Concursul de vinuri organizat de BASF, cu sprijinul ADAR, are ca premiu trei kit-uri de promovare a afacerii, în valoare de 5.000 de euro fiecare.
BASF și Asociația Degustătorilor Autorizați din România le dau viticultorilor mici și mijlocii posibilitatea de a-și face vinurile cunoscute în întreaga țară. Concursul, desfășurat la nivel național, a ajuns la cea de-a doua fază regională, dedicată producătorilor de vin din Dobrogea și Muntenia.
Juriul format din unii dintre cei mai cunoscuți specialiști din România a analizat 84 dintre cele mai bune vinuri înscrise în concursul BASF ”Povești cu vinuri românești”. Lupta pentru marea finală de la Alba Iulia s-a dat la Urlați, într-o locație superbă. Viticultorii au adus pentru degustare vinuri care dovedesc că, deși încă mai au nevoie de investiții pentru a fi competitivi, aceștia au trecut de mult de faza primelor încercări și tatonări cu acest domeniu nobil.
Vicepreședintele ADAR pentru Muntenia, dr. ing. Petre Badea, a prezidat juriul care a ales cele mai bune trei vinuri din categoriile alb, roșu și roze. Cele nouă vinuri câștigătoare așteaptă acum marea finală a concursului BASF, de pe 18 mai, de la Alba Iulia.
Un moment aparte a fost și premierea a trei dintre viticultorii care au adus contribuții însemnate acestui domeniu, după o viață în slujba producției de vinuri de calitate. Reprezentantul BASF pentru culturi speciale, Robert Băicoianu, le-a acordat diplome de excelență inginerilor Ion Munteanu, Vasile Dumbrăveanu și Gheorghe Haivei. După momentul emoționant, juriul concursului de vinuri BASF a anunțat și cele nouă vinuri finaliste pentru Muntenia și Dobrogea.
Fiind în zona Dealu Mare, numărul probelor de vin roșu înscrise în concurs a fost, evident, cel mai mare, aflându-ne într-o regiune recunoscută pentru calitatea acestui tip de vin. Surprinzător, însă, câștigătorul acestei categorii a fost un producător constănțean. Acesta va concura la Alba Iulia cu o Fetească Neagră din 2014.
Câștigătorii etapei regionale Muntenia și Dobrogea sunt:
VINURI ROSII
• Merlot, 2013, demisec, SC La Vie SRL
• Fetească Neagră, 2015, sec, ICDVV Valea Călugărească
• Fetească Neagră, 2014, sec, SC Domeniul Vlădoi SRL
VINURI ROZE
• Merlot, 2015, sec, SC Octima Vinis SRL
• Merlot roze, 2015, demisec, SC Domeniile Blaga SRL
• Roze (Merlot+Cabernet Sauvignon+Syrah), 2015, sec, SC Frei Andy SRL
VINURI ALBE
• Muscat Ottonel, 2015, sec, SC Casa de Vinuri Podgoria SRL
• Chardonnay, 2014, sec, I.I. Marin Constantin
• Riesling Italian, 2015, sec, SC Casa de Vinuri Podgoria SRL.
Specialiștii BASF au prezentat și tehnologia de protecție a culturii de viță de vie, oferind detalii cu privire la produsele prezente în portofoliul pentru anul 2016. Tratamentele inovatoare de la BASF au un mod unic de acțiune și pot fi aplicate de la începutul perioadei de vegetație până la intrarea în pârgă. Produsele BASF împiedică apariția lacazei, dar păstrează în același timp calitatea aromelor și nu influențează fermentarea mustului.
Producătorii de vin care cultivă suprafețe mai mici de 100 de hectare mai au la dispoziție două etape regionale pentru a se înscrie la concursul BASF ”Povești cu vinuri românești”. Ultimele două faze regionale se adresează viticultorilor din Oltenia, Transilvania și Banat.
Pentru înscriere, viticultorii trebuie să trimită câte 3 sticle de 0,75 l, din cel mai bun vin produs de ei (alb, roze sau roșu), alături de fișa de participare pe care o pot obține de la reprezentantul lor BASF. Data limită de înscriere pentru următoarea fază regională este 1 martie. Finala concursului de vinuri BASF va avea loc la Alba Iulia, pe 18 mai.
Marele premiu oferit de BASF constă în trei kit-uri de promovare a afacerii, în valoare de 5.000 de euro fiecare. Astfel, câștigătorii pot opta între crearea unui pachet de identitate pentru vinul lor, crearea unui magazin online sau închirierea unui spațiu pentru expoziție în Mall Promenada.