Peste 90 de apicultori vor participa, în perioada 2-4 septembrie, la ediţia de toamnă a Târgului Naţional al Mierii, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România.
Vizitatorii sunt aşteptaţi, pe platforma apicolă de la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură Bucureşti, la un weekend ,,dulce şi sănătos”.
La cea de-a V-a ediţie a târgului, apicultorii vin cu întreaga diversitate sortimentală de miere şi alte produse apicole obţinute din stupărit.
De la târg nu vor lipsi produsele apicole certificate ecologic, dar şi mare varietate de alte produse energizante realizate pe bază de miere şi produse apicole (laptişor de matcă, propolis).
Producţia de miere mai mare cu 20% decât cea de anul trecut
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea, este de părere că producţia de miere din acest an va înregistra o creştere cu circa 20% faţă de anul trecut, estimările fiind între 17.000 şi 18.000 de tone pentru 2011.
Consumul de miere, în România, a crescut de circa 10 ori, în ultimii 20 de ani, de la 50 de grame pe locuitor în anii '90, la 500 de grame în prezent. Cu toate acestea, România se află, încă, mult sub nivelul consumului de miere din ţările UE şi cele nordice, unde anual se mănâncă între 1,5 şi 3 kilograme, respectiv în Germania, Olanda, Belgia, chiar şi în Norvegia, o ţară în care nu sunt crescute albine.
La ora actuală România se situează pe locul 4 în Europa, din punct de vedere al producţiei de miere, după Germania, Franţa şi Ungaria, cu o medie de 20.000 de tone anual, şi locul şapte la numărul de familii de albine, cu aproape 1,2 milioane.
În funcţie de potenţialul melifer, România are potenţial de dezvoltare a sectorului apicol pentru circa 1,5 milioane de familii de albine.
sursa: Agerpres