2 L Sfântul Mucenic Mamant
3 M Sfântul Mucenic Antim
4 M Sfântul Mucenic Vavila Post
5 J † Sfântul Proroc Zaharia
6 V † Pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose Post
7 S † Sfântul Mucenic Sozont; Cuvioşii Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi
8 D † Naşterea Maicii Domnului - Ap. Filipeni II, 5-11Galateni VI, 11-18Ev. Luca X, 33-42XI, 27-28Ioan III, 13-17glas 2, voscr. 11
Predică la duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci - Ap. Filipeni II, 5-11Galateni VI, 11-18Ev. Luca X, 33-42XI, 27-28Ioan III, 13-17glas 2, voscr. 11
Naşterea Maicii Domnului
Naşterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care începe la 1 septembrie. Fecioara Maria s-a născut din părinţi foarte înaintaţi în vârstă, Ioachim şi Ana, ca rod al rugăciunii lor. Tatăl ei era din seminţia lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron.
Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este prezentă şi la copţi şi la sirieni, separaţi de Biserica Ortodoxă după al patrulea sinod ecumenic, ceea ce denotă că începutul ei trebuie pus între sinodul trei ecumenic (431) şi sinodul al patrulea (451).
Această sărbătoare a fost adoptată în Apus în vremea papei Serghie I (687-701).
Condacul şi Icosul acestui praznic au fost alcătuite de Sfântul Roman Melodul în secolul al VI lea. Canonul care se cântă la slujba Utreniei a fost compus de Sfântul Ioan Damaschin.
Tradiţii şi obiceiuri populare
În credinţa populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.
Este ziua în care unele păsări precum rândunelele îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gâzele şi reptilele se retrag în pământ. Este ziua în care plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Este ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă, cum se întâmplă în fiecare toamnă lăsată de la Dumnezeu.
Este ziua în care se dă drumul culesului de vii, se bat nucii pentru a avea rod bogat şi anul viitor, se jupoaie coaja ulmilor şi se dă startul târgurilor şi iarmaroacelor de toamnă.
Această zi a Naşterii Maicii Domnului trebuie cinstită cu bucurie şi ţinută de toată lumea. Nu se cade să lucrezi sau să faci treburi gospodăreşti tocmai în această zi sfântă. Mai există şi o altă superstiţie românească conform căreia cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile au şansa de a atrage asupra lor boli care îi pocesc. Se aprinde în schimb candela în dreptul icoanei Maicii Domnului şi se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.
Ferma Media Grup urează La Mulţi Ani tuturor celor ce poartă numele Maria sau derivate ale acestuia!