KWS+
Reclama header after big part 2

Reformele agrare, centenarul Marii Unirii şi Imensa Dezbinare a Naţiunii!

Publicat: 29 aprilie 2018 - 23:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Am asistat, pe 26 aprilie, în Aula Magna a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, la un eveniment, ce s-a vrut pompos, cu tema „Reformele Agrare din România, factori determinanţi pentru atenuarea problemelor socio-economice din spaţiul românesc”.

O temă interesantă, dacă e să privim prin prisma istoriei proprietăţii principalei resurse de hrană a poporului din acest spaţiu geografic. Ce m-a mirat însă, a fost totala lipsă a presei din incinta ASAS, de parcă cineva deparazitase împotriva jurnaliştilor cu un pesticid. Pentru că invitaţiile au fost lansate corect iar agenda promitea chiar prezenţa ministrului Agriculturii! Petre Daea, deşi a fost coleg de facultate cu actualul preşedinte ASAS, Valeriu Tabără şi viaţa li s-a mai intersectat în puncte destul de importante, nu-l agreează mai deloc pe fostul preşedinte al Vetrei Româneşti şi ex-ministru al Agriculturii în două mandate. Dar, cred eu, prezenţa ministrului ar fi adus şi mai multă dezamăgire printre aceşti oameni cu minte multă şi cumva rătăciţi prin ei.
Susţinerea în plen a referatelor s-a făcut ca şi cum distinşii academicieni s-ar fi aflat în faţa naţiunii efervescente. Tonul, cuvintele alese, îmbrăcate cumva festiv, au răsunat ca nişte declamaţii. Însă ecoul lor s-a întors dogit înapoi, ca într-un amăgitor şi lipsit de speranţă joc de-a cercul. Ca o teză absurdă în care paralelismul este pus la îndoială într-un plan.

simpozion ASAS_2_b

M-am simţit picat cumva din cer la acest eveniment, în care o sumă de oameni imenşi s-au pitit în spatele arătătorului. Ştiu că aceste cuvinte îi vor durea, dar în sinea lor vor şti că îi iubesc necondiţionat, tocmai pentru această inocenţă a cunoaşterii. Pentru că în spatele fiecărui om de ştiinţă zace un copil mirat, dispus să se joace cu infinitul în ciuda oricărei realităţi disperate! Mi-aş dori ca susţinerile de referate sau mai ştiu eu ce alte lucrări simandicoase să fie tratate cu un pic de viaţă. Aduse spre cei care au nevoie de o clipă de lumină, nu ca forme blazate şi lipsite de efervescenţă, ci ca o chemare la cunoaştere prin implicare. Aş vrea ca o asemenea temă importantă, în care aflăm cum s-a plătit, cu sânge şi sudoare, fiecare centimetru de proprietate funciară, să nu fie doar o bifare seacă a unor realităţi trecute. Cum să vă spun ca să nu fiu greşit înţeles?! Comunicarea, inclusiv cea ştiinţifică, trebuie să fie digerabilă şi pentru cei mai puţin obişnuiţi cu limbajul aproape de lemn al acesteia! Pentru că ceea ce s-a spus în Aula Magna de la ASAS este dincolo de o corvoadă searbădă cu care ne-am cam obişnuit, din păcate, în ultimii 30 de ani. Cred că este vremea să se schimbe ceva şi la acest nivel, altfel îndepărtarea de realitatea consensuală va crea prăpăstii de netrecut.

simpozion ASAS_1_b

Retorica uzată trebuie cumva şlefuită, adusă la strălucire prin dialog şi implicare emoţională a auditoriului din ce în ce mai restrâns şi extrem de neinteresat.
Recunosc că în discuţiile particulare, mai toţi marii cercetători agricoli sunt minunaţi şi, tocmai de aceea, nu înţeleg de ce nu aleg calea cea mai frumoasă a schimbului de cunoştiinţe?!

Una peste alta, orice popor care nu îşi cunoaşte trecutul este condamnat să nu aibă viitor, iar voi sunteţi obligaţi să ne treziţi interesul şi pentru trecut, dar şi pentru viitor, pentru că domniile voastre au cunoaşterea necesară şi inima pregătită!
Aştept cu nerăbdare să nu mai fiu singurul ziarist la un astfel de eveniment cu o colosală importanţă pentru înţelegerea realităţilor istorico-economice ale impactului reformelor şi revoluţiilor agrare! Pentru că pământul este şi mama şi tatăl nostru şi, chiar dacă nu vrem, în el ne vom întoarce cu toţii. Chiar şi înecaţii acestei lumi!

Vizualizat: 723 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL APIA, MESAJ PENTRU FERMIERI!

ȘEFUL APIA, MESAJ PENTRU FERMIERI!

02 decembrie 2020 - 09:19

EVENIMENT! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și-a lansat pe data de 1 decembrie 2020 primul număr al revistei APIAGRICULTURĂ. Directorul general APIA, Adrian Pintea, are un mesaj pentru fermierii români.

PRIMUL RAFT CU CARNE DE PORC 100% ROMÂNEASCĂ! PRIMUL PROGRAM PORC NĂSCUT ȘI CRESCUT 100% ÎN ROMÂNIA!

PRIMUL RAFT CU CARNE DE PORC 100% ROMÂNEASCĂ! PRIMUL PROGRAM PORC NĂSCUT ȘI CRESCUT 100% ÎN ROMÂNIA!

22 noiembrie 2020 - 05:19

PREMIERĂ! Kaufland este primul lanț de magazine care vinde pe raftul românesc carne provenită de la porcii născuți și crescuți în România. Carne de porc 100% românească. Retailerul lansează joi, 26 noiembrie, primul program Porc născut și crescut 100% în România.

RALF 2020: FERMIERI ÎN LINIA ÎNTÂI, pe 20 noiembrie, la București

RALF 2020: FERMIERI ÎN LINIA ÎNTÂI, pe 20 noiembrie, la București

18 noiembrie 2020 - 00:47

Tema celei de-a 5-a ediții RALF - Romanian Agriculture Leadership Forum este Fermieri în Linia Întâi, fiind dedicată celor aflați în prima linie a agriculturii și, implicit, a economiei naționale.

NOU! ÎNTREABĂ UN MEDIC VETERINAR ONLINE! PRIMA PLATFORMĂ DE TELEMEDICINĂ DIN ȚARĂ!

NOU! ÎNTREABĂ UN MEDIC VETERINAR ONLINE! PRIMA PLATFORMĂ DE TELEMEDICINĂ DIN ȚARĂ!

15 noiembrie 2020 - 07:38

NOU! Medic Chat a lansat Vet Chat, primul serviciu de telemedicină veterinară din România. Iubitorii de animale de companie pot discuta rapid și ușor cu un medic veterinar online. „La o oră după ce am lansat Vet Chat am înregistrat deja primele întrebări pe platformă, fără niciun fel de publicitate în prealabil. Acest lucru ne-a confirmat că există o nevoie momentan neacoperită”, declară Emilian Rădoi, fondator Medic Chat.

AGROLAND: COMPETIȚIE PENTRU INVESTIȚII TOTALE DE 50.000 DE EURO!

AGROLAND: COMPETIȚIE PENTRU INVESTIȚII TOTALE DE 50.000 DE EURO!

11 noiembrie 2020 - 09:30

ANUNȚ! AgTech TM Spark Weekend demarează competiția între startups, pentru investiții de 5 x 10.000 de euro din partea Agroland. Înregistrarea participanților se face AICI până vineri, 13 noiembrie 2020. 20 de echipe vor beneficia de sfaturile mentorilor cu experiență în mediul de  business, cercetare, IT, mediul academic și bancar, marketing și vânzări, anunță un comunicat al companiei transmis pentru AGROINFO.

BURSELE INTERNAȚIONALE HELMUT CLAAS 2020!

BURSELE INTERNAȚIONALE HELMUT CLAAS 2020!

28 octombrie 2020 - 09:17

EVENIMENT. Ca in fiecare an, tinerele talente au primit pentru proiectele lor diploma de excelență în domeniul științelor inginerești și agricole Burse Helmut Claas și alte premii în valoare totală de peste 36.000 de euro din partea Fundației Claas din Germania.

PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA ȘI EUROPA DE EST! O TÂNĂRĂ CERCETĂTOARE A CÂȘTIGAT UN PRESTIGIOS PREMIU INTERNAȚIONAL!

PREMIERĂ PENTRU ROMÂNIA ȘI EUROPA DE EST! O TÂNĂRĂ CERCETĂTOARE A CÂȘTIGAT UN PRESTIGIOS PREMIU INTERNAȚIONAL!

26 octombrie 2020 - 06:36

FELICITĂRI, ROMÂNIA! Cercetătoarei științifice dr. Angela Monica Ionică din cadrul colectivului Disciplinei de Parazitologie și Boli parazitare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca i-a fost decernat prestigiosul Premiu Memorial ”Odile Bain”.

RABE a fost CUMPĂRAT de compania chineză Zoomlion

RABE a fost CUMPĂRAT de compania chineză Zoomlion

15 octombrie 2020 - 12:41

Se pare că Rabe va reintra în afaceri după achiziționarea producătorului german de către compania chineză Zoomlion. Ultimi ani au fost destul de grei pentru Rabe, după achiziţia în 2011 a constructorul german de echipamente pentru prelucrarea solului de către Grupul francez Grégoire-Besson.

USAMV CLUJ, CONSULTANȚĂ PENTRU TINERII FERMIERI ROMÂNI!

USAMV CLUJ, CONSULTANȚĂ PENTRU TINERII FERMIERI ROMÂNI!

09 octombrie 2020 - 16:26

ANUNȚ! USAMV Cluj Napoca lansează proiectul “Agro Intergeneration" în parteneriat cu Banca Transilvania! Prin intermediul proiectului “Agro Intergeneration", specialiștii din USAMV Cluj Napoca vor oferi consultanță fermierilor români, în vederea realizării unui plan coerent de succesiune a fermei, anunță USAMV Cluj, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

TRACTORUL New Holland HIBRID - mai puţine emisii de dioxid de carbon

TRACTORUL New Holland HIBRID - mai puţine emisii de dioxid de carbon

07 octombrie 2020 - 11:54

Prezentat oficial în cadrul unui eveniment transmis live şi cunoscut oficial sub denumirea de H2 Dual Power, tractorul New Holland T5.140 AutoCommand foloseşte un amestec de hidrogen și motorină (combustibil dual) şi emite cu cel puţin 40% mai puţin dioxid de carbon. Acest tractor hibrid este rodul colaborării dintre contractorul Jos Scholman din Nieuwegein (Olanda) şi New Holland Agriculture şi este dotat cu un motor diesel FPT care respectă standardul Stage V, relatează Mechaman.nl.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Înainte de masă

Înainte de masă
Părintele îl întreabă pe un enoriaş: Detalii