Adama
Vinasa Rompak

Reformele agrare, centenarul Marii Unirii şi Imensa Dezbinare a Naţiunii!

Publicat: 29 aprilie 2018 - 23:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Am asistat, pe 26 aprilie, în Aula Magna a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, la un eveniment, ce s-a vrut pompos, cu tema „Reformele Agrare din România, factori determinanţi pentru atenuarea problemelor socio-economice din spaţiul românesc”.

O temă interesantă, dacă e să privim prin prisma istoriei proprietăţii principalei resurse de hrană a poporului din acest spaţiu geografic. Ce m-a mirat însă, a fost totala lipsă a presei din incinta ASAS, de parcă cineva deparazitase împotriva jurnaliştilor cu un pesticid. Pentru că invitaţiile au fost lansate corect iar agenda promitea chiar prezenţa ministrului Agriculturii! Petre Daea, deşi a fost coleg de facultate cu actualul preşedinte ASAS, Valeriu Tabără şi viaţa li s-a mai intersectat în puncte destul de importante, nu-l agreează mai deloc pe fostul preşedinte al Vetrei Româneşti şi ex-ministru al Agriculturii în două mandate. Dar, cred eu, prezenţa ministrului ar fi adus şi mai multă dezamăgire printre aceşti oameni cu minte multă şi cumva rătăciţi prin ei.
Susţinerea în plen a referatelor s-a făcut ca şi cum distinşii academicieni s-ar fi aflat în faţa naţiunii efervescente. Tonul, cuvintele alese, îmbrăcate cumva festiv, au răsunat ca nişte declamaţii. Însă ecoul lor s-a întors dogit înapoi, ca într-un amăgitor şi lipsit de speranţă joc de-a cercul. Ca o teză absurdă în care paralelismul este pus la îndoială într-un plan.

simpozion ASAS_2_b

M-am simţit picat cumva din cer la acest eveniment, în care o sumă de oameni imenşi s-au pitit în spatele arătătorului. Ştiu că aceste cuvinte îi vor durea, dar în sinea lor vor şti că îi iubesc necondiţionat, tocmai pentru această inocenţă a cunoaşterii. Pentru că în spatele fiecărui om de ştiinţă zace un copil mirat, dispus să se joace cu infinitul în ciuda oricărei realităţi disperate! Mi-aş dori ca susţinerile de referate sau mai ştiu eu ce alte lucrări simandicoase să fie tratate cu un pic de viaţă. Aduse spre cei care au nevoie de o clipă de lumină, nu ca forme blazate şi lipsite de efervescenţă, ci ca o chemare la cunoaştere prin implicare. Aş vrea ca o asemenea temă importantă, în care aflăm cum s-a plătit, cu sânge şi sudoare, fiecare centimetru de proprietate funciară, să nu fie doar o bifare seacă a unor realităţi trecute. Cum să vă spun ca să nu fiu greşit înţeles?! Comunicarea, inclusiv cea ştiinţifică, trebuie să fie digerabilă şi pentru cei mai puţin obişnuiţi cu limbajul aproape de lemn al acesteia! Pentru că ceea ce s-a spus în Aula Magna de la ASAS este dincolo de o corvoadă searbădă cu care ne-am cam obişnuit, din păcate, în ultimii 30 de ani. Cred că este vremea să se schimbe ceva şi la acest nivel, altfel îndepărtarea de realitatea consensuală va crea prăpăstii de netrecut.

simpozion ASAS_1_b

Retorica uzată trebuie cumva şlefuită, adusă la strălucire prin dialog şi implicare emoţională a auditoriului din ce în ce mai restrâns şi extrem de neinteresat.
Recunosc că în discuţiile particulare, mai toţi marii cercetători agricoli sunt minunaţi şi, tocmai de aceea, nu înţeleg de ce nu aleg calea cea mai frumoasă a schimbului de cunoştiinţe?!

Una peste alta, orice popor care nu îşi cunoaşte trecutul este condamnat să nu aibă viitor, iar voi sunteţi obligaţi să ne treziţi interesul şi pentru trecut, dar şi pentru viitor, pentru că domniile voastre au cunoaşterea necesară şi inima pregătită!
Aştept cu nerăbdare să nu mai fiu singurul ziarist la un astfel de eveniment cu o colosală importanţă pentru înţelegerea realităţilor istorico-economice ale impactului reformelor şi revoluţiilor agrare! Pentru că pământul este şi mama şi tatăl nostru şi, chiar dacă nu vrem, în el ne vom întoarce cu toţii. Chiar şi înecaţii acestei lumi!

Vizualizat: 980 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

Târg de Sfinții Mihail și Gavril în curtea MADR

05 noiembrie 2024 - 19:00

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în perioada 07-09 noiembrie 2024 „Târgul de Sfinții Mihail și Gavril”. Organizat cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători animale!

31 octombrie 2024 - 12:25

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are un mesaj important pentru fermieri, crescători de animale. APIA participă la Târgului Internațional INDAGRA - ediția 2024, reprezentanții agenției pot discuta cu fermierii, crescătorii de animale interesați de informații despre subvenții.

Proiect finanțat de GAL: Film în sat!

Proiect finanțat de GAL: Film în sat!

19 octombrie 2024 - 08:27

Murighiol este capitala cinematografiei din România în perioada 19-20 octombrie 2024, când stadionul localității  găzduiește Festivalul de Film de artă Murighiol – Film în sat.

Târg 100% românesc! Micii și marii crescători de păsări în curtea MADR!

Târg 100% românesc! Micii și marii crescători de păsări în curtea MADR!

16 octombrie 2024 - 19:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează, în premieră, în perioada 18-20 octombrie 2024, în intervalul 09.00-19.00, un târg dedicat promovării și încurajării consumului de carne de pasăre, provenită din fermele românești.

Premiile pentru inovare VINITECH SIFEL. Lista premiilor 2024

Premiile pentru inovare VINITECH SIFEL. Lista premiilor 2024

14 octombrie 2024 - 16:40

Cu doar câteva săptămâni înainte de Târgul internațional de vinuri, fructe și legume (26-28 noiembrie), juriul de experți de la Vinitech-Sifel Innovation Awards a anunțat noile premii 2024. 79 de dosare au fost evaluate în acest an.

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

08 octombrie 2024 - 16:30

La fel ca în anii precedenți, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va sărbători în 10 octombrie 2024 „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” prin organizarea de târguri și evenimente, la nivel național. 

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

17 septembrie 2024 - 06:16

Evenimentul emblematic al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, ZIUA PORUMBULUI OREZU a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, la ferma domnului Nicolae SITARU, unul dintre fondatorii Forumului APPR.

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

Coborâtul oilor ținut astăzi fără oi!

08 septembrie 2024 - 19:02

Festivalul Folcloric Pastoral "Coborâtul oilor" de la Loman s-a desfăşurat duminică în absenţa ovinelor, în contextul apariţiei Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în România.

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

05 septembrie 2024 - 19:29

Pe 15 septembrie 2024, se desfășoară prima ediție a Festivalului European al Bivolului în Țara Lăpușului, satul Suciu de Jos.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii