Adama
Vinasa Rompak

Miss "Bălţata românească" Băcia 2011

Publicat: 19 septembrie 2011 - 14:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Târgul - Expoziţie „Bălţata Românescă” Băcia 2011 şi-a desemnat câştigătoarele celei de-a XI-a ediţii

Pe 18 septembrie a.c., ca în fiercare an, Consiliul Local Băcia, Direcţia pentru Agricultură a judeţului Hunedoara, Asociaţia judeţeană a Crescătorilor de Păsări şi Animale, Asociaţia Crescătorilor de Animale „Bălţata Românescă” şi Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Hunedoara au organizat cea mai mare expoziţie de „Bălţată Românească” din regiune.

Pe măsură ce efectivele naţionale de taurine scad de la an la an, iar în tot mai multe exploataţii, crescătorii merg pe metisări sau pe rase cu varietăţi de lapte sau de carne, la Hunedoara, Bălţata continuă să reprezinte aproape 80 la sută din efectivul de bovine la judeţului. „Exemplarele din rasă pură de Bălţată sunt foarte căutate la târgurile de ţară lunare. Dacă un viţel metiş de 2-3 luni se vinde cu 600 lei, un produs de aceeaşi vârstă din rasa Bălţată valorează între 1000 şi 1500 lei.

bacia2011_2_b

Principalii cumpărători sunt fermele de îngrăşare tineret taurin din vestul ţării, care ulterior îi exportă la preţuri ăi mai bune pe kilogram. Bălţata excelează şi la producţia de lapte. Spre exemplu, în efectivul meu, în condiţii obişnuite de întreţinere, fără concentrate, ci doar cu un surplus de tărâţe, am muls câte 25 şi chiar 30 litri de lapte/zi de la fiecare vacă”, ne-a spus Sorin Munteanu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale „Bălţata Românească” Băcia.

Program variat
Din programul evenimentului au făcut parte: prezentarea şi bonitarea animalelor, urmată de premierea câştigătoarelor, expoziţia cu vânzare de produse tradiţionale alimentare, iar în acest an au fost aduşi şi producătorii de legume şi de fructe, apoi tombola vizitatorului, spactacole folclorice, dar şi o demonstraţie de tăiat lemne cu ferăstraie susţinută de echipa care a reprezentat Romania la Campionatul Mondial de taioat lemne. 

Pentru prima oară, în expoziţie au fost aduse şi utilaje agricole, iar expozanţii au reuşit să vândă două tractoare cu puteri de peste 100 CP.
La sectorul zootehnic, au fost reprezentate şi ovinele cu câţiva berbeci din rasa Bălă de Bistriţa, aparţinând Asociaţiei Crescătorilor de Animale „Bălţata Românească” Băcia.
De anul viitor va trebui să creştem suprafaţa pentru expozanţi, deoarece tot mai mulţi crescători din tot mai multe zone ale judeţului vor să intre în competiţie cu propriile animale. Pe viitor intenţionăm să premiem şi cea mai mare exploataţie de Bălţată. Tot o noutate va fi şi expoziţia de ovine, care va face parte distinctă în cadrul târgului, unde vom promova rasa Bălă de Bistriţa”, ne-a declarat Sorin Munteanu.

Steluţa este Miss Băcia 2011
Expoziţia a avut 28 de participanţi şi 25 de „aspirante” la titlul de cea mai frumoasă viţea, junincă şi vacă, dar şi la Marele Premiu pentru ”Miss Bălţata românească” a Târgului de la Băcia.

Miss Bălţata românească de la Băcia a fost aleasă din categoria vacilor, iar câştigătoarea aparţine crescătorului Alexandru Bota din localitatea Veţel. Animalul care a impresionat comisia de bonitare prin caractere deosebite morfo-productive a fost vaca Steluţa, în vârstă de 2 ani şi jumătate.

Organizatorii au acordat trei premii I la fiecare categorie. Astfel, fermierul Dănilă Horvat din Băcia a ocupat poziţia I la categoria vaci. La viţele, premiul I a revenit crescătorului Traian Sortan din Băcia, iar la juninci, câştigător a fost desemnat Gheorghe Sabău din localitatea Petreni.
Fiecare participant a fost recompensat cu câte un premiu de participare în valoare de 50 lei, doi saci de tărâţe, şampanie şi produse de uz sanitar-veterinar.
Premianţii au primit în plus, Marele premiu, o primă de 200 lei, iar pentru locurile I s-au acordat câte 150 lei de câştigător.

Vizualizat: 3996 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii