Pe 18 august, Universal Group, companie care distribuie în România seminţele Seminis, a organizat în ferma Tehnoplant, judeţul Ialomiţa, un simpozion în cadrul căruia a reunit o parte dintre hibrizii de legume, procesatorii de legume şi reprezentanţi ai hipermarketurilor.
Au fost 200 de participanţi dintre care în jur de 150 de fermieri, veniţi din toată ţara. Loturile s-au întins pe 1,7 ha. „Am încercat să cooptăm cât mai mult din jucătorii din lanţul producţiei de legume, de la producători la reţele de retail. Spre deosebire de alte evenimente din trecut, s-au prezentat hibrizii Seminis (castraveţi, vinete, tomate, ardei). Alături de hibrizii noştri le-am oferit şi o soluţie de comercializare cultivatorilor prin divizia noastră de comercializare legume fresh – Legumescu, pe care am înfiinţat-o acum 2 ani şi prin care încercăm să facem o legătură între ei şi hipermarketuri. Au participat cele mai bune fabrici de procesare de legume. Am încercat să facilităm o comunicare directă între producători şi ei pentru a-i ajuta pe producători să-şi poată valorifica şi producţia de calitatea a doua, care merge pe procesare. Au fost şi reprezentanţi ai reţelelor de supermarketuri”, a spus Alexandru Cernahohoschi, director comercial Universal Group.
Reţeta tehnologică privind fertilizanţii şi produsele de protecţie a plantelor poartă marca NaturEvo.
Producţie de 65 tone/ha la castraveţi
Prezentarea a început cu hibrizii de castraveţi. A atras atenţia hibridul Merengue, care după 16 recoltări a adus producţii de 2.665 kg pe lotul experimental, ceea ce ar duce la o producţie de 65 tone/ha. Cu un potenţial ridicat s-a remarcat şi SV 3506, hibrid aflat încă în testări, care s-a remarcat prin extratimpurietate, rezistenţă la temperaturi scăzute, foarte productiv. „Datorită consistenţei pulpei, hibridul Monisia este recomandat pentru cultura în câmp. Are o densitate bună şi capacitate de regenerare bună în condiţii extreme”, a spus Cristina Slujitoru, inginer în cadrul Universal Group.
O atracţie a fost maşina platformă de recoltat lungeşte perioada de vegetaţie a culturii, calitatea, eficientizează recoltare. Astfel, recoltarea se face cu 24 de persoane, câte 12 pe fiecare parte, iar utilajul se deplasează cu o viteză de 100 m/h. Deocamdată maşina nu este testată pentru alte culturi şi costă 65.000-70.000 de euro, cu tot cu tractorul, care este modificat special pentru acest utilaj.
Vinetele albe, o nişă cu cerere în creştere
Vinetele albe au apărut de curând în hipermarketurile bucureştene, dar cererea este în creştere. Radu Jurge, inginer Seminis a explicat şi de ce anume: „Ca produs de nişă am găsit o cerere mare. Am făcut câteva proiecte cu supermarketurile, am introdus cantităţi mici şi cererea a crescut ulterior pe măsură ce lumea a învăţat produsul. Şi gustul este deosebit de cel al vinetelor negre. Vinetele albe sunt o nisă pentru că au 300-350 grame, faţă de o vânătă neagră care ajunge şi la 500-600 grame.
Pe planta de vânătă albă sunt minim 10 fructe şi există un potenţial de producţie de 5-6 kg/plantă la o recoltare. Până acum am făcut 5 recoltări şi mai urmează încă minim 3. Undeva producţia va ajunge la 100-120 tone/ha”.
Perforformerii ca productivitate, mărime şi desfacere la vinete negre găsim Epic, care dă o vigoare şi un fruct foarte mare, de 350-400 grame, iar la vânăta albă - Bibo. Restul depinde de ce anume caută fermierul.
Mai multe informaţii despre hibrizi, potenţial de producţie şi tehnologia de cultură vor fi prezentate în numărul următor al revistei Ferma.