Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Reformele agrare, centenarul Marii Unirii şi Imensa Dezbinare a Naţiunii!

Publicat: 29 aprilie 2018 - 23:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Am asistat, pe 26 aprilie, în Aula Magna a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, la un eveniment, ce s-a vrut pompos, cu tema „Reformele Agrare din România, factori determinanţi pentru atenuarea problemelor socio-economice din spaţiul românesc”.

O temă interesantă, dacă e să privim prin prisma istoriei proprietăţii principalei resurse de hrană a poporului din acest spaţiu geografic. Ce m-a mirat însă, a fost totala lipsă a presei din incinta ASAS, de parcă cineva deparazitase împotriva jurnaliştilor cu un pesticid. Pentru că invitaţiile au fost lansate corect iar agenda promitea chiar prezenţa ministrului Agriculturii! Petre Daea, deşi a fost coleg de facultate cu actualul preşedinte ASAS, Valeriu Tabără şi viaţa li s-a mai intersectat în puncte destul de importante, nu-l agreează mai deloc pe fostul preşedinte al Vetrei Româneşti şi ex-ministru al Agriculturii în două mandate. Dar, cred eu, prezenţa ministrului ar fi adus şi mai multă dezamăgire printre aceşti oameni cu minte multă şi cumva rătăciţi prin ei.
Susţinerea în plen a referatelor s-a făcut ca şi cum distinşii academicieni s-ar fi aflat în faţa naţiunii efervescente. Tonul, cuvintele alese, îmbrăcate cumva festiv, au răsunat ca nişte declamaţii. Însă ecoul lor s-a întors dogit înapoi, ca într-un amăgitor şi lipsit de speranţă joc de-a cercul. Ca o teză absurdă în care paralelismul este pus la îndoială într-un plan.

simpozion ASAS_2_b

M-am simţit picat cumva din cer la acest eveniment, în care o sumă de oameni imenşi s-au pitit în spatele arătătorului. Ştiu că aceste cuvinte îi vor durea, dar în sinea lor vor şti că îi iubesc necondiţionat, tocmai pentru această inocenţă a cunoaşterii. Pentru că în spatele fiecărui om de ştiinţă zace un copil mirat, dispus să se joace cu infinitul în ciuda oricărei realităţi disperate! Mi-aş dori ca susţinerile de referate sau mai ştiu eu ce alte lucrări simandicoase să fie tratate cu un pic de viaţă. Aduse spre cei care au nevoie de o clipă de lumină, nu ca forme blazate şi lipsite de efervescenţă, ci ca o chemare la cunoaştere prin implicare. Aş vrea ca o asemenea temă importantă, în care aflăm cum s-a plătit, cu sânge şi sudoare, fiecare centimetru de proprietate funciară, să nu fie doar o bifare seacă a unor realităţi trecute. Cum să vă spun ca să nu fiu greşit înţeles?! Comunicarea, inclusiv cea ştiinţifică, trebuie să fie digerabilă şi pentru cei mai puţin obişnuiţi cu limbajul aproape de lemn al acesteia! Pentru că ceea ce s-a spus în Aula Magna de la ASAS este dincolo de o corvoadă searbădă cu care ne-am cam obişnuit, din păcate, în ultimii 30 de ani. Cred că este vremea să se schimbe ceva şi la acest nivel, altfel îndepărtarea de realitatea consensuală va crea prăpăstii de netrecut.

simpozion ASAS_1_b

Retorica uzată trebuie cumva şlefuită, adusă la strălucire prin dialog şi implicare emoţională a auditoriului din ce în ce mai restrâns şi extrem de neinteresat.
Recunosc că în discuţiile particulare, mai toţi marii cercetători agricoli sunt minunaţi şi, tocmai de aceea, nu înţeleg de ce nu aleg calea cea mai frumoasă a schimbului de cunoştiinţe?!

Una peste alta, orice popor care nu îşi cunoaşte trecutul este condamnat să nu aibă viitor, iar voi sunteţi obligaţi să ne treziţi interesul şi pentru trecut, dar şi pentru viitor, pentru că domniile voastre au cunoaşterea necesară şi inima pregătită!
Aştept cu nerăbdare să nu mai fiu singurul ziarist la un astfel de eveniment cu o colosală importanţă pentru înţelegerea realităţilor istorico-economice ale impactului reformelor şi revoluţiilor agrare! Pentru că pământul este şi mama şi tatăl nostru şi, chiar dacă nu vrem, în el ne vom întoarce cu toţii. Chiar şi înecaţii acestei lumi!

Vizualizat: 714 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

25 septembrie 2020 - 17:35

ANULAT! Ziua Recoltei, un eveniment USAMV Cluj, care urma să aibă loc mâine, 26 septembrie, la podgoria cumpărată de USAMV Cluj în localitatea Apoldu de Sus, județul Sibiu, a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, anunțate pentru sâmbătă, informează un comunicat USAMV Cluj. La eveniment era anunțată și participarea ministrului agriculturii, Adrian Oros.

CAMPANIE LANSATĂ DE MINISTERUL AGRICULTURII!

CAMPANIE LANSATĂ DE MINISTERUL AGRICULTURII!

23 septembrie 2020 - 13:05

PRIMA EDIȚIE. Adunarea Generală a Națiunilor Unite (UNGA) a declarat 29 septembrie ”Ziua Internațională de conștientizare asupra risipei alimentare”. Celebrarea primei ediții a evenimentului oferă oportunitatea autorităților și actorilor din sectorul public și privat de a-și uni eforturile în organizarea unor acțiuni specifice și concrete pentru susținerea reducerii risipei de alimente și asigurării securității alimentare.

CONFERINȚĂ USAMV CLUJ: PARTICIPĂ 250 DE CERCETĂTORI DIN 12 ȚĂRI!

CONFERINȚĂ USAMV CLUJ: PARTICIPĂ 250 DE CERCETĂTORI DIN 12 ȚĂRI!

21 septembrie 2020 - 15:28

EVENIMENT! Conferința anuală a USAMV Cluj-Napoca, denumită în 2020 ”Științele Vieții pentru Dezvoltare Sustenabilă”, se va derula online, cu participarea a 250 de specialiști din țară și străinătate, anunță un comunicat USAMV Cluj, transmis pentru AGROINFO.

SOMMET DE L'ELEVAGE 2020 - anulat

SOMMET DE L'ELEVAGE 2020 - anulat

08 septembrie 2020 - 09:21

Organizatorii SOMMET DE L'ELEVAGE au anunţat anularea celei de-a 29-a ediție a show-ului francez care urma să se desfășoare în zilele de 7, 8 și 9 octombrie 2020. Această decizie vine ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor de sănătate publică datorate epidemiei COVID-29 şi, în consecinţă, a retragerii derogării convenite cu autorităţile locale din departamentul Puy-de-Dôme care ar fi permis organizatorilor spectacolului să nu respecte limita maximă de 5.000 de vizitatori / zi prezenți la o expoziție.

JOHN DEERE renunță la EXPOZIŢIILE AGRICOLE din Europa! Până când e valabilă decizia!

JOHN DEERE renunță la EXPOZIŢIILE AGRICOLE din Europa! Până când e valabilă decizia!

03 septembrie 2020 - 16:39

DECIZIE. Pandemia cauzată de virusul COVID-19 a determinat grupul John Deere să renunţe la participarea sa la orice eveniment expoziţional şi demonstraţii de utilaje din Europa şi statele CSI, până la 31 octombrie 2021.

Schimbare la vârful AGCO

Schimbare la vârful AGCO

03 septembrie 2020 - 12:38

Martin Richenhagen, Președinte şi CEO al AGCO a anunțat că se va retrage din funcţie la 31 decembrie 2020. De asemenea, Consiliul de administrație al AGCO l-a numit pe Eric Hansotia, în prezent vicepreședinte senior și director operațional, pentru a-l succeda pe Richenhagen în funcția de președinte și director executiv începând cu 1 ianuarie 2021. În plus, Eric Hansotia a fost ales în Consiliul de administrație cu efect imediat.

MyGalileoDrone - Concurs pentru drone lansat de GSA

MyGalileoDrone - Concurs pentru drone lansat de GSA

19 august 2020 - 09:40

Agenția Europeană GNSS (GSA), responsabilă cu gestionarea sistemelor de satelit europene Galileo și EGNOS, a lansat competiția MyGalileoDrone. Deschisă pentru companii, studenți și antreprenori, competiţia reprezintă o bună oportunitate de a transforma o idee strălucită într-o afacere reală.

ANULAREA EDIȚIEI 2020 A TÂRGULUI AGROMALIM!

ANULAREA EDIȚIEI 2020 A TÂRGULUI AGROMALIM!

14 august 2020 - 20:24

ANUNȚ! Organizatorii târgului internațional AGROMALIM, un eveniment de marcă și cu tradiție în agricultură, ne-au transmis astăzi, 14 august, un comunicat prin care anunță fermierii, participanții la acest târg că ediția 2020 AGROMALIM a fost anulată din cauza creșterii numărului infecțiilor cu coronavirus.

CAMPANIE! MUST DE LA JIDVEI!

CAMPANIE! MUST DE LA JIDVEI!

30 iulie 2020 - 13:36

EVENIMENT. Jidvei, cel mai mare producător de vinuri din România, anunță lansarea celei de-a șasea ediții consecutive a campaniei „Must de la Jidvei”. Grupul Jidvei continuă prin acest demers să încurajeze și să sprijine producerea vinului de casă în rândurile gospodarilor și ale micilor producători.

GRIMME preia ASA-LIFT

GRIMME preia ASA-LIFT

24 iulie 2020 - 12:12

Grupul GRIMME a preluat complet compania daneză ASA-LIFT. Încă din 2013, GRIMME a achiziționat 70% din acțiunile ASA-Lift, companie fondată în 1936 la Sorö, în apropiere de Copenhaga (Danemarca).

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Austral® Plus este un produs complex pentru tratamentul semințelor de cereale ce conține două substanțe active care se completează reciproc (teflutrin – cu efect insecticid și fludioxonil – acțiune fungică). Oferă spectru larg de acțiune împotriva dăunătorilor și bolilor la cereale păioase.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Pisica neagră

Pisica neagră
Un copil întreabă la radio: Detalii