Producătorii agricoli de la Bran vor aduce, sâmbătă şi duminică, un burduf uriaş, de peste 110 kilograme de bânză, la o nouă ediţie a Târgului naţional al produselor ecologice, tradiţionale şi naturale, produse în ferme şi gospodarii ţărăneşti din parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS).
,,La finele lunii ianuarie, crescătorii de oi celebrează după calendarul popular Filipii de Iarnă. Şi cum cinci membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Ecvine Braşov sunt prezenţi în Târgul naţional al produselor ecologice din parcul ASAS, ei ne vor face o surpriză pentru marcarea acestei sărbători. Asociaţia judeţeană a fost constituită în anul 2002 şi are în prezent peste 600 de membri, totalizând peste o sută de mii de capete ovine. Asociaţia are 82 de atestate pe produs tradiţionale, pentru cinci produse - brânză de burduf, urdă sărată, caşul afumat, telemea şi pastramă”, a spus Eliza-Maria Cosma, managerul de proiect al târgului de la ASAS.
„Noi nu distrugem pădurea, coaja pe care o folosim se alege în perioada optimă numai din parchete de exploatare forestiere, acestea se aleg în lunile mai, iunie, iulie. Şi la brânza de burduf avem o reţetă din bătrâni păstrată, bunicul meu a trăit 103 ani şi numai produse din acestea mânca, naturale 100%”, a precizat producătorul Ion Poponeci, din Şirnea, judeţul Braşov.
La această ediţie, producătorii de la Toto din Lapuşel, Maramureş, vor aduce produsele ecologice din carne de vită - pastramă, cârnaţi, salam. Dru Agro din Galaţi revine cu cârnaţi ciobăneşti afumaţi tradiţional din carne de oaie şi de vită, cârnaţi vânătoreşti, costiţă afumată, slăninuţă ţărănească, pastramă ţărănească, piept de pui afumat, jigou de berbecuţ.