurarea cailor, ce se păstrează încă în Mehedinţi. În cadrul acestuia cei mai buni cai ai sătenilor sunt puşi la întrecere, iar tinerii călare, având în mână un steag, merg pe la casele oamenilor, stropindu-le cu apă rostind urarea de belşug, şi prosperitate: "Cum aruncăm apa, aşa să fie holda bogată!"
Obiceiul Ardeasca se practică în Bucovina şi Munţii Apuseni. După sfinţirea apei, feţele şi flăcăii satului luau câte un tăciune de la focul săcăluşelor (bucăţi de lemn folosite pentru priponitul vitelor sau care se puneau cailor nărăvaşi în gură la potcovire) şi mergeau cu tăciunele într-un loc deschis ori înalt, făcând un foc mare. Tinerii înconjurau focul şi jucau în jurul lui, iar când se potolea, săreau peste el. Denumirea obiceiului şi asocierea celor două elemente, apa şi focul, indică simbolismul lor purificator şi, deopotrivă, virtuţile lor stihiale de menţinere şi stimulare a vieţii.
sursa: crestinortodox.ro

Vizualizat: 1520 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Veste bună pentru micii crescători de animale!

Veste bună pentru micii crescători de animale!

16 aprilie 2024 - 09:13

Un târg de animale cunoscut printre micii crescători și-a redeschis porțile sâmbătă, 13 aprilie 2024.

Fermierii români, protest ASTĂZI!

Fermierii români, protest ASTĂZI!

15 aprilie 2024 - 14:42

Proteste spontane ale fermierilor afectați de sistemul antigrindină Lipsa măsurilor concrete din partea autorităților au determinat fermierii impactați de efectele sistemului antigrindă să organizeze, astăzi, 15 aprilie 2024, proteste spontane în zonele punctelor de lansare a rachetelor, informează un comunicat al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, transmis Agroinfo

Poftim din România! Vatra Satului

Poftim din România! Vatra Satului

13 martie 2024 - 19:05

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează, în perioada 15-17 martie 2024, Târgul „Poftim din România - Vatra Satului în sectorul 4”, în partneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia.

Târgul Poftim din România - Mărțișor de București: Gusturi și Meșteșuguri Românești

Târgul Poftim din România - Mărțișor de București: Gusturi și Meșteșuguri Românești

29 februarie 2024 - 13:22

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează, în partneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, în perioada 01-03 martie 2024, Târgul „Poftim din România - Mărțișor de București: Gusturi și Meșteșuguri Românești”.

Mica Unire a producătorilor români

Mica Unire a producătorilor români

24 ianuarie 2024 - 06:57

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, târgul de produse tradiționale românești „Mica Unire a producătorilor români”. Evenimentul se va desfășura cu ocazia sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române, în curtea MADR, în perioada 26 -28 ianuarie 2024, expozanții oferind consumatorilor o varietate largă de produse tradiționale.

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2024

Participarea României la expoziția internațională Săptămâna verde 2024

21 ianuarie 2024 - 20:17

În perioada 19-28 ianuarie 2024, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 88-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2024” (Grüne Woche). Anual, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) participă la această expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, în cadrul căruia experți din MADR promovează produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.

Ajunul Crăciunului - tradiții și superstiții

Ajunul Crăciunului - tradiții și superstiții

24 decembrie 2023 - 19:28

Ajunul Crăciunul este sărbătorit pe data de 24 decembrie și este o zi în care se fac ultimele pregătiri pentru Crăciun. Potrivit tradiției, în această zi oamenii pot respecta unele superstiții pentru ca totul să le meargă mai bine în anul care vine. Ajunul Crăciunul reprezintă și ultima zi din postul Crăciunului, când se pot consuma doar preparate din fructe și legume.

SkyLine Events și Expo Industry Satu Mare vă invită la Agro Expo Satu Mare ediția a III-a

SkyLine Events și Expo Industry Satu Mare vă invită la Agro Expo Satu Mare ediția a III-a

13 noiembrie 2023 - 12:11

În perioada 8-10 Martie 2024 se va desfășura Agro Expo Satu Mare, un eveniment de excepție dedicat promovării și prezentării utilajelor agricole, de grădină, zootehnie și industrie alimentară. Cu edițiile anterioare am pus baza pentru un eveniment regional : Satu Mare, Maramureș, Sălaj si Bihor.

Anunț Ministerul Agriculturii!

Anunț Ministerul Agriculturii!

12 noiembrie 2023 - 19:32

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în perioada 15-19 noiembrie 2023, în curtea instituției, „Târgul de lăsatu’ secului”. Organizat cu sprijinul Asociației „Produs de Cluj”, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

Saivan făcut scrum! 3000 de ovine arse de vii!

Saivan făcut scrum! 3000 de ovine arse de vii!

31 octombrie 2023 - 18:49

Pompierii au intervenit astăzi, 31.10.2023, în jurul orei 12:45, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un saivan de animale, în localitatea Baia, județul Tulcea. 3000 de ovine au ars de vii, saivanul s-a făcut scrum. Pompierii au reușit să salveze 4000 de ovine și 100 de vaci. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii