România va participa în calitate de „Ţară a anului” la Târgul BIOFACH - Nürnberg, cel mai mare târg destinat agriculturii ecologice, care se va desfăşura în perioada 13-16 februarie 2013.
„România va fi <<Ţara anului>> la cel mai important târg de produse ecologice, BIOFACH - Nürnberg, iar acest lucru vine şi ca o recunoaştere a faptului că agricultura ecologică s-a dezvoltat în România, în ultimii ani, într-un mod accelerat. Cred că la acest moment -- având în vedere constrângerile bugetare, şi ceea ce se întâmplă pe piaţa mondială -- România ar trebui să orienteze măsurile de sprijin pe care le are la dispoziţie cu precadere către acele produse care au căutare pe piaţă, iar produsele ecologice se bucură de o piaţă de desfacere extraordinară”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Având un ritm mediu anual de creştere de 23%, dezvoltarea exponenţială a sectorului ecologic din România este dovedită în principal de creşterea numărului de producători implicaţi, concomitent cu multiplicarea suprafeţelor cultivate în sistem ecologic.
Dacă în anul 2010 existau 3155 operatori în sectorul de agricultură ecologică, în anul 2011 numărul acestora a crescut de 3 ori, pentru ca la nivelul anului 2012 numarul acestora să crească de 11,8 ori faţă de nivelul anului 2010, fiind înregistraţi un număr de 26.736 operatori implicaţi în producţia, procesarea şi comercializarea produselor ecologice.
În ceea ce priveşte suprafeţele exploatate în sistem ecologic, dacă în 2007 suprafaţa totală cultivată după metoda de producţie ecologică a fost de 131.448 ha (din care 46.865 suprafaţă în conversie şi 84.585 suprafaţă certificată ecologic), la nivelul anului 2012 suprafaţa cultivată în sistem ecologic se ridica la 450.000 ha, culturile din flora spontană fiind colectate de pe o suprafaţă de cca. 520.000 ha. Trendul alert al raspandirii sistemului ecologic poate fi observat în creşterea cu 45% a suprafeţelor cultivate în 2012 faţă de anul precedent, 2011.
Dată fiind creşterea sectorului agriculturii ecologice atât sub raportul numărului celor implicaţi în acest sistem de agricultură, cât şi al suprafeţelor cultivate şi ţinând seama de trendul alert de creştere anuală de 23%, România şi-a manifestat dorinţa şi a reuşit să obţină statutul de „ţara anului” la Târgul BIOFACH – Nürnberg din acest an, prilej de a oferi o platformă fecundă de afaceri operatorilor economici în stabilirea de contacte şi încheierea de contracte care sa le asigure implementarea planurilor de afaceri pe termen mediu şi lung.