Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Protest: Agricultorii din Nădlac au organizat înmormântarea simbolică a agriculturii locale

Publicat: 30 decembrie 2012 - 14:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Peste 300 de agricultori din Nădlac, jud. Arad, au ieşit vineri, 28 decembrie 2012, în stradă, cu peste 150 de tractoare şi alte utilaje agricole, nemulţumiţi de faptul că din cauza construirii autostrăzii nu vor mai putea ajunge la terenurile agricole pe care le lucrează.

Agricultorii protestatari au organizat în mod simbolic o înmormântare a agriculturii din oraş. Un sicriu pe care a fost scris „Agricultura locală”, suit pe o remorcă de tractor şi având pe el o coroană de flori pe care era scris „Un ultim omagiu adus ţăranului nădlăcan”, a fost purtat prin tot oraşul în acordurile unor marşuri funerare interpretate de o fanfară locală, relatează Agerpres.

„Azi ne despărţim de tânăra noastră agricultură nădlăcană, plecată prematur dintre noi, după o copilărie chinuită şi o adolescenţă nefericită. Defuncta noastră agricultură a oferit sacrificiul suprem datorită lipsei de transparenţă şi a erorilor de proiectare a infrastructurii mult râvnitei autostrăzi A1”, se spunea, printre altele, în „necrologul agriculturii nădlăcane”, citit de unul dintre protestatari.

proteste-nadlac-decembrie-2012_3_b

După marşul simbolic cu sicriul pe străzile oraşului, agricultorii şi-au continuat protestul cu un marş al tractoarelor şi utilajelor agricole pe străzile din Nădlac, marş ce a durat aproximativ o oră.

Autostrada A1 îi va obliga pe fermierii din Nădlac să ocolească 20 de kilometri pentru a ajunge la terenurile agricole pe care le lucrează

Protestatarii susţin că tronsonul de autostradă va constitui o „graniţă”, care va împărţi hotarul Nădlacului în două, iar accesul la terenurile agricole cele mai fertile se va face cu mare dificultate, având în vedere distanţa de 20 de kilometri care va trebui parcursă, lucru care va conduce la apariţia unor costuri suplimentare.

„Suprafaţa agricolă care va fi afectată este de circa 8.000 hectare, din cele cca. 12.600 hectare ale Nădlacului, accesul la jumătatea cea mai fertilă urmând a se face cu mare dificultate, având în vedere distanţa care va trebui parcursă şi care va implica costuri suplimentare în bani şi timp. Aceasta, pentru că lipsesc căile de acces, care să traverseze autostrada, obligatorii în asemenea situaţii. Menţionăm că principala resursă economică a majorităţii locuitorilor Nădlacului, cifrată la peste 8.000 de persoane, o constituie exploatarea pământului”, a spus, între altele, unul dintre reprezentanţii Asociaţiei producătorilor agricoli „Ţăranul nădlăcan”, participant la protest.

proteste-nadlac-decembrie-2012_2_b

Soluţii pentru agricultorii din Nădlac

Protestatarii au cerut ca autorităţile locale, în colaborare cu cele de la Bucureşti, să găsească soluţii viabile pentru a înlesni accesul tractoarelor şi utilajelor agricole spre terenurile agricole situate dincolo de tronsonul de autostradă, susţinând că prin realizarea autostrăzii se va bloca accesul la aproximativ 60% dintre terenurile agricole ale Nădlacului, considerate drept cele mai fertile.

Prezent la acţiunea de protest, primarul oraşului Nădlac, Vasile Cicac, a arătat că, în calitate de mediator între agricultorii din localitate şi instituţiile abilitate ale statului, face toate demersurile pentru a putea obţine ceea ce doresc nădlăcanii pentru a ajunge la terenurile lor pe care le au în proprietate.

„Am făcut numeroase demersuri atât la CNADNR, cât şi la Ministerul Transporturilor sau la Consiliul Judeţean Arad, pentru că şi drumul judeţean 709 J este implicat în acest proiect. Cele mai mari probleme sunt de partea Ministerului Transporturilor şi a CNADNR. Situaţia va afecta circa 150 de agricultori, ale căror peste 150 de utilaje nu vor putea ajunge în zona de nord a autostrăzii”, a precizat primarul Vasile Ciceac, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, în proiect este prevăzută o singură trecere, drumul judeţean DJ 708 J, care leagă Nădlacul de localitatea Peregul Mare. „Cum însă acest pasaj este în formă de S, nădlăcanii cu utilajele nu-l vor putea folosi. Noi am trimis câteva memorii cu noile soluţii atât la Minister, cât şi la CNADNR, între soluţiile propuse de noi fiind şi construirea unei subtraversări a autostrăzii. Dacă vor studia bine ceea ce dorim noi, cred că nu este imposibil de rezolvat”, a mai adăugat primarul Vasile Ciceac.

Conducătorii de tractoare vor fi obligaţi să dea examen pentru categoria TR în carnetul de şofer

Pe de altă parte, agricultorii din Nădlac sunt nemulţumiţi de faptul că din luna ianuarie 2013, în conformitate cu o nouă prevedere introduse în Codul Rutier, va fi obligatorie categoria TR, pentru conducătorii tractoarelor.

„Problema este că nimeni nu are categoria TR în carnetul de conducere. Va trebui din nou să facem cursuri, să dăm examene pentru ca să obţinem categoria TR. Este o inepţie, o prostie, să facem din nou ceea ce ştim. Dacă umblăm cu tractorul cu categoria C, de ce mai avem nevoie de categoria TR?”, a mai arătat un spus un alt reprezentant al Asociaţiei producătorilor agricoli „Ţăranul nădlăcan”, citat de Agerpres.

Atent supravegheat de efective numeroase de jandarmi şi de poliţişti, protestul agricultorilor din Nădlac s-a încheiat fără incidente, mai relatează corespondentul Agerpres.

proteste-nadlac-decembrie-2012_1_b

Vizualizat: 2258 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma Pomicolă Curtici

Ferma Pomicolă Curtici

În vizită la Ferma Pomicolă Curtici, administrată de Marian Rotaru... O mândrie de livadă, pusă pe rod în urmă cu opt ani. O afacere în toată regula, de la producţie până la procesare!

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei
Fond muzical: Liviu Vasilică - Codrule mărite domn; Maria Lătăreţu - Cireşule, frunză rară

SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL Real Deal la Agro Oltenia AGRIN la Agro Oltenia

Bancul zilei

Cerere în căsătorie

Cerere în căsătorie
Î: Care este, în zilele noastre, cea mai obişnuită formulă de cerere în căsătorie? Detalii