4 L Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare
5 M Sfinţii Mucenici Galaction şi Epistimi
6 M Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului Post
7 J Sfinţii 33 de Mucenici din Melitina
8 V † Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil Post
9 S Sfântul Nectarie Taumaturgul, vindecătorul de cancer
10 D Sfinţii Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru si Cuart - Ap. Efeseni IV, 1-7Ev. Luca X, 25-37glas 3, voscr. 9 Pilda samarineanului milostiv - Ap. Efeseni IV, 1-7Ev. Luca X, 25-37glas 3, voscr. 9
Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil
Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este prăznuit pe 8 noiembrie. Sfinţii Mihail şi Gavriil sunt cei care duc la indeplinire porunca milei şi a dreptăţii lui Dumnezeu.
Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie în haine de ostaş, având în mână o sabie de foc. Este rânduit de Dumnezeu ca dreptatea Sa să biruiască în istoria mântuirii. El este cel care, în momentul căderii unor îngeri a strigat: “Să stăm bine, să stăm cu frica, să luăm aminte!”, restabilind ordinea. Potrivit Tradiţiei, la judecata de la sfârşitul chipului aceşti lumi, morţii vor învia la glasul trambiţei sale.
Sfântul Arhanghel Gavriil este purtatorul veştii milei dumnezeieşti faţă de oameni. El a vestit că Fiul lui Dumnezeu Se va întrupa din Fecioara Maria pentru mântuirea neamului omenesc. În icoane apare în vesminte sacerdotale, purtând în mână ori un crin, semnul veştii celei bune, ori o sferă cu însemnele lui Hristos, arătând că El este mesagerul mântuirii umanităţii.
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, pe care Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe 8 noiembrie, sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române. Motivul pentru care Jandarmeria Româna i-a ales pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil să ii ocroteasca este faptul că cei doi conducători ai oştilor cereşti sunt simboluri ale luptei împotriva răului. Sursa:crestinortodox.ro
Ferma Media Grup urează La mulţi ani tuturor celor ce poartă numele de Mihail şi Gavriil şi derivate ale acestor nume!