Povestea colecţiei de vinuri Cupola Sanctis şi degustări din vinurile Olteniei şi Moldovei au fost oferite la sfârşitul săptămânii care s-a încheiat celor care au vizitat Târgul naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale produse în ferme şi gospodarii ţărăneşti, organizat în Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Şişeşti" din Bucureşti.
Colecţia Cupola Sanctis - trei vinuri în ediţii limitate: Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru şi Sfânta Ana
“Povestea colecţiei Cupola Sanctis începe cu trei vinuri în ediţii limitate - Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru şi Sfânta Ana. Un demers care şi-a dorit să reprezinte o plecăciune în faţa celui mai adânc şi intim aspect al Olteniei Profunde - credinţa. Am vrut să punem pe masă, la fiecare sărbătoare, vinuri create cu pioşenie, dând fiecăruia dintre ele câte o asemănare cu Sfântul său patronal, un pic din rigurozitatea şi asprimea Ucigătorului de balauri, ceva din blândeţea şi bunătatea Izvorâtorului de Mir şi un strop din delicateţea zămislitoarei Maicii Domnului. Nu se bea un vin care să răscolească amintiri, ci se celebrează tot 'ce va să vie', se onorează potenţialităţile nedezvăluite ale unui viitor crescut din rădăcinile primilor martiri creştini, ce au născut trunchiul credinţei, legătura de sânge şi suflet a întregii creştinătăţi. Un singur vin pentru toţi sfinţii, pentru că nimeni, în afară de Creator, nu poate spune că unul sau altul a contribuit mai mult la întemeierea credinţei. De jos, dinspre noi, Ei sunt oricum doar Lumină”, a povestit, ca pe o declaraţie de dragoste, directorul naţional de vânzări la Carl Reh Winery SRL, Luminiţa Tzakis, citată de Agerpres.
Legume proaspete, dulceţuri, pâine la ţest, brânzeturi, roşii de culoarea ciocolatei, produse tradiţionale din carne şi vinul Sfântului Ilie, însoţite de muzică populară de calitate la Târgul de produse ecologice de la ASAS
Ediţia cu numărul 55 a târgului organizat la sfârşitul fiecărei săptămâni la ASAS a reunit peste 30 de producători din toate zonele ţării.
O parte din aceştia au oferit dulceţuri de sezon - de căpşuni, de cireşe albe, amare şi nuci verzi, dar, pentru că este mijlocul verii, producătorii au venit şi cu legume de sezon - roşii, vinete, varză, ardei gras, ardei iute şi salată, verdeţuri pentru supe şi ciorbe, dar şi zmeură.
Oltenii din Scărişoara au adus lubeniţe mari şi dulci, iar cei din Izbiceni roşiile pentru care, de ani de zile, a fost creat propriul festival.
Valentin Vasile a revenit cu “roşia de ciocolată” - Sacher F1(Ciocolata), un soi de tomate nedeterminat, binecunoscut pentru culoarea sa ciocolatie.
Mama Floarea din Scărişoara a pregătit, din nou, pâine la ţest, iar Gabriela Mateiuc a revenit cu "cozonacul Domnesc".
Ca de obicei, producătorii braşoveni au venit cu brânză de burduf, brânză cu chimen, caşcaval afumat şi neafumat, caş afumat, caşcavea, urdă, unt de casă.
La rândul său, Ioan Tătăran, administratorul societăţii Toto din Lăpuşel, le-a propus vizitatorilor târgului să încerce untura ecologică cu ardei iute, precum şi cârnaţi, afumături şi slănină de casă.
Sâmbătă dimineaţă, la celebrarea Sfântului Ilie, pe lângă vinul adus de Crama Oprişor, din judeţul Mehedinţi, vizitatorii au fost aşteptaţi cu cânt şi voie bună în compania lui Alexandru Pătraşcu, un talentat interpret de muzică populară descoperit de Maria Ciobanu, laureat al festivalurilor din ţară, a spus Daniela Popa, director Media Link Business, organizatorul târgului.