Din 27 până în 29 noiembrie a.c., în cadrul Forumului de Idei organizat de Vinitech-Sifel, organizaţia lansează o serie de conferinţe şi întruniri având ca obiectiv sectorul fructelor şi al legumelor.
Organizatorii vor pune accentul pe teme fundamentale din agricultură, dezvoltate în cadrul a două consfătuiri plenare.
Printre acestea, se numără cea de agro-ecologie, în materie de tehnici de cultivare. Pierre Gaillard, Directorul filierei de Fructe şi Legume din Acvitania (coordonatorul acestei consfătuiri cu INVENIO, centru de cercetare şi experimentare în sectorul fructelor şi legumelor) şi consilier tehnologic la Vinitech-Sifel, ne reaminteşte contextul şi mizele acestui sector: „Agricultura noastră evoluează într-un ritm accelerat sub impulsul reglementărilor europene şi franceze. Apar limitări tehnice care iau amploare în procesul dezvoltării printre agresorii biologici a unor populaţii rezistente la substanţele active. Pe de altă parte, consumatorii, puternic stimulaţi să consume fructe şi legume proaspete (prin Programele naţionale de nutriţie şi sănătate), solicită din ce în ce mai mult produse sănătoase, cu bune calităţi gustative şi provenite din sisteme de producţie cu un impact scăzut asupra mediului.
Prin urmare, miza constă în ameliorarea sistemelor agricole şi proiectarea unor sisteme noi, pentru a propune agricultorilor soluţii care să asigure pe termen lung atât producţia, cât şi ecosistemele. Obiectivul agro-ecologiei este acela al unui mai bun control al rezervelor externe şi interne ale solului, în vederea unui randament sporit al acestuia, prin creşterea capacităţii sale naturale de producţie, pentru economisirea substanţelor chimice, pentru a produce în mod mai curat şi, în fine, pentru protejarea mediului şi a sănătăţii locuitorilor. Toate acestea au loc prin transferul de competenţe şi cunoştinţe între agricultura biologică şi agricultura convenţională în sectorul fructelor şi legumelor.”